Kezdőlap arrow Archívum arrow DDNPI hírlevél 2019-01-21 20:42 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
DDNPI hírlevél Nyomtatás E-mail
2014-09-30 17:30
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2014. szeptember

HÍREK

 
DanubeParks – folytatódik a szakmai együttműködés 
A Duna menti védett területeket összefogó hálózat, a DanubeParks step 2.0 projektjének szeptember 11-én Budapesten megtartott záró konferenciája egyben egy új együttműködés kezdete is volt: megalakult a DanubeParks Szövetség.
A szeptemberben lezárult DanubeParks 2.0 projekt egyik fő célja a DanubeParks hálózat intézményesítése és stabilitásának megvalósítása volt. Az elmúlt évek során a védett területek között kialakult szakmai együttműködés, tapasztalatcsere, a tagok működési struktúrájának analizálása, valamint a jövőbeni közös tevékenységek megvitatása után, a hálózat szerves folytatásaként megalakult a DanubeParks Szövetség. A szervezet a jövőben továbbra is szolgálni fogja a szakmai tapasztalatok cseréjét, a közös együttműködések alapját, valamint elősegíti a Duna menti területeken a későbbiekben végrehajtandó természetvédelmi munkálatokat.
A Szövetség elnöke Carl Manzano (Donau-Auen Nemzeti Park, Ausztria), két alelnöke Buchert Eszter (Duna-Dráva Nemzeti Park, Magyarország) és Grigore Baboianu (Duna-Delta Bioszféra Rezervátum, Románia).
 
Konferenciát tartottak a Koppányvölgy Natúrparkban 
Szeptember 24-én, a Somogy megyei Törökkoppányban került megrendezésre a „VII. Dél-Dunántúl Zöld Szigetei – Természetvédelmi és Vidékfejlesztési Konferencia Külső-Somogyért” című tanácskozás. A konferenciasorozat évente, változó helyszíneken kerül megrendezésre, célja pedig a Dél-Dunántúl védett területeinek természeti értékeivel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredmények bemutatása, az aktuális feladatok, kihívások megvitatása, a közös gondolkodás és cselekvés elindítása.
Idén először két nemzeti park igazgatóság működési területét is érintette a bemutatandó terület, így a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság mellett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság is kivette a részét a szervezésből. A konferencia házigazdája a helyi Völgy Hangja Egyesület volt, amely a környező tíz falu térségének közelmúltbeli Natúrparkká nyilvánításának előkészítésével is megmutatta a természeti és helyi értékek iránti elkötelezettségét. Az érdeklődők a plenáris ülésen ismerkedhettek meg a tájegység természetföldrajzi vonatkozásaival, a termőtalaj védelmének itteni kiemelt fontosságával, valamint a már említett Koppányvölgy Natúrparkkal. A szekcióüléseken a természettudományos kutatási eredményeket, illetve az aktuális társadalmi-gazdasági aktivitásokat vitatták meg, míg a poszter szekcióban a terület természeti értékeitől a Fekete István Mintaprogramon át, a civil szféra nélkülözhetetlen szerepéig, széles spektrumban, számos megközelítésben ismerhették meg a résztvevők a Külső-Somogy múltját, jelenét és a résztvevők szándéka szerint biztató jövőjét.
Nagy Gábor
 

DIÁKOK FIGYELMÉBE - KÖRNYEZETI NEVELÉS

 
Kedvezményes osztálykirándulási lehetőségek
A szeptemberben kezdődő 2014/15-ös tanév első két hónapjában kedvezményes osztálykirándulási lehetőségeket kínál a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.
Az alábbiakban bemutatásra kerülő programokra történő jelentkezés esetén 20% kedvezményt biztosítunk az eredeti árból a diákcsoportoknak.
 
A Kalandok Abaligeten program résztvevői megismerhetik az Abaligeti-barlang világát, a denevérek titokzatos életét. A diákok játékos formában tapasztalhatják meg, hogy a természetben milyen sok segítséget találhatnak a tájékozódásban. A barlang környékén tett túrán rácsodálkozhatnak a Mecsek természeti kincseinek változatosságára.
 
A Pécsi osztálykirándulás: Tettye című programon igény szerint a Duna-Dráva Nemzeti Park vagy a Mecsek élővilágának megismerése után felfedező körútra indulunk a Pintér-kert Arborétumba, a Tettyei Mésztufa-barlangba, majd meggyőződünk arról, hogy az időjárás előrejelzése nem is olyan nagy ördöngősség, mint ahogy azt elsőre gondolnánk!
 
A Játszva tanulás a nemzeti parkban (Béda-Karapancsa, Kölked) programon a diákok megismerhetik az ártér élővilágát, az itt élő gólyákat, valamint megbizonyosodhatnak arról, hogy az árvíz a természet szempontjából egyáltalán nem káros, sőt éppen ez a létfeltétele az itteni élővilágnak.
 
