Kezdőlap 2019-02-20 20:33 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek

Az Érdekegyeztető Tanács hírei:
Erdei óvodákról, erdei iskolákról, környezeti nevelésről, fenntartható fejlődésről.


Minősítési eljárás

 
Az erdőben jártunk, keltünk… Nyomtatás E-mail
2016-02-23 17:33
Hol lehet dombot mászni, völgybe futni, vadon élő állatok nyomát kutatni, madárfüttyel énekelni? A kacskaringós zalai tájon át, vajon hová indul a lelkes siserehad a ködös, kissé barátságtalan őszi időben esőkabátokban, gumicsizmákban? Elárulom! Az Obornaki Nyitnikék Erdei Óvodába.

A KOKOSZ és az MME mint konzorciumi partnerek a Svájci-Magyar Együttműködési Program „Égig érő tanterem” című projekt keretében írták ki a pályázatot, amely 90%-os támogatással fedezte a szakmai programokat, az utazás és az étkezés költségeit is. Ennek köszönhetően idén ősszel óvodánk 45 nagycsoportosa fedezhette fel az erdei élet szépségeit.
Csodálatos természeti környezetben bújik meg a kis falu, ahová rövid autóbuszos utazás után érkeztünk meg. A gyerekeket szinte megbabonázta a hatalmas, nyílt tér, azonnal birtokba akarták venni a több hektáros területet. Az erdei óvoda barátságos, tájba simuló, természetes anyagokkal berendezett épülete hívogatóan várt minket. Házigazdáink –Povics Noémi, Molnáné Vitális Anikó, Fürné Kinsztler Anita- sok-sok játékkal, változatos programokkal készültek, és az óvó nénik sem tétlenkedtek a három nap során. A hangsúly a közvetlen tapasztaláson alapuló, élménypedagógián volt. A minden érzékszervet megmozgató, érdekes és sokszor számunkra is újszerű tevékenységek nagy hatással voltak a csapatra. Hatalmas élmény volt például az erdei kilátó megmászása. Már az odavezető út is izgalmas volt, hiszen állatnyomokat olvastunk, gombákkal ismerkedtünk, szederággal viaskodtunk az avarillatú erdőben. A puha mohapaplanon szinte hangtalanul lépkedtünk. Közben a természet által elengedett kincseket gyűjtöttük kis kosárkáinkba, vödreinkbe, melyeket aztán barkácsoláshoz használtunk fel. Az erdő őre hangosan jelezte jöttünket, a szajkó hangja hol a fejünk fölött, hol távolabb szólalt meg, figyelmeztetve az itt élő állatokat és persze minket is: Itt csak vendégek vagyunk! A célhoz érve igazi bátorság próba volt a kilátó meghódítása, ahonnan távcsővel nézhettek a négy égtáj felé a gyermekek. Közben megfigyelhették a lombhullató erdő és a fenyőerdő koronaszintjét, bekukkantva a madarak rejtekhelyeire. Másik irányban facsemetést láthattak, megbizonyosodva az erdészek áldozatos munkájáról, amely az erdő megújulását biztosítja. A visszaúton egy hatalmas galagonyabokor uralta a dombtetőt. Óhatatlanul is Weöres Sándor verse jutott eszünkbe. A fűben ugráló szöcskéket, békát figyeltünk meg és cickafarkat szedtünk gyógyteának. És ez csak egy volt a sok program közül.
A csoportfoglalkozások változatos felépítése során rengeteg dramatikus játék, mozgásos lehetőség adódott, amelyeket a dalok, versek, mondókák, még gazdagabbá tettek, s minden napra jutott kézműves tevékenység is.
Írásomban nem is ezeket szerettem volna felsorolni, hiszen elég terjedelmes lett volna. Inkább arról szeretném meggyőzni a pedagógusokat, hogy ne sajnálják az időt, energiát, ami egy ilyen program megszervezésével jár. Gondolok itt a továbbképzésre, pályázat írására, szervezésre, lebonyolításra. A természetes környezetben szerzett tapasztalat sokkal mélyebb, hitelesebb ismeretet ad minden tankönyvnél, nála jobb tanítót aligha találunk! Az erdei óvoda egy másfajta együttlét, ahol a főszerepben a felfedezés, rácsodálkozás áll, ahol a kicsik is megérezhetik ember és természet harmonikus együttélését.
A három nap élménye azóta is meghatározza a mindennapjainkat. Rajzok, beszélgetések, a kint tanult játékok újból felidézik az obornaki napokat. Reméljük, lesz folytatás!

Pirbus Henriett
óvodapedagógus
Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda Attila Tagóvodája
 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő IntézetJelenleg 1 vendég olvas minket

Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa231
mod_vvisit_counterTegnap299
mod_vvisit_counterA héten869
mod_vvisit_counterA hónapban5909
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1268368

*********************************

© 2019 KOKOSZ