Kezdőlap arrow Történet 2021-07-30 20:00 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
Történet Nyomtatás E-mail

KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI OKTATÓKÖZPONTOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
8082 Gánt, Hegyalja út 21.sz.
Levelezési cím: 2220 Vecsés Budai N. A. 78/a
e-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

EGYÜTT AZ ÉLHETŐ KÖRNYEZETÉRT - Harminc éves a magyarországi környezet- és természetvédelmi oktatóközpontok hálózata.

A Környezetvédelmi- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos szövetségérõl, a KOKOSZ-ról.
A KOKOSZ utódja az OKTH által 1983-ban szervezett - Szalay Marzsó Enikõ és mások kezdeményezésére alakult - oktatóközponti hálózatnak. Az 1995 évi közgyûlésen határoztuk el a Szövetség létrehozását, melyet a Fõvárosi Bíróság 1996 szeptemberben jegyezte be. A Szövetség tagszervezeteinek, tagcsoportjainak száma jelenleg 92 oktatóközpont. Az egyes oktatóközpontok a szövetséghez való csatlakozásuk után is megõrizték szuverenitásukat. Így szakmai céljaik megfogalmazásában, programjaik kialakításában, környezeti, köznevelési, közmûvelodési törekvéseik megvalósításában önállóak. Az oktatóközpontok, vezetõik és tagjaik révén általában lakóhelyükön a civil szféra mozgatói is. Mivel többségükben nem bejegyzett szervezetek, a KOKOSZ biztosítja számukra azt a szervezeti hátteret, mely sok esetben a kapcsolatfelvétel lehetõségét adja.

Alaptevékenységünk és célkitûzésünk 1983 óta nem változott. A Szövetség alapító okirata szerinti fõ feladataink rövid összefoglalása

 • Segítse a környezeti tudatosság és érzékenység fejlõdését és a környezetharmónikus magatartás megerõsítését;
 • Képviselje az oktatóközpontok hálózatát;
 • Koordinálja a szövetség tevékenységét;
 • Szerezzen és áramoltasson információkat az oktatóközpontok segítése érdekében;
 • Alakítson ki és ápoljon hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatokat. 

Szerte az országban jelen vagyunk. Képviseljük a környezeti nevelés, képzés, továbbképzés és közmûvelõdés minden területét. A mindennapi nevelési, mûvelõdési gyakorlatot ismerõ, a terepi, a természetközeli, környezet-adekvát oktatásra kész, valamint a környezet védelmét szolgáló akciókat, kampányokat szervezõ központjaink egyaránt vannak és mûködnek. Így az oktatóközpontot befogadó intézmény is hatással tud lenni a térség környezeti szemléletére. Az oktatóközpontok vezetõi gyakorló pedagógusok, óvónok, tanítók, tanárok, fõiskolai és egyetemi oktatók állatkertek, múzeumok, mûvelõdési központok illetve a természetvédelem hivatásos munkatársai.

Legfontosabb szövetségeseink, akikkel az évek során több területen együtt dolgoztunk: az MME, a TKTE, a KÖR és a Nemzeti Parkok. Oktatóközpontjaink folyamatosan munkakapcsolatban állnak óvodákkal, iskolákkal, állatkertekkel, arborétumokkal, szakmai egyesületekkel, a zöld mozgalommal, önkormányzatokkal, a kerületi pedagógiai kabinetekkel, a környezeti nevelési iskolahálózattal, az írott és elektronikus sajtóval.

Nemzetközi kapcsolataink is hatékonyak, különösen fontosak a nyugat-európaiak mellett az erdélyi közös programjaink, ahol mi tudunk segítséget nyújtani, miközben a természetközeli, harmónikus életmód terén közvetlen tapasztalatokat gyûjtünk.

