Kezdőlap arrow Archívum arrow Duna-Dráva Nemzeti Park 2018-10-24 07:41 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
Duna-Dráva Nemzeti Park Nyomtatás E-mail
2014-05-31 08:57
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2014. május
 
 

HÍREK

 
Európai Gólyás Települések 11. Találkozója

2014. május 7-10. között a spanyolországi Malpartida de Cáceres településen tartották az Európai Gólyás Települések Hálózatának éves, immár 11. találkozóját. Hazánkon kívül Horvátország, Németország, Szlovénia, Bulgária, Törökország, Macedónia, Lengyelország, Szlovákia, Svájc, Franciaország, Marokkó és a vendégfogadó Spanyolország vett részt a rendezvényen. A szakmai eseményen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságot két munkatársa, Nyemcsok Tamás és Szegvári Zoltán természetvédelmi őrök, valamint Nagybajom Város Önkormányzatának küldöttsége képviselte.
Nagybajom 1996-ban nyerte el az Európai gólyafalu címet, amely a település 2001. július 1-jén történt várossá avatása után „A gólyák városa” névre változott.
A találkozón a küldöttségek beszámoltak az előző éves tevékenységükről és közösen értékelték ezek eredményeit.  Nyemcsok Tamás előadásában a Nagybajom környéki, DDNPI vagyonkezelésében lévő gyepterületek legújabb rehabilitációiról számolt be, kiemelve, hogy a gólyák táplálkozó területeinek bővítése adhat esélyt a költőpárok csökkenésének megállítására, újabbak megtelepülésére.
A nagybajomi beszámoló is érdeklődést váltott ki a résztvevők körében. Az elmúlt három évben ismét emelkedni kezdett a fészkelő gólyák száma. Idén 7 fészkelő párt regisztráltak az általános iskola növendékei. Kiemelték, hogy a gyarapodáshoz nagymértékben járul hozzá a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által Nagybajom határában végzett természetvédelmi program, a vizes élőhelyek növelése és a legelő állattartás felélesztése.
Nagybajom felvállalta egy nemzetközi ifjúsági csereprogram megszervezését, amely a természetvédelem köré fog szerveződni 2015-ben.
A találkozón a résztvevők betekintést nyerhettek Malpartida de Cáceres és a környékén található gólyakolóniák életébe. A településen és környékén a következetes fejlesztéseknek köszönhetően közel 200 lakott gólyafészek van. Érdekesség, hogy a falu 15. századi templomán jelenleg 26 pár gólya neveli fiókáit.
A Hálózat tagjai megemlékeztek Martin-Schneider-Jacobyról, az Euronatur egykori vezetőjéről, aki 1994-ben elindította a hálózatot, és amelynek Nagybajom 1996-ban az elsők között lett tagja.
A résztvevő önkormányzatok szándékukat nyilvánították ki egy szorosabb együttműködési forma létrehozására a hatékonyabb munka érdekében. Az egyezmény aláírására jövő évi találkozón, a horvátországi gólyás faluban, Čigočon kerül sor.
 
Immár teljes a fészekalj Gemencen
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységben található bekamerázott fekete gólya fészek élő kameraképén már kis szerencsével látható mindhárom kikelt fióka. A szülő madár gondosan takarja őket, de amikor helyezkedik, szemléli a kicsiket, akkor megfigyelhetők a kis gólyák is. Kezdetét veszi a több mint 2 hónapos fiókanevelési időszak, amely számos nehézséggel járhat (kedvezőtlen időjárás, táplálékhiány, ragadozók…), de reményeink szerint sikeresen kirepülnek a fiókák. A kamera képe megtekinthető itt: http://bite.sugovica.hu/bshu05/golya/index.htm
 
