Kezdőlap arrow Archívum arrow Lehoczky környezeti versenyesek tollából 2018-10-24 07:40 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
Lehoczky környezeti versenyesek tollából Nyomtatás E-mail
2010-11-08 11:53
2010. szeptember 2-án reggel hajnali 4 órakor elindultunk a solti Művelődési Ház elől Romániába, a Duna-deltához.

A 6 napos tanulmányúton a „Lehoczky János országos komplex környezeti emlékverseny a Kárpát – medencében” néven futó iskolai – megyei és országos döntő fordulóiban jól szereplő 22 tanuló vett részt NCA pályázat támogatásával.
Utunk csereútként valósult meg, ugyanis az elmúlt évben a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Központi Általános Iskola és a környező iskolák jól szereplő ugyancsak 22 tanulója vett részt tanulmányúton Budapest, Dunakanyar és Solt környékén.
E projekt ugyancsak NCA pályázatból valósult meg szervező tanárunk jóvoltából, aki egyben a helyi oktatóközpont vezetője is.

Utunk Soltról Berettyóújfalura vezetett, ahol felvettük a környező települések diákjait. A határátlépést követően utunk  Nagyváradon és a Király-hágón át a csodás gyalui havasok felé vezetett. A levegő itt sokkal tisztább volt, mint bárhol hazánkban vagy Európában.
 Út közben megtekintettük Ady Endre csucsai házát, amely ma múzeum.  A kertben emelkedik Octavian Goga emlékműve, akit Ady Endre barátjaként említettek. Goga fordította román nyelvre Az ember tragédiáját.
Kolozsváron megtekintettük a gótikus stílusban épült Szent Mihály katolikus templomot és a mellette levő Mátyás király lovas szobrát (XIX. sz.), amelyből renoválás miatt sajnos keveset láttunk. A Fő tértől nem messze megtaláltuk Hunyadi Mátyás magyar király szülőházát is.
A Tordai - hasadék mellett vitt az utunk. Csak este értünk Csíkdánfalvára, ahol finom vacsorával vártak vendéglátóink  -a Petőfi iskola igazgatója és aligazgatója - a helyi polgármester úr köszöntött bennünket. Ezt követően családoknál és a csíkszentdomokosi vendégházban szállásoltak el bennünket.
Másnap indultunk a Duna-deltába, a Gyimes csodálatos völgyén keresztül (kb. 30 km. hosszú a Tatros felső folyása mentén ) mely  a történelmi Magyarország legkeletibb része volt.. Ezt a vidéket gyimesi csángok lakják (magyar ajkú kisebbség). Útközben láttuk a Mária Terézia idejében épült katonai laktanyákat, melyek akkor még fából készültek. Fő feladatuk a védelem volt. Gyimesbükkön megnéztük a történelmi Magyarország utolsó monarchiabeli bakterházát, melynek működését a II. világháborúban szüntették meg. A bakterház előtt a magyar koronát megformázó hatalmas kőkorona ékeskedett. Az ezeréves határ közelében  még mindig működik a vasút.  A bakterház mögött felmásztunk  a  Rákóczi-várromra, melyről gyönyörű kilátás nyílt a gyimesi völgyre, többek közt arra a zarándokhelyre, ahova magyarjaink szívesen látogatnak el.
A deltához közeledve a magas hegyek, a meredek domboldalak gyönyörködtették az alföldhöz szokott szemünket. Nemsokára megérkeztünk Galacra. Mivel maradt időnk a komp indulásáig, megnéztük a helyi delfináriumot. Az előtérben egy kiállítás volt egy sor érdekes kristályról mint pl.: kalcit, gipsz, azurit, dolomit. A kiállítás alsó szintjén különféle tengeri, valamint a Dunában előforduló édesvízi halak úszkáltak. A múzeum hatalmas kertjében szerteágazó ösvények csábították sétára az odalátogatókat. A gyalogutak mentén táblák tájékoztattak bennünket a környéken élő szárazföldi madarakról.
Az idő nagyon gyorsan eltelt, igyekeznünk kellett a kikötőbe, ahol kompra szálltunk és átkeltünk a Dunán. Innen több órás  út vezetett a szavanna jellegű Dobrudzsa területén. (hatalmas dombos terület kiszáradt fűtakaróval, ahol jól láttuk a  talajerózió jeleit, – talajrétegek – kőzetrétegek lekopása, leomlása) Majd megpillantottuk a delta mocsaras vidékét és az esti órákban  megérkeztünk a Hotel Delta parkolójába.  
A három csillagos szállodát könnyen megtaláltuk , ugyanis a fő út odavezetett.  Környezete rendkívül hangulatos volt parkjaival, csodálatos szökőkútjaival. Számunkra felejthetetlen látványt nyújtott.   
 A szálloda hatalmas üvegfalai, teraszai  a deltára néztek. Mikor megérkeztünk, elfoglaltuk szobáinkat. Vacsora után közös sétát tettünk a kikötőbe, majd a városba. A napot egy kiadós alvással zártuk. Lenézve szobáink erkélyeiről, szinte fényárba úszott az egész deltapart parkjaival együtt. E város már a középkorban kereskedelmi kikötőként működött.
A másnapi szállodai reggelinket étkekben gazdag svédasztalról válogathattuk össze.
Majd  indultunk az 5 órás dunai hajóútra a Sulina - ágon. a nemzetközi hírű Bioszféra Rezervátumba, a Ramsari vizes élőhelyre,  mely 2008 – ban Európa Díj elismerésben részesült.
 Utunk  célja volt a Duna-delta állat- és növényvilágának felfedezése. (A Duna három ága: a Szent György-,  Sulina-, és a Chilic-ág.) hatalmas terület a delta (4340 km2), beláthatatlan hatalmas nádasaival („zöld arany”) Az ágak hosszúsága egyenként 100 km felettiek, ezért nem juthattunk ki a Fekete – tengerre.
 
