Kezdőlap arrow Archívum arrow A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2018-10-24 07:03 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele Nyomtatás E-mail
2012-02-29 17:28
AKTUÁLIS HÍREINK

Dél-Dunántúl Turizmusáért díjat kapott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A dél-dunántúli régió turizmusirányítási szakembereiből és turisztikai vállalkozóiból álló grémium a „Dél-Dunántúl Turizmusáért 2011” díjat a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnak ítélte oda. Az ünnepélyes díjátadás 2012. február 24-én, a régió éves turisztikai szakmai napján volt, a pécsi Corso Hotel dísztermében.
A hivatalos indoklás szerint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a  Dél-Dunántúl Turizmusáért 2011 díjat, a  régió természeti örökség alapú turisztikai attrakcióinak megőrzéséért és bemutatásáért, kimagasló szakmai  munkájáért nyerte el. Figyelemre méltó, hogy a turisztikai vállalkozókat is nagy számban magába foglaló szakmai zsűri egyhangú szavazással hozta meg döntését. A grémium indoklásában kiemelte, hogy a nemzeti park igazgatóság a természetvédelmi szempontok mintaértékű figyelembevételével  fejleszti a turizmust a térségben. A nemzeti park igazgatóság együttműködésével megvalósult pályázatok révén több milliárd forint uniós támogatással gazdagodott a régió az utóbbi években.
 
Védetté nyilvánították a Dunaszentgyörgyi-láperdőt

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tolnai Tájegységének legújabb, sorban a hatodik védetté nyilvánítási eljárása befejeződött. A Sárköz északi csücskében elterülő, a valamikori Duna-mederből lefűződött, mára már jelentősen feltöltődött morotva maradványa Dunaszentgyörgyi-láperdő Természetvédelmi Terület néven, 332 hektáron került kihirdetésre.
A folyószabályozás időszaka előtt itt az év nagy részében igazi mocsári, vízi világ volt. A Sárköz egykor kiterjedt ártéri erdeinek mai maradványa a Dunaszentgyörgyi-láperdő is. Ma két jelentősebb csatorna határolja: a Csámpai-patak és a Dunaszentgyörgyi-mellékcsatorna, melyek szabályozzák vízháztartását, vízkészletét. A terület növényzetét csatornaszegélyi égeresek, magas sásos-kékperjés foltok, fás legelők, fűzmocsarak és fűzlápok, nádasok, mocsári magaskórósok, magas füvű kaszálók természetes mozaikja alkotja. A változatos termőhelyek következtében flórája is igen gazdag, eddig 17 védett növényfaj került elő. A legértékesebb közülük a békaliliom, a tőzegpáfrány, a fekete galagonya és a kisfészkű aszat. A nedves élőhelyeken előforduló kétéltűek (pl. dunai tarajos gőte, barna ásóbéka, mocsári béka, zöld varangy) és hüllők (pl. rézsikló, mocsári teknős, fürge gyík, zöld gyík) száma is jelentős. A fokozottan védett haris és kerecsensólyom is költ a területen, tavaly pedig fészket rakott az első fekete gólya pár is.
A Duna-völgy természetes vegetációja jelentősen visszaszorult, így a láperdő megőrzése nagyon fontos természetvédelmi célkitűzés, ráadásul a terület a Natura 2000 és a Duna-menti zöld folyosó hálózat részét is képezi. A Sárközt mára szinte kizárólag mezőgazdasági művelés alatt álló szántóföldek jellemzik, ezért a láperdő kiemelkedő jelentőségű, a térség egyik utolsó zöld szigete.

A tavasz beköszöntével megkezdődik a békamantés Sikondán
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve 2003 óta végzi a békamentést Sikondán. A mentés ott szükséges, ahol a békák vonulási útvonalát forgalmas közlekedési út keresztezi. A szárazföldi békák élete csak a peterakás idején van vízhez kötve, ezen az időszakon kívül többnyire erdőben élnek. Kora tavasszal a napsugarak első melengető hatására, a telelőhelyükről tömegesen megindulnak e kétéltűek a vizek felé. Ilyenkor a nőstény béka van különösen nagy veszélynek kitéve, "aki" fajtól függően 800-12000 petét cipel magával, így mozgása különösen nehézkes. Ezt még nehezíti, hogy a hímek gyakran már vonulás közben ráakaszkodnak a petehordozókra.
A békák útra jutását egy háló elhelyezésével akadályozzuk meg, amelyet Sikonda esetében 800 méter hosszan kell kifeszíteni. A hálóba került békákat azután vödörbe tesszük, átvisszük az úton, és a tóba vagy a tó mellé helyezzük.
 
Információ a békamentéssel kapcsolatos tudnivalókról, a mentés időpontjairól honlapunkon, valamint a Sikondai békamentés oldalán lesz megtalálható a mentési időszak kezdetétől (www.ddnp.hu, illetve http://sbeka.mlap.hu).
 