Új E-tanösvény a Kelet-Mecsek Tájegységben: Pro Silv
 
Az új bemutató útvonal az 1977-ben védetté nyilvánított Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben, Óbánya település határában, a fokozottan védett Óbányai-völgyben található. A tanösvény központi témája a természetes erdő és annak működése, az erdő élővilága, de felhívja a figyelmet különleges geológiai képződményekre, látványos vízesésekre is. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén ezzel immár kilencre emelkedett az internetről letölthető vezetőfüzettel látogatható úgynevezett „e-tanösvények” száma. Az E-tanösvények jellemzője, hogy a hagyományos, táblás tanösvényekkel ellentétben az indító táblát leszámítva az útvonal mentén nincsenek információs táblák, csupán az útvonal mentén a fákra vagy kövekre festett, állomáshelyeket jelölő számok az adott e-tanösvény emblémája kíséretében. A tanösvények állomáshelyeihez tartozó információkat a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról (http://www.ddnp.hu/e-tanosvenyek) letölthető vezetőfüzet tartalmazza. Az útvonalak bejárását a helyszínen az állomáshelyek mellett feltüntetett útirány-jelző nyilak is segítik. Az önálló bejárás mellett igazgatóságunk szakembereitől szakvezetés is igényelhető.

A „letölthető tanösvények” a következők:
• AMMONITESZ TANÖSVÉNY – Villány (Templom-hegy Természetvédelmi Terület)
• CIKTA TANÖSVÉNY –  Nagydorog, Szenes-legelő (Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet)
• DENEVÉR TANÖSVÉNY – Abaliget (Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet)
• ELTŰNT PUSZTÁK NYOMÁBAN TANÖSVÉNY – Kakpuszta (Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet)
• FEKETE HARKÁLY TANÖSVÉNY – Töröcske (Zselici Tájvédelmi Körzet)
• KÖVIRÓZSA TANÖSVÉNY – Kővágószőlős, Jakabhegy (Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet)
• PRO SILVA TANÖSVÉNY - Óbánya (Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet)
• TŐZIKE TANÖSVÉNY – Kakpuszta (Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet)
• ÜRGE TANÖSVÉNY –  Paks (Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet)
 
Bokrétaavató ünnepséget tartottak Szaporcán
 
Május 30-án tartották az Ős-Dráva Látogatóközpont bokrétaünnepségét Szaporcán. A rendezvényen beszédet mondott Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva Program összehangolásáért felelős kormánybiztos. Hagyományos áldomást mondott Hévizi János, a kivitelező Aktív Kft. ügyvezető igazgatója.
Az Ormánság területén elhelyezkedő Szaporca község határában 2014 koraőszén nyílik meg az Ős-Dráva Látogatóközpont. A létesítmény a Duna-Dráva Nemzeti Park természeti értékei és a Dráva folyó megismertetése mellett nagy hangsúlyt fektet az ormánsági élet, a hagyományos gazdálkodási formák, a helyi szokások interaktív bemutatására, valamint a természetvédelmi, gazdálkodási, tájhasználati problémákra való figyelemfelkeltésre. A látogatóközpont az Ős-Dráva Program részeként valósul meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság projektjeként, a DDOP Komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása elnevezésű pályázat támogatásával. Az Ős-Dráva program komplex, a természeti, társadalmi és gazdasági szférát egyaránt érintő területfejlesztési koncepció, amely hosszútávon a fenntartható fejlődés feltételeit teremti meg hazánk egyik leghátrányosabb helyzetű térségében, az Ormánságban.
A bokrétaünnep hagyományosan az építők és építtetők közös ünnepe, amelyet az épület tartószerkezetének elkészültekor szoktak megtartani. A hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára bokrétafát állítanak, vagy bokrétacsokrot helyeznek el. Az egyik ács vagy a pallér köszönetet mond egyrészt az építésznek és a tulajdonosnak, másrészt Isten áldását kéri a házra. A szónok szokás szerint egy pohár bort vagy pálinkát kap, amelyet a háztulajdonos egészségére ürít, majd a tetőről lehajítja. Ha a pohár összetörik, minden jól fog alakulni, de ha épen marad, az rossz előjelnek számít és természetesen a ledobója számára is nagy szégyent jelent.
A beruházás részeként jelenleg folyik a látogatóközpont területén a régi magyar háziállatok bemutatóterének kialakítása és három tematikus tanösvény megvalósítása. A fogadóépületben a természetismereti kiállítás berendezése a kivitelezési munkák lezárása után valósul meg. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai már kidolgozták a látogatóközpontban igénybe vehető ökoturisztikai és környezeti nevelési programok tematikáját a gyalogos- kerékpáros és kenutúrákon át madármegfigyelő programoktól a természetismereti táborokig. Hosszú távú partneri együttműködések szolgálják majd a Dráva-mente természeti értékeinek megismertetését a széles nagyközönséggel, emellett segítenek beilleszteni a  látogatóközpont sokszínű kínálatát az Ormánság és a közeli turisztikai célpontok életébe. A projekt költségvetése: nettó 1 038 386 480 Ft; a projekt befejezésének tervezett időpontja 2014. augusztus 31.
 
