Kezdőlap arrow Archívum arrow Kopjafatervezet Szögi Lajos tanár emlékére 2019-01-21 21:37 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
Kopjafatervezet Szögi Lajos tanár emlékére Nyomtatás E-mail
2008-05-28 15:21

A Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSz) nevében Galambos István ügyvezető elnök 2006. decemberében felkért, hogy készítsek kopjafát* a 2006. október 15-én brutális kegyetlenséggel meggyilkolt tiszavasvári tanár, Szögi Lajos emlékére. A kopjafát a KOKOSz Tiszavasváriban szándékozik felállítani. A felkérést nagy megtiszteltetésnek érezve elkészítettem a kopjafa tervét, amelyet az alábbiakban ismertetek.

ImageImage 

* A köznyelv kopjafának nevez minden fából faragott emlékoszlopot és fejfát. A néprajzi irodalom a „kopjafa” elnevezést szűkebb értelemben használja: magas, karcsú, négyzet vagy kör keresztmetszetű, több nézetre szánt, fából faragott sírjel, amelyen a geometrikus díszítések dominálnak. Főként a Székelyföldön, Erdélyben és a Duna–Tisza közén terjedtek el a református temetőkben. (Szinte 1901, 1905, Kunt 1983). Az eredetileg protestáns sírjel funkciója mára kitágult: a kopjafaállítás az utóbbi évtizedekben meglehetősen elterjedt szokássá vált, személyek, közösségek, történelmi események emlékére gyakran állít kopjafát az emlékező közösség. A kopjafa egyszersmind nemzeti jelképpé is vált.

Közismert, hogy az elhunytak emlékére állított fejfák, emlékoszlopok faragott motívumai nem pusztán díszítőelemek, hanem az elhunyt nemére, korára, családi állapotára, foglalkozására, vallására, társadalmi rangjára utaló szimbolikus jelek voltak, de nem hiányoztak a mágikus tartalmú faragások sem. A sírjelek szimbolikájának értelmezésével sokan és alaposan foglalkoztak, az emlékfa megtervezésekor gazdag irodalmi anyagra támaszkodhattam (Balassa 1989, Csete 1990, Imreh és Hoppál 1977, Hoppál 1980, Koós 1975, Kunt 1975, 1983, Lükő 1983, L. Juhász 2005, Novák 2005, Szinte 1901, 1905). Egyaránt alkalmaztam ősi, egyetemes szimbólumokat, valamint a sírjeleken, fejfákon használatos jelképeket, így minden motívumnak konkrét jelentése van. A tervezéskor egyszerűségre törekedtem, kerültem az öncélú cifraságot.

Jelképek és jelentésük

A kopjafa maga is jelkép, ősidőktől fogva mindig magát az embert jelenti, akinek emlékére állították. Amint az ember sem légüres térben, mindentől függetlenül létezik, hanem egy meghatározott világban, annak részeként él, az őt jelképező emlékfa is meghatározott helyen és módon van elhelyezve: alsó része a földhöz van rögzítve – mintegy abban gyökerezik –, csúcsa pedig az ég felé mutat, mert a földből vétettünk, de az ég felé törekszünk. Föld és ég a kezdetektől napjainkig az anyagvilág és a szellem világának szimbólumai, megfelelően az ember kettős meghatározott-ságának: anyag – szellem, test – lélek.

Természetesen az emlékfa felállításának helye sem véletlen: családja, barátai, tanítványai, tisztelői azon a helyen készülnek felállítani, ahol Lajos élt, dolgozott, ahol környezete tisztelte és szerette.

A továbbiakban táblázatban foglalom össze a kopjafa tervezett motívumait és azok szimbolikus tartalmát. (A kopjafa és a rajta szereplő életfa rajzát külön mellékelem. A könyv és daru rajzait a későbbiekben grafikus készíti el.)

 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa152
mod_vvisit_counterTegnap182
mod_vvisit_counterA héten152
mod_vvisit_counterA hónapban5208
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1260008

*********************************

© 2019 KOKOSZ