A programok részletes leírásai elérhetőek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján: www.ddnp.hu
 
 

FELHÍVÁS

 
Nyereményjáték az Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum látogatóinak
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság játékra invitálja az Abaligeti-barlang és a Denevérmúzeum látogatóit. A barlangi szakvezetéses séta és a múzeum meglátogatása során rengeteg új, érdekes információval lehetnek gazdagabbak az érdeklődők. Aki szeretne részt venni a játékban és a nyereménysorsoláson, nincs más dolga, mint a barlang pénztáránál, vagy a Denevérmúzeumban elkérni egy pályázati lapot, helyesen kitölteni, majd leadni az Abaligeti-barlang pénztárában vagy a Denevérmúzeum épületében!
 
A helyes válaszlapok kitöltői között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ajándékcsomagját sorsoljuk ki. A játék időtartama: 2014. augusztus 1. -  október 15. A sorsolás 2014. október 20-án lesz, a nyertesek értesítése és az ajándékcsomagok eljuttatása postai úton történik.
 

PROGRAMAJÁNLÓ

 
Geotóp Nap 2014 - a földtudományi természeti értékek napja

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a ProGEO Egyesület az idén október 11-én, szombaton rendezi meg földtudományi értékeinket (különleges felszínformákat, kőzeteket, ásványokat, ősmaradványokat stb.) bemutató és a földtudományi természetvédelmet az érdeklődőkkel megismertető terepi programjait.  
A Geotóp Nap pécsi programjának helyszíne a Tettye lesz, a nap részletes programját az alábbiakban foglaljuk össze.
 
10 és 13 óra: vezetett földtudományi túra indul Pécsett, a Tettyén a Pintér-kert bejáratától. A résztvevők szakember kalauzolásával ismerhetik meg a mészköveket a Tettye és a Havi-hegy környezetében. A túrán a látogatók megismerkedhetnek a terület földtörténeti múltjával és a különböző korú kőzetek keletkezési körülményeivel. A túra időtartama kb. 1 óra.  Vezeti: Kraft János
 
11 óra: A Pintér-kert Arborétum a Tettye különleges értéke. A megújult, főként örökzöldekből álló gyűjteményes kertet idegenvezetéssel lehet megtekinteni. A látogatás időtartama kb. 1 óra.
 
12 óra: Távcsöves Napbemutató a Pintér-kertben. A látogatók távcsővel, biztonságos körülmények közt vethetnek egy pillantást éltető csillagunkra. A Nap felszínén megjelenő napfoltok láthatóvá válnak a szükséges fénycsökkentő eszközök alkalmazásával. Emellett lehetőség nyílik speciális hullámhossz-tartományban működő Hidrogén-alfa naptávcsővel a Nap légkörében látható időszakos jelenségek megfigyelésére is. A program csak derült idő esetén valósul meg. Vezeti: Maczó András.
A program résztvevői a nap folyamán 20% kedvezménnyel látogathatják meg a Tettyei Mésztufa-barlangot!
A programon való részvétel ingyenes.
Hasznos: Fontos a kényelmes túracipő/bakancs, az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása. A programokon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Információ, bejelentkezés csoportoknak:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság – Telefon: 30/377-3383.
E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
 
Meditáció és hangséta az Abaligeti-barlangban

 A csodálatos cseppköveiről méltán híres Abaligeti-barlang az őszi-téli időszakban is érdekes programkínálattal várja a vendégeket. A 14 év feletti korosztály számára különleges meditációs túrákat és hangsétákat kínálunk.
 
A meditációs túra keretében a barlang megismerése mellett a résztvevőknek alkalmuk nyílik 30 percen át gondolatokba, meditációba mélyülni, ezáltal a hétköznapok zajaitól, problémáitól eltávolodni a Bodó-hegy belsejében, 40 méterrel a felszín alatt.
A hangséta során a barlangi patak megannyi hangjára koncentrálva, csendben, lassan járhatják végig a résztvevők a barlangot. A program során a vizuális élmények mellett kiemelt szerepet kap a hangok különleges, sajátos világa. A kétféle túra kombinációjára is lehetőség nyílik.
 
Az egyórás programokon 14 év felettiek vehetnek részt. A részvételi díj felnőtteknek 1000 Ft/fő; diákoknak, nyugdíjasoknak: 800 Ft/fő. A maximális létszám 15 fő. A túrákon való részvételhez minden esetben előzetes bejelentkezés szükséges, legalább egy héttel a tervezett túra előtt! A túrák a 2014. október 16. – 2015. március 14. közötti időszakban, 10.00 és 14.00 óra között kérhetők. Tel.: 72/498-766.
 
