Kezdőlap 2020-05-26 02:41 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
Nyíregyháza - E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Nyomtatás E-mail
2008-07-12 18:26

NÉV: E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Kapcsolattartó személy: Szőke Zsuzsanna
MEGYE: Szabolcs-Szatmár-Bereg
CÍM: 4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.
TELEFON: 42/504-403, 20/431-8086
E-MAIL: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
WEB:

 www.e-misszio.hu

csiperkeerdeiiskola.hu


Számlaszámunk: Szabolcs Takarék - 68800109-11077444
Adószámunk: 19214555-2-15

Az E-misszió Egyesület 1986-ban alakult. Az Egyesület egy fenntartható természeti és épített környezet megvalósítása érdekében végzi tevékenységét, hozzájárulva egy, a helyi (természeti, gazdasági, társadalmi) erőforrásokra támaszkodó, környezettudatos társadalom kialakulásához.
A hosszú múltra visszatekintő civil szervezet nyíregyházi székhelyén több párhuzamosan futó környezetvédelmi programot koordinál, melyek között kiemelt helyen szerepel a környezeti nevelés. Oktatóközpontunk 2004-től tagja a KOKOSZ-nak. Oktatási programunkon belül működtetünk egy báziskönyvtárat, iskolai előadássorozatokat, rendszeres szakkört, vetélkedőket, tanártovábbképzéseket tartunk, iskolaidőben erdei iskolával, nyári szünetben természetismereti, kaland- és kerékpáros táborokkal várjuk a fiatalokat. Programjaink az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenkinek szólnak.
Társadalmi szervezet jellegéből adódóan Egyesületünk minden tevékenységét a lehető legtöbb önkéntes, aktivista bevonásával végzi.

Programjaink:

Csiperke Erdei Iskola és Tábor:
Erdei iskolánk a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet szívében lévő Márokpapin található. Az ingatlant úgy alakítottuk ki, hogy jól példázza a környezettudatos életvitelt, így napkollektor és napelem segíti az energiatermelést, komposztálunk, valamint szelektíven gyűjtjük a hulladékot, továbbá kertünket lepke- és madárbarát módon alakítottuk ki.
Programunk célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a Beregi-sík érintetlen természeti és kulturális kincseivel, megszeressék a természetet, felismerjék a minket körülvevő világ fontosságát és annak szépségét. Ezen túl szemléletformálásunkkal elősegítjük a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását!
Az erdei iskolában és a táborokban a résztvevők erdőt-rétet bebarangolva találkozhatnak a beregi táj változatos, védelemre méltó állat-, növény- és gombaritkaságaival. A nagy kiterjedésű erdők és festői ligetek környezetében egész hétre szóló változatos programokat nyújtunk a résztvevőknek, amelyben a csillagászat éppúgy szerepel, mint a terepi kutatások, megfigyelések, túrák, gyógynövény- és gombaismeret, mikroszkópos vizsgálatok, ügyességi játékok, vetélkedők, kézműves foglalkozások, éjszakai bátorságpróba, röplabdaverseny és asztalitenisz bajnokság.

Előadás sorozat:
Előadásainkat elsősorban természet- és környezetvédelem, egészségtan, valamint fenntartható fejlődés témakörökre oszthatjuk, melyek célja, hogy megismertessük az érdeklődőkkel hazánk élővilágát, természeti kincseit, valamint felhívjuk a figyelmet a leggyakoribb környezeti problémákra. Ezen előadásokat iskolás csoportoknak, baráti társaságoknak, pedagógusoknak, nyugdíjas kluboknak ajánljuk, illetve mindazoknak, akiket érdekel a téma.

Túravezetés - Terepi szakvezetés a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben
A 12 különböző túra során a résztvevők a kora tavasszal virító kárpáti sáfránytól a tárnicsok és kikericsek őszbúcsúztatójáig nyomon követhetik a Szatmár-Beregi-sík évszakos változásait. Megcsodálhatják a virágba borult rétek, lápok és erdőségek növény- és madárvilága mellett a Bereg csodálatos pillangóit, továbbá gyakorlati ismeretekre tehetnek szert a gyógynövény- és gombaismeret terén. A túravezetések során a természeti értékek bemutatása mellett lehetőség nyílik a táj kultúrtörténeti értékeinek felfedezésére is.

A város, ahol élünk - tematikus környezet- és természetvédelmi nap Nyíregyházán
A foglalkozás célja, hogy a fiatalok ismerjék meg Nyíregyháza természeti kincseit, mely révén az elméleti tudás mellett élményekkel és érzelmekkel is kötődnek városukhoz. Kapjanak átfogó képet a fogyasztás által termelődő szennyező anyagok sorsáról, és arról, hogy gondatlanságból ezek hogyan veszélyeztethetik természeti értékeinket, a lakosság egészségét, vagy a városképet.
A tevékenységet egy elméleti áttekintéssel kezdjük, mely során a résztvevők gondolatébresztő, problémafeltáró beszélgetések során ráhangolódnak és átfogó képet kapnak az adott területről. Ezt követi a terepbejárás, ahol a terület alapos megismerésére kerül sor. A téma feldolgozását a terepi ismeretek mellett feladatlapokkal és szimulációs játékokkal segítjük. (Helyszínek: városi hulladéklerakó, Nyíregyháza szennyvíztelepe, a „város tüdeje”- a Sóstói-erdő, a természetvédelmi oltalom alatt álló Igrice-rét és mocsár, az Oláh-rét Természetvédelmi Terület, valamint a Nyíregyháza körüli Natura 2000 területek).
 
Zöld Szemfüles Természetismereti Vetélkedő
Rendhagyó módon évek óta megszervezzük „Zöld Szemfüles” Természetismereti Vetélkedőnket, amely minden évben nagy érdeklődésre tesz szert. A 3+1 fordulós versenyre évente 400-450 csapat jelentkezik, így a felkészítő tanárokkal együtt az elérés meghaladja az 1.500 főt.
A feladatsorok és a megoldások több évre visszamenőleg megtekinthetőek erdei iskolánk és egyesületünk honlapján (www.csiperkeerdeiiskola.hu, www.e-misszio.hu). 
 
Csiperke Tanösvény
2007 tavaszán átadásra került Csiperke Tanösvényünk, mellyel a Bereg élővilágát, természetvédelmi értékeit és a tájgazdálkodás fontos elemeit mutatjuk be.
A tanösvény tartalmához kapcsolódik egy munkafüzet is, mely erdei iskolánkban és Egyesületünk irodájában az érdeklődők rendelkezésére áll.

További programjaink és szolgáltatásaink:
  • Jeles Napok szervezése (Víz Világnapja, Föld Napja, Környezetvédelmi Világnap, Állatok Világnapja, Madarak és Fák Napja)
  • Természetvédelmi szakkör tartása
  • Tanártovábbképzések, tréningek szervezése
  • Osztálykirándulások szervezése
  • Könyvtár működtetése
  • Természetfotós programok
  • Erdőpásztor program a Sóstói-erdőben
  • Környezetvédelmi Tanácsadó Iroda működtetése
  • Helyi termék fesztiválok szervezése
Fotóalbum
 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa52
mod_vvisit_counterTegnap631
mod_vvisit_counterA héten683
mod_vvisit_counterA hónapban12984
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1451964

*********************************

© 2020 KOKOSZ