Kezdőlap 2020-05-26 02:13 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
Dunakeszi - Eszterlánc Óvoda Gyöngyharmat Tagóvoda Nyomtatás E-mail
2008-07-28 20:19

NÉV: Eszterlánc Óvoda Gyöngyharmat Tagóvoda
VEZETŐ: Szabóné Takács Antónia
MEGYE: Pest
CÍM: 2120 Dunakeszi, Garas u. 28.
Szla. Budai N.A. 6-8
TELEFON,FAX: tel./fax: 27/341-887, 27-630-990
E-MAIL: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
WEB:

A DUNAKESZI GYÖNGYHARMAT TAGÓVODA KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓKÖZPONT BEMUTATKOZÁSA

Gyöngyharmat Tagóvoda Környezetvédelmi Oktatóközpont

Előzmény

A Dunakeszi Gyöngyharmat Óvoda az 1980-as óvodanyitást követően a városban és a várost körülvevő településeken dolgozó kollegák számára továbbképzéseket, gyakorlati bemutatókat kezdett tartani. Már ekkor tapasztaltuk, hogy az óvodánkban a játék mellett a környezeti nevelés a másik kiemelt terület, hiszen a gyermekeink "panelrengetegből" érkeznek. Az akkori óvodavezetővel Kerezsi Andrásné Gizikével együtt kereste az utat kollektívánk, hogy  megtaláljuk annak a módját, hogyan lehetne a megszerzett tudást és a gyakorlati tapasztalatokat oly szervezetben hasznosítani, mely kiszélesítené a környezet szeretetének kapuit.

A családokkal való együttgondolkodás eredményeként 1990-ben megpályáztuk az oktatóközponti címet. A pályázat anyagában ismertettük, hogy a gyermekek környezeti nevelése mellett környezetvédő, természetszeretetre nevelő programok, rendezvények és akciók szervezését és lebonyolítását is vállaljuk. A sikeres pályázat eredményeként 1991/1992-es nevelési évtől oktatóközponttá nyílvánítottak bennünket.

2007/2008-as nevelési évtől intézményünk tagóvoda lett, illetve Gizi nénink is nyugdíjba vonult, de ez nem változtatott környezettudatos szemléletünkön. Programunkat, oktatóközponti mivoltunkat megtarthattuk és a közülünk választott tagóvodavezetőnkkel visszük tovább a jövőben is.

Tevékenységeink

Programunk címe: Környezetharmóniára nevelés óvodai programja. Ez a cím kötelez minket, így a gyermekek tevékenységeit ennek szemléletében állítjuk össze.

Óvodánk/oktatóközpontunk 6 vegyes szervezésű csoporttal működik. Programunkból kiindulva műveltségi területeket jelöltünk meg, melyek fő meghatározója  a környezeti nevelés, illetve az elmúlt években az óvodai kirándulótáborokkal/ erdei óvodával is összhangba hoztuk a heti tevékenységeinket.
Gyöngyharmat Tagóvoda Környezetvédelmi OktatóközpontA Zöld napok megünneplése egyik kedves kötelességünk. Ezekhez kapcsolódóan akciókat szervezünk.(pl.: egy család egy növény, plakátok kihelyezése, családi környezeti munkák hírdetése...stb) A nevelési évet a Takarítási világnaphoz kötődően óvoda udvar szépítéssel, őszi betakarításokkal indítjuk. A Duna közelsége még érdekesebbé teszi számunkra  a Víz világnapjának megünneplését. A Madarak és fák napjához kapcsolódóan családi bográcsozást rendezünk az óvoda udvarán számos környezeti vetélkedőkkel, totókkal, játékokkal.
Óvodai kirándulótáborunk az évszakokhoz kötődően kerülnek megszervezésre. Célunk, hogy ezen alkalmakkor a gyermekek megismerhessék szűkebb majd tágabb környezetüket, illetve nyomon követhessék az évszakok változásával a növény- és állatvilág változását is. Mivel már 1992 óta kirándultatjuk gyermekeinket, tervünk, hogy bekapcsolódjunk az Erdei Óvodai Minősítésbe is.
Az óvoda és egyben oktatóközpont belső tereit folyamatosan alakítjuk, hogy ez is tükrözze a környezetharmonikus szemléletünket. Az óriás akvárium, több terrárium, "erdei sarok", évszaknaptár, élményfotóink mind a természetközeli körülményeket biztosítják.

Kapcsolataink

Számunkra nagyon fontos, hogy elképzeléseinket, ötleteinket a szülők, családok elvárásával összhangba hozzuk, ezért ők az elsődleges partnereink.
Mivel egyre több oktatóközponttá vált óvoda van, így igyekszünk velük is a kapcsolatot fenntartani, oktatóközponton belül tagjai vagyunk az óvodai munkacsoportnak.
Meglátogatjuk egymást, tapasztalatokat szerzünk- adunk egymásnak.
Kezdeményeztük továbbképzésünkön, hogy a"zöld" óvoda címet elnyerő intézmények is jelen legyenek, így jobban megismerkedhetünk tevékenységeinkkel.
Az ország több intézményével tartott kapcsolat mellet az Erdélyben lévő Székelykeresztúri Mesevár Óvoda barátságával is büszkélkedhetünk. Minden évben látogatást teszünk egymáshoz, illetve elmondhatjuk, hogy "megfertőztük" őket is a környezettudatos szemlélettel.
Oktatóközpontunk a felsoroltakon kívül még sok társintézménnyel tart kapcsolatot, hiszen hosszú távú célunk, hogy  a tapasztalatokat átadva követőkre találjunk.

Továbbképzéseink

Az országosan meghírdetett környezetismereti gyakorlati bemutató foglakozásaink nagy szakmai érdeklődésről árulkodnak. Az óvodapedagógusokon, tanítókon kívül szakemberek is  vendégeink.
Most már országosan ismert Környezetbarát Napjaink több napossá nőtték ki magukat. Az első napokon gyakorlati bemutatók, míg a következő napon szakmai előadások zajlanak.
Mindemellett oktatóközpontunk a  Comenius II. minőségbiztosítási modell szerint működik. Illetve az Óvodásokkal a Természet Megóvásáért Egyesületünk által akkreditált továbbképzés részesei is lettünk.

Terveink

Oktatóközponti feladatainkat ellátva törekszünk a folyamatos megújulásra. Olyan továbbképzéseken veszünk részt, melyek nagymértékben elősegítik munkák tartalmasabb, színvonalasabb végzését.
Tudjuk és tapasztaljuk, hogy a környezeti nevelés szép és nemes feladat, illetve egyre fontosabb, hogy gyermekeink megtanulják megszeretni, óvni, védeni környezetüket.
Éppen ezért hisszük, hogyha egyre szélesebb körben elhintjük e feladat fontosságát, az óvodánkban meglévő szellemiség még számtalan követőre talál.
 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa40
mod_vvisit_counterTegnap631
mod_vvisit_counterA héten671
mod_vvisit_counterA hónapban12972
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1451951

*********************************

© 2020 KOKOSZ