A Duna-deltában kócsagokat láttunk eleség után kutatva. Csupasz fákon ülve kárókatonák nézelődtek.  Bíbicek, több cankó és sirályfaj, bütykös hattyúk, pelikánok, kanalas gémek színesítették a vizes élőhelyeket.
. A fehér tündérrózsa hatalmas területeket borított be. A parton fűzfafélék (fehérfűz, kosárfonó fűz, stb.)  sorakoztak, gyökerüket kimosta a folyó vize. Rendkívül érdekes látvány volt. A természet csendjét egyedül hajónk motorjának zúgása zavarta.
Integettünk a távolban halászó helybelieknek, akik barátságosan visszaintegettek.
           Út közben a hajóról vödörrel vizet merítettünk, majd megmértük a a Sulina – ág vizének Ph értékét: mely  lúgos kémhatást (8) jelzett. A helyi szakember is elégedett volt a mérési eredménnyel.
Miután visszatértünk a hajóútról, megtekintettük a tulceai múzeumot, amely természeti gazdagsága rendkívüli. Bemutatta a delta létrejöttét, a növény és állatvilágát valamint a múlt és a jelen kultúráját.
Rövid szabadprogram után buszra ültünk és visszaindultunk Csíkdánfalvára. Egész éjszaka utaztunk.
Másnap délelőtt pihentünk, majd a kinti barátainkkal elindultunk Csíkszeredára ahol megállónk a város központi terére  a Taps Térre irányult. Melynek mai neve Szabadság – tér. Majd megnéztük Makovecz Imre által tervezett római katolikus templomot, melyet 2003 – ban építettek. A rövid városnézést közös fagyizás zárta, ugyanis még volt programunk.
Európa egyik legnagyobb zarándokhelyét látogattuk meg, Csíksomlyót. Ide akár 500 ezer ember is ellátogat évente. Gyalogtúrával jutottunk fel a Kis-Somlyóra, ahonnan ugyancsak csodálatos látványban volt részünk. A hegyről lefele jövet megkóstoltuk a nevezetes szénsavas borvizet és kémhatást vizsgáltunk. Ezt követően betértünk a csíksomlyói barokk templomba, ahol  a helyi lelkész beszélt az épület történelmi múltjáról. Ezt követően felsétáltunk a 2m 27 cm. magas „csodatevő” Mária szoborhoz, mely a XIV. században épült reneszánsz stílusban.   Csíkdánfalvára érve a nap utolsó programjaként egy fazekasműhelyben tettünk látogatást, ahol vásárolhattunk, majd betekintettünk a csíkdánfalvi templomba.
Az utolsó délelőttön rövid buszozás után megérkeztünk Csíkszentdomokosra,  a Márton Áron Általános Iskolába. Már várt bennünket a Békás – Szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park munkatársa, aki diákon keresztül bemutatta a park jellegzetes növény és állatvilágát. Ezt követően több kilométeres gyalogtúrával felértünk a „közösségi birtokosság” hétvégi házához, ahol már vártak bennünket. Ebéd előtt megmásztuk a Nagy Állj - hegyet. A táj káprázatos volt. 1300 méteres magasságból csodáltuk meg a környező kopár mészkőhegyeket (Nagy - Hagymás, Kis - Hagymás, Vörös-kő, Egyes-kő ) és a folyók szabdalta élénk-zöld völgyeket. Miután kigyönyörködtük magunkat, lefele jövet legelésző juhnyájakkal találkoztunk.  Lent a völgyben sajtfeldolgozó üzem is működött, ahol  hatalmas kerek sajtokat készítettek.
A csíkszentdomokosi iskola igazgatónője, alpolgármester úr és néhány iskolai tanár  bográcsokban  helyi finomságot főzött a „közösségi birtokosság” erdei háza udvarán.
A terepi ebéden igazán jókat beszélgettünk a helyi és a csíkdánfalvi  diákokkal.
Igazgatónő vezetésével ebéd után  felfedező túrát tettünk, ahol az Olt folyó  forrását közelítettük meg, nem feledve a betervezett utolsó vízvizsgálatot. A méternyi széles erecskéről nehéz elhinni, hogy majd egyszer folyóvá szélesedik.
A tartalmas nap után  este 7 óra tájban leértünk a  csíkszentdomokosi iskola elé, ahol   már várt bennünket a csíkdánfalvi polgármester úr és az aligazgató asszony úti-csomagokkal. Megköszönve a szép napokat, majd felkerekedtünk, és az egész éjszakás buszozás után fáradtan, de sok-sok élménnyel gazdagodva a reggeli órákban érkeztünk Soltra.
Köszönjük Kacziba Lajosné tanárnő szervező munkáját és a kísérők segítőkészségét, gondoskodását.  Nélkülük nem ismerhettük volna meg azt a számtalan természeti értéket, azt a sok élményt, amiben részünk volt. Csodálatos fotókkal érkeztünk haza.

Biró Tamás és Szabó Dániel 8. osztályos tanulók

 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa92
mod_vvisit_counterTegnap235
mod_vvisit_counterA héten570
mod_vvisit_counterA hónapban5510
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1240453

*********************************

© 2018 KOKOSZ