Manótúrák az Abaligeti-barlangban
 
Október közepétől ismét megszervezi a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a korábbi években nagy sikernek örvendett Barlangi manó túrákat. A manótúra a barlangok varázsát kínálja gyermekeknek egy mesés elemekkel átszőtt programon. A résztvevők Pipisztrella, a barlangi denevérfi és barátja, a városi manó, Moszanka segítségével ismerhetik meg a barlangok keletkezését, a föld alatti rejtett élővilágot. Az Abaligeti-barlang belépőjegy ára tartalmazza a manóvezetés részvételi díját. A manóvezetés időtartama kb. egy óra. A barlang hőmérséklete átlagosan 11-12 °C, ennek megfelelő öltözet ajánlott. A túrákra előzetes bejelentkezéssel 10-40 fős csoportokat várunk! A túrák a 2014. október 15. – 2015. március 15. közötti időszakban kérhetők. Tel.: 72/498-766.
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2014. októberben és november elején

Október 1.: Idősek Világnapja a Pintér-kert Arborétumban
A látogatók szakvezető kíséretével ismerhetik meg a kert életének sajátosságait, az ősz színeiben pompázó növényvilágot. A szépen gondozott kertben számos növényfaj ebben az időszakban látványos, többek között a szúrós csodabogyó, a pirítógyökér, a fehér tündérrózsa és a májvirág levele, a naspolya, a birs és a hólyagfa termése.
Helyszín: Pécs, Pintér-kert Arborétum, időpont: 10.00 és 14.00 óra.
A részvételi díj: 400 Ft/fő, nyugdíjasoknak igazolvánnyal ingyenes.
 
Október 4.: "Színes lombok" túra a Herman Ottó év alkalmából
A neves író, természettudós tiszteletére elnevezett orfűi Herman Ottó-tó partján tett séta során megismerkedhetünk az őszi erdő látnivalóival, a természet változásaival. Gombák, színes levelek között, őszi hangulatban járhatjuk be a vadregényes tó környékét.
Helyszín: Orfű, Herman Ottó-tó, horgász parkoló, időpont: 10.00 óra.
A túra hossza 2-3 km, időtartama 2-3 óra, a részvételi díj 500 Ft/fő.  

Október 4.: Madármegfigyelő nap Béda-Karapancsán
Az Európai Madármegfigyelő Napok keretén belül a Duna-Dráva Nemzeti Park is lehetőséget nyújt a madarászatra. A program során a látogatók a kölkedi Fehér Gólya Múzeumban a nyár emlékeit eleveníthetik fel a gólyák életének megismerésével. A múzeumi programot követően a Nagypartosi tanösvényen túrázva az ősz madarait figyelhetjük meg távcsövek segítségével. A túrán szó esik a Dunához kapcsolódó vonuló madarakról és a madárgyűrűzésről is.
Helyszín, időpont, Kölked, Fehér Gólya Múzeum, 9.00 óra.
A túra hossza, időtartama: 5 km, 4 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
Október 7.: DDNP Klub
A szederkényi rét élővilága – Gregorits János előadása
Diavetítéses előadás
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra
Ingyenes program.
 
Október 11.: Geotóp Nap a Tettyén
A Geotóp Nap országszerte meghirdetett programjai hazánk földtudományi kincseire hívják fel a figyelmet. A pécsi programon a Tettye földtani értékeit ismerhetik meg az érdeklődők geológus szakember közreműködésével.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye tér, 10.00 óra
Ingyenes
 
Október 11.: A fekete galagonyák nyomában túra – Jelvénygyűjtő túra
A túra során a Káposztás Holt-Dunát érintve megismerhetik a résztvevők a fokozottan védett fekete galagonya élőhelyét és magát a különleges növényt is.
Helyszín, időpont: Baja, Vén-Duna, Bárka Pihenőház, 9.00 óra.
A túra hossza, időtartama: 15 km, 7 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
Október 15.: Kis gombaszakértő – pecsétgyűjtő program gyerekeknek
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központja játékra invitálja a 7-13 éves diákokat! A játék egy előadássorozat része, ahol a résztvevők rengeteg érdekességet tudhatnak meg a természetvédelem gyakorlati tevékenységeiről, valamint a növényekről, a gombákról és az állatokról. Azok a gyerekek, akik a pecsétgyűjtő sorozat hat programján részt vesznek, ingyenesen látogathatnak el családjukkal (max. 5 fő) a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyik szabadon választott túrájára 2014-ben, vagy 2015-ben. Az október 15-i program témája: Ehető és mérgező gombák megismerése. Tények a gombák világából.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra, a részvételi díj: 300 Ft/fő.
 
Október 20.: Kis Természetbúvárok Szakköre
A Kis Természetbúvárok Szakkörének foglalkozásain rátermett oktatók segítségével, élményt adó programokon fedezhetik fel a gyerekek az élővilág titkait. Az október 20-i program témája: Ehető vagy mérgező – a gombák
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra.
A program időtartama: 1,5 óra, a részvételi díj: 300 Ft/fő.
 
November 4.: DDNP Klub
Madarak nyomában távoli tájakon – Laczik Dénes előadása
Diavetítéses előadás
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra
Ingyenes program.
 

A DUNA-DRÁVA NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG BEMUTATÓHELYEI

 
 

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály 
7625 Pécs, Tettye tér 9. 
Tel.: 72/518-221, 72/518-222 
E-mail:  Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.  
www.ddnp.hu
 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő IntézetJelenleg 1 vendég olvas minket

Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa144
mod_vvisit_counterTegnap182
mod_vvisit_counterA héten144
mod_vvisit_counterA hónapban5200
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1260000

*********************************

© 2019 KOKOSZ