Tükörben a világ - gondolatébresztő kiállítások Somogyba

2014 tavaszán két helyszínen is Tükörben a Világ kiállítás kerül bemutatásra Somogyország szívében, a Kadarkúti-Nagybajomi Kistérségi Társulásnak köszönhetően. A rendezvények célja a kistérség településein élő hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik esélynövelése, kulturális életük gazdagítása. A színes, kacskaringós tárlat számtalan installációval és játékkal gondolkodtatja el a látogatót, hogy a jövőt, az élhető Földet hogyan és miért is tesszük kockára - ma.
 
A kiállítás elsőként május 7-16. között a kadarkúti id. Kapoli Antal Művelődési Házban volt megtekinthető. Május 20-tól június 3-ig Nagybajomban a Művelődési Ház ad otthont a tárlatnak, ahol hétfőtől péntekig 08.00-18.00 óra között és hétvégén 11.00-18.00 óra között tekinthetők meg a gondolatébresztő alkotások. Az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. honlapján történő előzetes regisztrációt követően a kiállítást ingyenesen lehet megtekinteni, a szervezők tárlatvezetői készséggel állnak rendelkezésre. Csoportoknak regisztráció: http://okopack.hu/hu/jelentkezes
További információk: Nagy Katalin - 30/547-4318, Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.   

Szürkemarha termékek
  
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megkezdte a saját tenyészetében nevelt szürkemarha feldolgoztatásával előállított termékek hivatalos árusítását Pécsett, a Tettye tér 9. szám alatt, a Pintér-kert Arborétum bejáratánál található közönségszolgálati irodában.
 
Igazgatóságunk 900 hektár természetvédelmi oltalom alatt álló gyepterület kezelését végzi magyar szürke szarvasmarha, racka- és ciktajuhok legeltetéses állattartásával. A szaporulat felnevelésével javítani tudjuk az állatállomány genetikai értékét, újabb gyepterületek természetvédelmi kezelését tudjuk megoldani, valamint a hús feldolgoztatásával vegyszermentes élelmiszert tudunk a fogyasztókhoz eljuttatni. A szarvasmarhák takarmányozása nyáron legelőn, télen a védett rétekről betakarított szénával történik, ebből eredően teljesen természetes körülmények között nevelődött jószágok húsa kerül feldolgozásra Szomor Dezső szürkemarha tenyésztő, ökogazdálkodó, dömsödi húsüzemében. A húsüzem a szürkemarha feldolgozását kizárólag adalékmentes fűszerekkel végzi, a termékek a természetes körülményeket tanúsító nemzeti parki védjegyet, valamint a fajta-azonosításhoz szükséges ENAR számot viselik. A fajta-azonosító védjegyet kidolgozó Magyar Szürkemarhát Tenyésztők Egyesülete minden jószág vágásához az ENAR szám feltüntetésével igazolást állít ki a tenyésztő részére, mely ENAR szám kötelezően szerepel a terméken, így a fogyasztó az ENAR-honlapon megbizonyosodhat a hús eredetéről.
 
