Kezdőlap arrow Minősített Erdei Iskolák arrow Márokpapi - Csiperke Erdei Iskola és Tábor 2020-07-15 07:44 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
Márokpapi - Csiperke Erdei Iskola és Tábor Nyomtatás E-mail
2008-07-20 16:32

Név: Csiperke Erdei Iskola és Tábor
Reg.szám: ÉA050077
Régió: Észak Alföldi régió
Helység: 4932 Márokpapi Kossuth u. 111
Minősített program címe: Erdei Iskola a Beregi-Tiszaháton (3-4.)
Erdei Iskola a Beregi-Tiszaháton (5.-6. o)
Üzemeltető szervezet: E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület
Üzemeltető szerv. címe: 4400 Nyíregyháza Szabolcs u. 6
Kapcsolattartó/elérhetőségek: Szőke Zsuzsa
20/431-80-86, 42/504-403
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
www.e-misszio.hu


Csiperke Erdei Iskola és TáborAz E-misszió Egyesület több éves múltra visszatekintő civil szervezet. Nyíregyházi székhelyén több párhuzamosan futó környezetvédelmi programot koordinál. Programjai között kiemelt helyen szerepel a környezeti nevelés. Ezen belül működtetünk egy báziskönyvtárat, iskolai előadássorozatokat, rendszeres szakkört, vetélkedőket, tanártovábbképzéseket tartunk.
Iskolaidőben erdei iskolával, nyári szünetben természetismereti-, kerékpáros- és kaland táborokkal várjuk a fiatalokat. Az E-misszió Egyesület erdei iskola programja és nyári táborai Márokpapi községben zajlanak.

Erdei iskola program
Erdei iskolánk bázishelye a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet szívében lévő Márokpapi községben található. Programunk célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a Beregi-sík érintetlen természeti és kulturális kincseivel, megszeressék a természetet, felismerjék a minket körülvevő világ fontosságát és annak szépségét. Ezen túl szemléletformálásunkkal elősegítjük a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását!

Csiperke Erdei Iskola és TáborAz erdei iskolában résztvevők erdőt-rétet bebarangolva találkozhatnak a beregi táj változatos, védelemre méltó állat-, növény- és gombaritkaságaival. A nagy kiterjedésű erdők és festői ligetek környezetében egész hétre szóló változatos programokat nyújtunk melyben a madárgyűrűzés éppúgy szerepel, mint a terepi kutatások, megfigyelések, túrák, gyógynövény- és gombaismeret, mikroszkópos vizsgálatok, diavetítéses előadások, ügyességi játékok, vetélkedők, kézműves foglalkozások, éjszakai vadles, íjászat.
A program időtartalma 5 nap, mely megközelítőleg 50 órát vesz igénybe.

Az első három nap egy- egy élőhely megismerését öleli fel (erdő, rét, víz). A 4. napon környezetvédelemmel foglalkozunk. Az erdei iskolát a héten tanultak és tapasztaltak játékos visszakérdezésével zárjuk.

A napi program, így a témák feldolgozása is 3 fő részre osztható.
Délelőttöket terepen töltjük. A kirándulások során megismerkedünk az adott élőhelyekkel, begyűjtjük a délutáni foglalkozásokhoz a vizsgálandó anyagokat. A túrák alatt meglátogatjuk a műemlékekben gazdag szomszéd településeket (Csaroda, Tákos, Tarpa).
Ebéd után a rövid szabadidőt követően forgószínpadszerűen folyik a munka. Kézművesség a begyűjtött anyagok feldolgozása és egyéb kis csoportot igénylő tevékenységek váltják egymást (gipszöntés, agyagozás, origamizás, faarckészítés, mikroszkópizálás, vízvizsgálat, talajcsapdák kihelyezése, íjászat, stb.).
Csiperke Erdei Iskola és TáborVacsora előtt a napi témához kapcsolódó ökológiai játékokkal, csapatjátékokkal, sportolással mozgatjuk meg a gyerekeket.
Sötétedés után diavetítéssel, tábortűzzel, csillagászattal, meseolvasással búcsúztatjuk a napot. Hetente egyszer éjjeli túrára megyünk, ahol megismerkedünk az éjszaka hangjaival, illataival, és kipróbáljuk a sötétben történő tájékozódást.
A környezet- és egészségvédelmi témakört beszélgetések, csoportmunkák, előadások, drámajátékok keretein belül dolgozzuk fel. Ezt a helyhez kötött délelőttöt csapatjátékkal teli délután követi. Az utolsó napon a vetélkedőket követően megtörténik az értékelés. A hét folyamán gyűjtött Fabatkákért - a tábor valutája - a csapatok jutalmakban részesülnek.

