Kezdőlap arrow Archívum arrow Önkéntes munka 2011 2018-11-14 17:15 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
Önkéntes munka 2011 Nyomtatás E-mail
2011-06-05 23:00
Devecseren jártunk

Napjainkat sok katasztrófa árnyékolja be. Ezeknek okozói többnyire az emberek tevékenységei: az élőhelyek mértéktelen pusztítása, az erdők irtása, a túlfogyasztás, stb.
Ezt mindnyájan jól tudjuk, és azt is, hogy ártatlan emberek esnek áldozatul, mégsem teszünk meg minden tőlünk telhetőt ennek mérsékléséért.
A 2010-es devecseri „szörnyeteg”, a vörös iszapömlés is emberi tevékenység következménye.
Minden jó érzésű ember első gondolata az volt, hogyan tudna segíteni?
Az adomány sokféle lehet. Mi is adtunk pénzt, mindenki saját erőforrásához mérten, gyűjtöttünk a devecseri óvodának tárgyi eszközöket, de úgy éreztük, ez még nem elég.
Ekkor jött az ötlet, hogy a 30 órás kihelyezett akkreditált továbbképzésünket ajánljuk fel, térítésmentesen. A KOKOSZ által akkreditált továbbképzéseket a KOKOSZ egyik tagszervezete, az Óvodásokkal a Természet Megóvásáért (ÓTM) Egyesület indítja. A képzés díjának egy része a KOKOSZ-t illeti.
Kerezsi Andrásné, az ÓTM Egyesület elnöke természetesnek tartotta, hogy ajánljuk fel az ingyenes képzést, és bár szerény működési összeggel rendelkezik az egyesület, az ezzel járó költségeket az egyesület magára vállalta. (Utazás-, szállás-, étkezés-, tanúsítvány elkészíttetése-, információs anyagok és a szervezési költség.)
A KOKOSZ  elnöke, Mécs Csaba is egyet értett a tervünkkel.
A „Földön, vízben, levegőben” című továbbképzésre esett a választásunk, mert ennek minden előadója KOKOSZ és egyben ÓTM Egyesületi tag is.
Megkeresésemre minden előadó azonnal igent mondott a felkérésre.
Felvettem a kapcsolatot Szabóné Bakos Katalinnal, a devecseri óvoda vezetőjével, megtettem a felajánlást azzal, hogy akkor realizáljuk ezt a programot, amikor számukra megfelel az időpont. Ő vállalta a helyi szervezési feladatokat.
Az ajánlat érvényes volt a kolontári és somosvásárhelyi óvoda- és iskolai pedagógusokra is, az engedélyezett maximum létszámig (ez 35 fő).
A továbbképzés 2011 június 7-8-9.-én realizálódott.
A helyi kollégákkal beszélgetve megrendítő, szívfacsaró részleteket tudtunk meg, többüket egész közelről és tragikusan érintett a katasztrófa. Több mint félév eltelte után is érezhető volt, hogy még nem dolgozták fel a történteket, amikor beszélnek arról, a sebek feltépődnek. Azt is elmondták - nagy köszönettel- hogy rengeteg segítséget kaptak az ország különböző térségeiből, és a határainkon túlról is. Ez enyhítést nyújtott a nehéz időkben. Az intézmény közössége is egyként állt azok mellé, akik segítségre szorultak, és aktívan kivették a részüket a városban adódó feladatokból is. Nagyon elfáradtak fizikailag és lelkileg is.
Éppen ezért, példát vehetünk arról, amilyen optimizmussal tekintenek a jövőbe, hogy a továbbképzésen maximális érdeklődést mutattak, a játékokban is teljes átéléssel, vidáman vettek részt.
Megható volt a továbbképzés bezárása. A részt vevő kollégák gyönyörű énekekkel köszönték meg a munkánkat. Minden előadó ajándékba kapott egy üveg Somlói Furmintot, és egy-egy  olyan CD.-ét, amelyen gyerekek és óvónők mondanak mesét. Ez nem egy egyszerű CD. A tragédiát követően ezek a lélekgyógyító mesék a város templomának tornyából hangos bemondón szóltak a lakosságnak. Megtisztelő számunkra, hogy ezzel megajándékoztak bennünket.
Köszönjük a devecseri, a kolontári és a somlóvásárhelyi kollégáknak a szép ajándékokat, és azt a sok szeretetet, amivel fogadtak bennünket.
Köszönjük az aktivitásukat, az együtt eltöltött vidám órákat.
Kívánjuk, hogy optimizmusuk, egymás iránti együttérzésük és segítő szándékuk örökké tartson. Kívánunk jó egészséget és eredményes környezeti nevelést, hogy a felnövekvő generáció tudatosabban védje a Földünk értékeit, és ne következzen be emberi mulasztásból soha többé tragédia!

 

Budapest 2011-06-17

Fehér Anna sk.
A KOKOSZ és az ÓTM egyesület teljes tagsága nevében
 
 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa114
mod_vvisit_counterTegnap314
mod_vvisit_counterA héten824
mod_vvisit_counterA hónapban2995
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1244904

*********************************

© 2018 KOKOSZ