További információ a termékekről és megvásárlásuk lehetőségeiről honlapunkon található: http://www.ddnp.hu/szurkemarha
 
Végetért a Szulejmán nyomában vetélkedősorozat

Március - április - május folyamán honismereti és turisztikai játéksorozat zajlott családok, iskolás csapatok, valamint felnőtt baráti társaságok részvételével Baranya megyében. A játéksorozat középpontjában Pécs, Szigetvár, és Mohács török vonatkozású emlékeinek megismertetése, a történelmi események átélése és megelevenítése, illetve egy lehetséges baranyai „Török Tematikus Útvonal” turisztikai vonzerejének közvetítése állt. A vetélkedősorozatot a Pécsi Kulturális Központ, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Janus Pannonius Múzeum közösen szervezte. A megmérettetésen összesen 40 négyfős csapat, 160 játékos vett részt. A három történelmi helyszínen a csapatoknak játékos, izgalmas, gyakorlati vetélkedő-feladatokat kellett teljesíteniük. A három versenynap közötti időszakban pedig két levelezőforduló volt, feladatlapok, illetve kreatív feladatok megoldásával.
A verseny döntő, harmadik fordulóját május 24-én tartották a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen, ahol a déli órákban a helyszínen egy jelmezes közreműködő jóvoltából „személyesen” üdvözölte a verseny résztevevőit Szulejmán szultán. A nap kiemelkedő látványossága volt a délutáni flashmob, ahol a résztvevők megelevenítették a mohácsi csatát, majd a hősök iránti tisztelet jeleként egy hatalmas szív alakot formáztak a központi tömegsírok körül. A Hősök Napja alkalmából történő koszorúzás a vetélkedő résztvevői által formált szív alakú "sorfalon" belül történt meg, tárogatómuzsika kíséretében.
 
 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

 
Titokzatos sün-történetek
 
A Vadonleső Program, valamint a tíz hazai nemzeti park igazgatóság a Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve, 2014. a keleti sün éve alkalmából „Titokzatos sün-történetek” címmel mese- és képregényíró pályázatot hirdet. A részletes pályázati kiírás ide kattintva érhető el: http://www.ddnp.hu/_user/browser/File/downloads/meseiro_palyazat_sun.pdf
 
A barlangok és élőviláguk – pályázati felhívás
  
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság rajzpályázatot hirdet általános iskolák alsó és felső tagozatos tanulói részére a június 21-én, az Abaligeti-barlangnál megrendezésre kerülő Barlangok Napja rendezvényhez kapcsolódóan. A pályázatra a barlangokról, formakincsükről, a barlangok élővilágáról készült alkotásokat várunk. A beküldendő pályamunkák mérete: maximálisan A/3 méret; technikája: grafika, festmény, zsírkrétarajz és egyéb vegyes technika. A pályázat I-III. helyezettje korcsoportonként a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság értékes ajándékcsomagjában részesül. A részletes pályázati felhívás ide kattintva tölthető le: http://www.ddnp.hu/_user/browser/File/downloads/barlangok_es_elovilaguk.pdf
 
Hatékony tűzmegelőzési kommunikáció  
 
Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság „Hatékony tűzmegelőzési kommunikáció” címmel a 10-18 éves korosztály számára felmenő rendszerű alkotó pályázatot hirdetett. Pályázni három kategóriában lehet:
- plakát (A4-es méretű fotó vagy grafika), banner (468*60 képpont),
- hanganyag, rádiós hirdetés (15 másodperc),
- spotfilm (30 másodperc),
- weblap, blog, közösségi oldal, mobil alkalmazás.
A bíráló bizottság kategóriánként 3-3 alkotást díjaz; az első helyen díjazott alkotások automatikusan részt vesznek az országos versenyben is! Beérkezési határidő: 2014. július 30. További információk: www.baranya.katasztrofavedelem.hu
 
 
 
Pályázatok az E-tanösvények látogatóinak - közeleg a leadási határidő!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az év elején pályázatot hirdetett meg a működési területén található, internetről letölthető vezetőfüzettel látogatható tanösvényeket végigjáró természetkedvelők számára. A pályázati lehetőségek az Ammonitesz (Villány), a Fekete harkály (Töröcske), a Kövirózsa (Jakab-hegy) és a Denevér (Abaliget) tanösvények látogatóit célozzák meg. A pályázat két részből áll: egyrészt fotópályázatból, másrészt kérdések megválaszolásából. A részvételi feltételek a pályázati kiírásokban olvashatók, melyeket a felsorolt tanösvények vezetőfüzetei tartalmaznak. A vezetőfüzetek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról tölthetők le (http://www.ddnp.hu/e-tanosvenyek).
 
