Kezdőlap arrow Archívum arrow Hódvédők Hódmezővásárhelyen 2018-10-23 01:06 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
Hódvédők Hódmezővásárhelyen Nyomtatás E-mail
2011-11-09 18:03
2011. november 10-én, 10 órakor kerül sor a „Hódmezővásárhelyi Hódvédelmi Program” II. kerekasztal megbeszélésére a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontban.

Az eseményen bemutatásra kerül az a szervezeteket és magánszemélyeket összekötő együttműködés, amely lehetővé tette, és napi szinten biztosítja a 2006-ban visszatelepített hódok elterjedését, de szó esik a környezeti nevelés fontosságáról, eredményeiről, valamint a hódvédelmi program jelenlegi kihívásairól, további lehetőségeiről.

Magyarországon 150 évvel ezelőtt pusztultak ki a hódok. Az állatfaj megmentése érdekében a Természetvédelmi Világalap (World Wide Fund for Nature - WWF) tíz esztendővel ezelőtt indított hódtelepítési programot. Ennek keretében érkeztek 2006 novemberében a Hódmezővásárhelyhez tartozó Mártélyi holtág közelébe Körtvélyeshez is hódok. A rágcsálók a holtághoz közeli csatornarendszerben telepedtek le, ahol jelenleg egy 5-6 tagú hódcsalád él, de az eltelt idő alatt már két generáció indult útnak, hogy a környező területeken új élőhelyet keressen.

A hódok újbóli elterjedése érdekében a visszatelepítést követően egy együttműködés indult a területen érdekeltséggel rendelkező szervezetekkel, valamint magánszemélyekkel, amely nélkül a program nem lehetne sikeres. Az újból a természet részévé váló rágcsálók speciális figyelmet igényelnek a csatornákat működtető vízügyi igazgatóságtól, a természetvédelmi területet felügyelő nemzeti parktól, a vadásztársaságoktól, de a mezőgazdasági tevékenységet végző földtulajdonosoktól is. Az eltelt évek alatt a visszatelepült hódok köré szervezett számtalan esemény, program a környezeti nevelés és az erdei iskola program részeként több száz hódmezővásárhelyi gyermek számára hozta közel a természet szépségét, és hívta fel a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

A visszatelepült hódok életében az utóbbi években új veszélyforrás is megjelent: a körzetben elterjedő, falkában vadászó aranysakálok a rókáknál is komolyabb fenyegetést jelentenek a hódpopulációra.

2011. november 10-én, 10 órakor kerül sor a „Hódmezővásárhelyi Hódvédelmi Program” II. kerekasztal megbeszélésére a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontban. Az eseményen köszöntőt mond: Benkő Zsolt önkormányzati képviselő, a Hód programot Tölgyesi György természetvédő, a környezeti nevelés feladatait, eredményeit Walterné Böngyik Terézia a Zöldkapocs Környezeti Nevelők Munkaközösségének vezetője mutatja be.

Helyszín: Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont (Mártélyi-Üdülőterület, Darvassy István u. 19.)

Göbl Vilmos
Sajtóreferens
 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa13
mod_vvisit_counterTegnap243
mod_vvisit_counterA héten256
mod_vvisit_counterA hónapban5196
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1240139

*********************************

© 2018 KOKOSZ