Kezdőlap arrow Archívum arrow Nagysikerű KOKOSZ továbbképzés Pécsett 2011. május 5-6-7-én 2018-10-20 23:50 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
Nagysikerű KOKOSZ továbbképzés Pécsett 2011. május 5-6-7-én Nyomtatás E-mail
2011-07-04 10:21
A Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) által akkreditáltatott „Földön, vízben, levegőben” című továbbképzés nagy sikert aratott Pécs városában a környezeti nevelés iránt érdeklődő pedagógusok körében.
A képzés megvalósításában segítséget nyújtott a Mecseki Erdészeti Zrt. azzal, hogy a képzés színvonalához méltó helyszínt biztosított a program első két napján. A szervezésben és lebonyolításban közreműködött továbbá a Városközponti Óvoda Köztársaság téren működő székhelyintézménye.
A továbbképzésre tíz óvodából és egy általános iskolából jelentkeztek, amelyek közül öt Zöld Óvoda, illetve az iskola Öko Iskola címmel rendelkezik.
A huszonnégy résztvevőből 22 óvodapedagógus és 2 tanítónő volt.
A továbbképzés tematikája egyaránt felkeltette a környezeti nevelés iránt már elkötelezett, és a még csupán arra nyitott és fogékony pedagógusok érdeklődését.
A 30 órás képzés rendkívül tartalmas, színvonalas volt. Az elméleti és gyakorlati egységek egymást kiegészítve segítették a résztvevő pedagógusok környezettudatos szemléletmódjának erősödését, elmélyülését. A képzés hozzájárult a környezeti neveléshez kapcsolódó ismereteik bővítéséhez, a módszertani kultúrájuk gazdagításához.
Az előadók felkészültsége magas szintű, személyiségük magával ragadó volt.
Hitelesen közvetítették a környezetkultúra értékeit és azok megőrzésével kapcsolatos tevékenységüket.
A továbbképzés három napja hatékony időgazdálkodással, változatosan és nagyon jó hangulatban telt.
Első napon az óvodai,- iskolai környezeti nevelés tervezésével, tartalmi és szervezési kérdéseivel, az ideális óvoda/iskolakert kialakításával, a Víz és a Föld világnapjának eredetével, e jeles napokhoz kapcsolódó pedagógiai tartalmakkal ismerkedhettünk meg. A témához kötődő előadásokat hallgattunk, bemutató foglalkozásokat tekintettünk meg videofelvételről, és gyermekeknek tanítható, természet-megismerő szenzitív játékokat próbáltunk ki.
Második nap délelőtt a Madarak és fák napja jegyében zajlott.
A madarakról és fákról szóló ismeretek gyarapítása mellett szó volt a madárbarát kertekről, a gyermekek és a szülők e területhez kapcsolódó aktivizálásáról, tevékenykedtetéséről. Sor került bemutató foglalkozás megtekintésére, madarakkal, növényekkel kapcsolatos játéktanulásra is. Ezt követően a múzeumok szerepéről hallgattunk előadást, és néztünk meg bemutató foglalkozást. A természeti és az épített környezet megismertetéséből kaptunk szemléletes példákat.
Délután a Várostörténeti Múzeum egyik munkatársa – az óvodások és iskolások környezeti nevelésének helyi lehetőségeit mutatta be, majd a múzeumpedagógiai foglalkozások közül kettőt a gyakorlatban is kipróbáltuk
(történet illusztrálása, és a tímár foglalkozás).
Harmadik nap az Állatok napjához kapcsolódó elméleti ismeretek és gyakorlati tapasztalatok átadására, kicserélésére nyílt lehetőség. A képzést ismét bemutató foglalkozásról szóló filmvetítés és játéktanulás gazdagította.
A délelőtt kedves színfoltja volt az előzőleg otthon zöldségből/gyümölcsből vagy egyéb termésből elkészített állatszobrokból rögtönzött kiállítás rendezése, és az alkotások tréfás bemutatása. A nap további részében a környezeti és vizuális nevelés kapcsolatáról, művészeti nevelésről, a szülők bevonásának lehetőségeiről szóló előadás hangzott el. Az utolsó témát a környezeti neveléshez kötődő, óvodapedagógusok által készített játékeszköz bemutató zárta.
Ezt követte a hallgatók írásbeli vizsgája, amikor teszt formájában adtunk számot az elmúlt napokon megszerzett ismeretekről.
Végezetül a három napos képzés összegzésére és a tanúsítványok átadására került sor.

A „Földön, vízben, levegőben” című továbbképzés során az előadók mindent megtettek annak érdekében, hogy derűs légkört teremtsenek, a résztvevőket aktivizálják, kreativitásunkat kibontakoztassák. A komplexitást nem csak tanították, alkalmazták is. Sokoldalúan közelítették meg a környezeti nevelést, a benne rejlő lehetőségeket. Hozzájárultak ahhoz, hogy a továbbképzésen résztvevő pedagógusok meglévő ismeretei gyarapodjanak, tudatosabbá, rendszerezettebbé váljanak. Megerősítést és egyben további útmutatást adtak, motivációt nyújtottak a képzésben résztvevők számára.
A pécsi óvodapedagógusok és tanítók ezen a képzésen a legkompetensebb szakemberektől hallhatták, láthatták az óvodai és iskolai környezeti nevelés mindennapokban jól hasznosítható elméleti ismereteit, gyakorlati tapasztalatait.
Köszönet illeti valamennyi előadót, különösen a két fő szervezőt, hogy lehetővé tették a képzés kihelyezett megszervezését.


Nagysikerű KOKOSZ továbbképzés Pécsett 2011. május 5-6-7-én
 
Nagysikerű KOKOSZ továbbképzés Pécsett 2011. május 5-6-7-én 


2011-06-24

               Boczné Patcai Klára
                 tagóvodavezető
               helyi szervező és a továbbképzés egyik résztvevője
        Városközponti Óvoda Pécs, Köztársaság tér 1/2.
 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa266
mod_vvisit_counterTegnap314
mod_vvisit_counterA héten1711
mod_vvisit_counterA hónapban4651
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1239594

*********************************

© 2018 KOKOSZ