 

PROGRAMAJÁNLÓ

 
Hódító hód kenutúrák Gemencen
 
A korábbi évekhez hasonlóan idén nyáron is több alkalommal lesz lehetőség a Gemenci erdőben kenutúrán résztvenni. A túra során szakvezető kalauzolásával kenuinkkal bejárjuk a vadregényes Vén-Dunát, mely alig több mint száz évvel ezelőtt a Duna fő ága volt. Megismerkedhetünk a területen élő hódok életmódjával, megcsodálhatjuk a folyóparti ártéri erdőt, és az itt élő vízimadarakat. Az egykori folyóág végén, egy nagyobbacska szigetet megkerülve indulunk vissza a túra kiindulási pontjára. 
  
Időpontok: június 28., július 12., július 26., augusztus 16. A maximális létszám 40 fő, előzetes bejelentkezés szükséges. A jelentkezőket a kenutúra előtt néhány nappal értesítjük a találkozás helyéről és az indulási időpontról! Helyszín: Baja - Vén-Duna; a túra hossza 8 km, időtartama 3 óra, a részvételi díj: 1500 Ft/fő.
 
A kenutúra négyszemélyes túrakenukkal zajlik, a túra időtartamára a résztvevők mentőmellényt és evezőlapátot kapnak, a résztvevők saját maguk eveznek. Amiről fontos gondoskodni: sapka, naptej, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés! A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A túrát a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja vezeti.
Információ, bejelentkezés: Tel.: 30/377-3388, 30/326-9459. E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. , Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

Barlangok Napja június 21-én
 
A jeles nap alkalmából június 21-én 10.00 és 16.00 óra között érdekes programokkal várjuk az érdeklődőket az Abaligeti-barlanghoz, amelynek keretében lehetőség lesz jobban megismerni a barlangok világát, a barlangászat történetét, eszközeit. Mindezeken túl, kedvezményes áron lehet látogatást tenni az Abaligeti-barlangban, a barlang környékét szakvezető kalauzolásával, gyalogtúrán lehet megismerni. Tervezett programok: barlangi kötéltechnika eszközeinek bemutatása, szakvezetéses túra a Denevér tanösvényen, kiállítás a Barlangok és élőviláguk című rajzpályázatra beérkezett művekből, a március 1-től június 15-ig tartó nyereményjáték sorsolása, kedvezményes látogatás az Abaligeti-barlangban és a Denevérmúzeumban (50% kedvezmény a belépők árából). A program megvalósításában közreműködik a Pro Natura Karszt- és Barlangkutató Egyesület, a Mecseki Karsztkutató Csoport, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat. A programon való részvétel ingyenes, a barlang és a Denevérmúzeum kedvezményesen látogatható a rendezvény időtartama alatt.
 
A Barlangok Napját megelőzően, június 20-án pénteken konferenciát rendez a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az Abaligeti-barlang Nagy-terme feltárásának 60. évfordulója alkalmából "A Mecsek barlangjai" címmel. A konferenciát követően, 15.00 órakor kerül sor Vass Béla emléktáblájának felavatására - ez az esemény nyilvános, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk! Vass Béla nevéhez fűződik az Abaligeti-barlang Nagy-termének feltárása. A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2014. májusban és június elejé
 

Május 31.: Erdőlakó madarak nyomában – Jelvénygyűjtő túra
A május 17-re meghirdetett túra az eső miatt elmaradt.
A túra ÚJ IDŐPONTBAN: május 31-én kerül megtartásra!
A Herman Ottó év alkalmából Igazgatóságunk túrát szervez a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet erdeiben. A szakvezetéses séta során bepillanthatunk az erdőlakó madarak rejtett életébe. Többek között megtudhatjuk, hány fiókát nevelhet fel a széncinege, mekkora fészket rak a rétisas, vagy miért fontosak az idős, termetes fák az odúlakó madárfajok számára. A túra során szakavatott kollégánk segít eligazodni a madárhangok dallamos világában.
Helyszín, időpont: Kárász, faluház, 10.00 óra
A túra hossza 5 km, időtartama 3 óra, a részvételi díj 500 Ft/fő.
 