A KOKOSZ jelentõs részt vállal a környezeti nevelés, ismeretátadás, tudatformálás kormányzati feladataiból: 1998 óta programunk konkrét célja a terepi környezeti nevelés-oktatás szövetségen belüli szakmai koordinálása, az oktatási intézmények erdei iskolai, terepi környezeti nevelési munkájának segítése, szervezése, valamint - a nemzeti parkokkal közösen - a terepi oktatóbázisok tevékenységének szakmai tervezése, és azok mûködésében való részvétel

A KOKOSZ rendszeres tevékenysége több szinten folyik:

 1. Az egyes oktatóközpontok éves munkatervekben rögzítik feladataikat.

  1997-ben kiemelt eredményként könyvelhettük el, hogy sok oktatási intézményben, ahol a Szövetséghez tartozó oktatóközpont mûködik, a környezeti nevelés kiemelt feladatként jelent meg a pedagógiai programban, illetve a helyi tantervben.
 2. Évenként két közgyûlést tartunk:

  Tavasszal kiértékeljük az elõzõ év szakmai, tartalmi és gazdasági eredményeit. Ennek alapján konkretizáljuk a következõ év terveit és költségvetését.

  Õsszel, a vándorközgyûlésen bemutatkozik a vendéglátó oktatóközpont, alaposabban megismerjük az adott térség környezeti nevelési lehetõségeit, az oktatóközpontok kicserélik, megosztják tapasztalataikat. Ez továbbképzés jelleget kölcsönöz ezeknek az összejöveteleknek. Bemutatjuk egymásnak évközben elkészült illetve megjelent kiadványainkat. Ekkor mutatkoznak be az új jelentkezõk is.
 3. A közgyûlések közti idõszakban a Szövetség ügyvivõ testülete dolgozik: Intézi a közös dolgainkat, szervezi a információcserét, és tartja a kapcsolatot oktatóközpontjainkkal és az országos hatókörû, a környezeti nevelést segítõ, támogató intézményekkel.
 4. 1997-ben elkészült Szentendrén Önkormányzati és KKA támogatással egy oktatóközponti bázishely, mely ezentúl ellátja a KOKOSZ Szervezési Központi feladatait is. Ez megkönnyíti a kapcsolattartást, rendszeresebbé teszi az ügyintézést.
 5. A szövetség gazdálkodását az Alapszabály szerinti testület, a három tagú Számvevõ Bizottság ellenorzi. Tapasztalatairól a tavaszi közgyûlésen számol be.
 6. Az oktatóközpontok beszámolóit ismertetõit, szakmai anyagait folyamatosan teszi közzé a korábban kéthavonta, jelenleg évente egy-kétszer megjelenõ Kapcsolat Híradó. 

A KOKOSZ tagcsoportjai között meglehetõsen nagy különbségek vannak. Ez egyrészt a vállalt feladatok mennyiségében és milyenségében, a folyamatos mûködéshez rendelkezésre álló személyi és tárgyi feltételek mennyiségében és minõségében, a befogadó intézmény által biztosított mûködési mozgástér nagyságában, az infrastrukturális kiépítettségben nyilvánul meg. Vannak olyan oktatóközpontok is, melyeket civil szervezetek mûködtetnek. Ezeknek a hátteret is maguknak kell megteremteniük: ami nem a munka minõségében, hanem a munkavégzés nehézségeiben nyilvánul meg. 

Az elõbbiek figyelembe vétele mellett alakítottuk ki azokat a szervezeti és mûködési követelményeket, melyek mellett érvényesülnek az alábbiak:

 • a sokszínûség: korcsoportok szerinti, módszertani stb.;
 • az egyenrangúság;
 • a komplementer elv: az egyes oktatóközpontok tevékenységükben kiegészítik egymást;
 • a fejlõdés lehetõsége. 

Az egyes oktatóközpontok illetve bázishelyek jogilag egyenrangúak, csak vállalt feladataik szerint különböznek. A feladatok ellátásához szükséges KOKOSZ forrásokból is ennek megfeleloen veszik ki részüket. 

A Szövetség nyitott, bárkit szívesen látunk sorainkban. Ennek feltétele, hogy vállalja mindazt, amit az elõbbiekben leírtunk, illetve biztosítani tudja az alapszabályunkban és a Szervezeti Mûködési Szabályzatunkban megfogalmazott feltételeket. A jelentkezõket a közgyüléseken hallgatjuk meg, és döntünk felvételükről. 

Balog Ákos főtitkárMécs Csaba elnök
 
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa804
mod_vvisit_counterTegnap886
mod_vvisit_counterA héten4337
mod_vvisit_counterA hónapban18721
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1696424

*********************************

© 2021 KOKOSZ