A környék természeti értékei   
A település a Szatmár-Beregi Síkon található. Ez a táj őrzi leginkább Alföldünk eredeti erdős-lápos képét, mivel a természeti és történelmi múltból az átlagosnál jóval többet örökített át. Átmentette a rohanó mába a természet és az ember harmóniáját. A területen ezért hozták létre a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetet, mely a maga 22. 000 hektáros méretével az egyik legnagyobb tájvédelmi körzet hazánkban.
A terület élővilágának meghatározó, legfontosabb részét a természetes állapotú erdőtakaró képezi, mely hegyvidéki fajoknak is otthont ad.
A községtől délre találhatjuk a tarpai Téb-erdőt, amely az egyik legszebb magyarországi alföldi gyertyános-tölgyes, benne a kárpáti sáfrány egyik legszebb hazai állományával. A nedvesebb területeken égerlápok helyezkednek el.
A nagy kiterjedésű, összefüggő erdők gazdag állatvilág megtelepedését teszik lehetővé, költ a területen fekete gólya, békászósas, darázsölyv is. Az erdők közt ligetek, fás legelők helyezkednek el, melyek tavasszal a hazánkban igen ritka kockás liliomtól vöröslenek. A közelben találhatók a csarodai lápok, melyek csupán kis kiterjedésű tőzegmohalápok, de gazdag élőviláguk mégis a Kárpátokban található dagadólápokéval vetekszik.
Erdei iskolánk egyik célja e természeti értékekben gazdag táj megismertetése, megőrzése és megszerettetése.
 
A környék kultúrtörténeti értékei
Márokpapi jelentős műemléke az egyhajós, torony nélküli kora gótikus templom. A népi építészetre jellemző a szalagtelkes, vályogfalú, háromosztatú ház.
Márokpapi országos jelentőségű műemlékekkel körülvett helyen fekszik:
Tákoson faszerkezetes, zsindelytetejű, paticsfalú, kazettás mennyezetű, XVIII. sz-i református templom található. Csaroda őrzi késő románkori templomaink gyöngyszemét. Tarpán igen figyelemre méltó népi építészet alakult ki. Az igényesen felújított lóvontatású szárazmalom ma is üzemképes.

További látnivalók kerékpáros és autóbuszos kirándulással
Beregdaróc (református - és görög katolikus templom); Barabás (Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Terület); Vámosatya (fa harangláb és református templom); Nagyar (Petőfi-fa, Luby kúria); Túristvándi (vízimalom); Sonkád Európa Nosztra díjas reformátos templom; Tiszacsécse (református templom, díszes fa harangtorony, Móricz Zs. emlékház); Szatmárcseke (csónakos fejfás temető, Kölcsey F. síremléke); Cégénydányád (Kende-kúria); Nagyszekeres (fiatornyos fa harangláb, egyhajós református templom)
Strandok, fürdők: Tivadar Tisza parti szabad strand, Vásárosnamény-Gergeiugornya Tisza parti strand és Atlantica élményfürdő termálfürdő, Beregdaróc (Hétcsillag: fürdőház, 22 méteres medence, szauna, pezsgőfürdő)

Fotóalbum 

 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa218
mod_vvisit_counterTegnap666
mod_vvisit_counterA héten1704
mod_vvisit_counterA hónapban10102
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1485101

*********************************

© 2020 KOKOSZ