Június 7.: Fedezzük fel a Mészégető-források barlangját!
A Mészégető-források barlangja változatos szélességű, aktív patakos barlang, egyediségét az oldásos formák, vízesések adják, jellegzetessége a kőzet felszínét borító mangánkiválás okozta fekete bevonat. A kiépítetlen „vad” barlangban megtett túra hossza 400 m, a szükséges felszerelést a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság biztosítja a látogatók részére. A barlangtúrán 14 év felettiek vehetnek részt, 14-18 év közöttiek esetében írásos szülői engedély szükséges.
A résztvevők létszáma korlátozott, ezért minden esetben előzetes bejelentkezés szükséges! A túra minimum 3 fő jelentkezése esetén indul. Tel.: 30/377-3388, 30/326-9459
A helyszínről és az időpontról a túra előtt néhány nappal kapnak értesítést a jelentkezők.
A túra időtartama 3-4 óra, a részvételi díj 5300 Ft/fő.
 
 
Június 7.: Halászati bemutató a Boki-Dunánál
A Béda-Karapancsán található Boki-Duna holtág az 1800-as években fűződött le a Dunáról. Hatalmas nádasaival és mély, tiszta vizével, tündérrózsa telepeivel gyönyörű látvány. Az ártéri élet fontos eleme volt a halászat évszázadokon keresztül, ennek hangulatával, tárgyi emlékeivel ismerkedhet meg a látogató a program során. Lehetőség van az eszközök kézbe vételére és kipróbálására is.
Helyszín, időpont: Boki-Duna, Erdőfűn áthaladva 1,5 km-re (GPS: N45.900000 E18.780000), 10.00 óra. A program időtartama: 3 óra, a részvételi díj 900 Ft/fő.
 
 
Június 14.: Fekete nyarak és orchideák nyomában – Jelvénygyűjtő túra
Az egykori réteket, legelőket a legeltető gazdálkodás megszűnésével azonnal elkezdi visszahódítani az eredeti erdőtársulás. A legelőkre jellemző különleges élővilág csak emberi beavatkozással maradhat fenn. A túra során ezzel a különleges életközösséggel, színpompás orchideákkal és több méter törzsátmérőjű fekete nyarakkal, valamint a területen folyó természetvédelmi munkával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
Helyszín, időpont: Drávakeresztúr, Szent Kereszt Feltalálása kápolna, 10.00 óra
A túra hossza 5 km, időtartama 3 óra, a részvételi díj 500 Ft/fő.
 
 
Június 14.: Lappantyúk nyomában a 40 éve védett Barcsi Borókásban
A túra során a természeti értékekben bővelkedő terület változatos élővilágát ismerhetjük meg. A csaknem nyílt homokfelszínek, a nyíres borókások és az égeres láperdők felfedezése közben a titokzatos, rejtőzködő életmódot folytató lappantyúról is számos érdekességet tudhatunk meg, szerencsés esetben különleges hangját is hallhatjuk.
Helyszín, időpont: Barcsi Borókás parkolója, 19.00 óra
A túra hossza 3 km, időtartama 3 óra, a részvételi díj 500 Ft/fő.
 
 
Június 20.: Fészeknézőben a gólyáknál
A Magyar Nemzeti Parkok Hete programja
Fordul a kocka! Nem a gólyák szállnak a háztetőnkre, hanem mi lesünk be a madarak fészkeibe csemetéiket megfigyelni. A fiókák gyűrűt is kapnak. A fészkek felkutatása előtt átfogó képet kapunk a fehér gólyák életéről egy izgalmas tárlatvezetés keretében.
Helyszín, időpont: Kölked, Fehér Gólya Múzeum, 13.00 óra
A program időtartama: 2-3 óra, a részvételi díj 500 Ft/fő.
 
 
Június 20.: Madárgyűrűzés Drávaszentesen
A Magyar Nemzeti Parkok Hete programja
A természetvédelmi őr által vezetett programon a Dráva Kapu Bemutatóközpont szomszédságában futó Gyöngyös-patak mentén egy előre kifeszített madárfogó hálóba repülnek be a madarak, amelyet a résztvevők közreműködésével óránként ellenőrzünk. A hálóba repült madarakat begyűjtjük, majd egyedi jelölőgyűrűvel való ellátásuk közben a vezető bemutatja a fajokat, melyeket testközelből is megcsodálhatnak a résztvevők.
Helyszín, időpont: Dráva Kapu Bemutatóközpont, Barcs-Drávaszentes, 17.00 óra.
A program  időtartama: 3 óra, a részvételi díj 500 Ft/fő.
 
 
Június 21.: Barlangok Napja
A Magyar Nemzeti Parkok Hete programja
A jeles nap alkalmából érdekes programokkal várjuk az érdeklődőket, amelynek keretében lehetőség lesz jobban megismerni a barlangok világát, a barlangászat történetét, eszközeit.
Helyszín, időpont: Abaligeti-barlang, 10.00 óra. A programon való részvétel ingyenes, a barlang és a Denevérmúzeum kedvezményesen látogatható a rendezvény napján.
 
 
Június 21.: Vén fák ösvényén Bélaváron
A Magyar Nemzeti Parkok Hete programja
Látogatás a tekintélyt parancsolóan, mégis végtelen szelídséggel magasodó bükkfáknál és az egykor fehér gólya fészkét tartó, matuzsálemi kort megért erdei fenyőnél. A túra során az ötvenes évek viszonyait tükröző futóárkokat is megtekintjük. A magaspartot elhagyva védett gyepek és tiszta vizű kavicsbányatavak mentén vezet utunk, ahol a gyurgyalagok színpompás tollruhájában is gyönyörködhetünk.
Helyszín, időpont: Bélavár, templom, 10.00 óra. A túra hossza 6 km, időtartama 3 óra, a részvételi díj 500 Ft/fő.
 
 
Június 24.: Szent Iván-éj a Tettyei Mésztufa-barlangban
A nyári napforduló az év leghosszabb napjának ünnepe. Csillagászati szempontból a nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ezt a napot a keresztény kultúrkörben a Szent Iván éjjeli ünnepségekhez kötik. Szent Iván-éj a mágiák éjszakája.
Tervezett program: fényfestés, tűzugrás. Aki átugrik a tűz felett a fény diadalának ünnepén, az a túloldalon más emberként folytatja tovább életét. A Tűzugrás közben a barlang bejáratának kőfalát fényfestés fogja színesíteni.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettyei Mésztufa-barlang, 20.00 óra
A szabadtéri programon való részvétel ingyenes, a barlangban zajló programok esetében a belépőjegy ára.
 
 
Június 28.: Hódító hód kenutúra
A túra során kenuinkkal bejárjuk a Vén-Dunát, mely alig több mint száz évvel ezelőtt a Duna főága volt.
A program résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért minden esetben előzetes bejelentkezés szükséges. A jelentkezőket a kenutúra előtt néhány nappal értesítjük az indulási időpontról! Tel.: 30/377-3388, 30/326-9459
Helyszín: Baja - Vén-Duna. A túra hossza 8 km, időtartama 3 óra, a részvételi díj 1500 Ft/fő.
 
 
Június 28.: Csillagnéző túra a Zselici Csillagoségbolt-parkban
A Zselicben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Naplemente után derült, felhőtlen égbolt esetén a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, csillagász szakember segítségével. A résztvevők távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatnak meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől.
A túra résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért minden esetben előzetes jelentkezés szükséges! Telefon: 30/405-4571
Helyszín, időpont: Zselic, Hotel Kardosfa, 20.00 óra (Gyülekező: 19.30 óra)
A túra hossza 5-6 km, időtartama 4 óra, a részvételi díj: Felnőtt: 1000 Ft/fő.
 

A DUNA-DRÁVA NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG BEMUTATÓHELYEI

 
 

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály 
7625 Pécs, Tettye tér 9. 
Tel.: 72/518-221, 72/518-222 
E-mail:  Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.  
www.ddnp.hu
 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő IntézetJelenleg 1 vendég olvas minket

Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa94
mod_vvisit_counterTegnap235
mod_vvisit_counterA héten572
mod_vvisit_counterA hónapban5512
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1240454

*********************************

© 2018 KOKOSZ