Megjelent a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2012. évi eseménynaptára
 
A március első hétvégéjén megrendezésre kerülő, budapesti Utazás Kiállításon veheti kézbe a nagyközönség a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2012. évi nyomtatott eseménynaptárát. A kiadványban összegyűjtött programlehetőségek a Duna-Dráva Nemzeti Park dunai és drávai szakaszainak, Dél-Dunántúl tájvédelmi körzeteinek, valamint számos további természeti és kulturális értékének megismerését kívánják elősegíteni. Olyan programokat, látnivalókat – előre meghirdetett szakvezetéses túrákat, kenutúrákat, bemutatóhelyeket – ajánl a nagyközönségnek, amelyek segítenek változatossá, emlékezetessé tenni a nálunk eltöltött időt, az ismeretterjesztés mellett élményt adnak, elősegítik a környezettudatos szemléletformálást.
A kiadvány első részében kiemelt programajánlatainkat mutatjuk be, a második részben a 2012-es év eseményeit soroljuk fel, fényképekkel gazdagon illusztrálva. Az eseménynaptárhoz az Utazás Kiállítást követően bemutatóhelyeinken, valamint a dél-dunántúli régió Tourinform irodáiban lehet ingyenesen hozzájutni. A kiadvány pdf változata letölthető a www.ddnp.hu honlapunk "Letölthető kiadványok" menüpontjából. A régió szolgáltatói a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Turisztikai és Közkapcsolati Osztályán igényelhetnek a kiadványból további terjesztés céljára.
 
Színes leporelló a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyeiről
 
Új, informatív kiadvány látott napvilágot a közelmúltban, mely a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található bemutatóhelyekről, látogatóközpontokról, valamint az igénybe vehető programlehetőségekről és szálláshelyekről ad átfogó információkat. A kiadványban megjelenik a nemzeti parki területek közvetlen közelében található Dráva Kapu Bemutatóközpont, a Mohácsi Történelmi Emlékhely, a kölkedi Fehér Gólya Múzeum. A Mecsek Tájegységből a pécsi Pintér-kert Arborétumról, a Tettyei Mésztufa-barlangról, az Abaligeti-barlangról és Denevérmúzeumról, az orfűn található Mészégető-források barlangjáról, valamint a fokozottan védett Szársomlyóról lehet hasznos információkat találni. Az egyedülálló élményeket kínáló Zselici Csillagoségbolt-park is megjelenik a kiadványban. Külön alfejezet ad tájékoztatást az oktatási és környezeti nevelési programokról, az előzetes egyeztetést követően igényelhető turisztikai programlehetőségekről, továbbá a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működtetésében levő szálláshelyekről. Az ingyenes kiadvány hozzáférhető bemutatóhelyeinken, a régió Tourinform irodáiban. A régió szolgáltatói a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Turisztikai éls Közkapcsolati Osztályán igényelhetnek a kiadványból további terjesztés céljára.
 
 ________________________________________
AZ ELMÚLT HÓNAPBAN TÖRTÉNT

________________________________________
 
 
Újjáéledő Dráva-mellékágak
   
A Dráva négy mellékágán állhatnak vissza az eredeti állapothoz közelítő áramlási viszonyok. A fejlesztésnek köszönhetően a mellékágakat újra birtokba vehetik a sodrást kedvelő védett halfajok is, amelyek a Dráva egyik fő természeti értékeit képviselik. A „Water and Life for Drava and Vuka” címet viselő beruházás a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazatóság és a Hrvatske Vode vezetésével, a horvát-magyar IPA program pályázati támogatásával valósul meg.
   
A Dráva téli alacsony vízállása kedvező körülményeket teremtett ahhoz, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság elindítsa a négy drávai mellékág rehabilitációját célzó IPA-pályázat kivitelezését. A tervezési és beszerzési szakasz a munkaterület átadásával tavaly év végén lezárult.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazatóság és a Hrvatske Vode szervezetek vezetésével 2010-ben nyújtották be az IPA pályázatot „Water and Life for Drava and Vuka” címmel. A beruházás a Duna-Dráva Nemzeti Park területén négy mellékágat érint: - a Drávatamási-felső, a Drávatamási-alsó, a Tótújfalui és a Drávapalkonyai mellékágat. A kivitelezés várhatóan 2013. márciusára fejeződik be, a munkák magyar oldalon 1.323.300 euróba kerülnek, melynek 85%-a Európai Uniós, 15%-a hazai finanszírozású.
 
Korábban úgy szabályozták a folyót, hogy elzárták a most újjáéledő mellékágakat, általában a torkolat közelében. Ennek azonban az lett a következménye, hogy megváltozott a mellékágak vízjárása. A korábban – főként a somogyi szakaszon – gyors folyású, kemény, kavicsos aljzatú mederből egy lassan áramló, az év jelentős részében holtág jellegű, lassan feliszapolódó terület jött létre. A pályázat keretében megvalósuló élőhelyrehabilitációs beavatkozás célja az, hogy a mellékágakban az eredeti állapothoz közelítő áramlási viszonyok alakuljanak ki, és ezeket az ágakat újra birtokba vehessék azok az áramláskedvelő, védett halfajok is, melyek a Dráva egyik fő természeti értékeit képviselik. Ilyen például a magyar bucó, a német bucó, a leánykoncér vagy a selymes durbincs. E halfajok a Natura 2000 hálózat jelölő fajai.
 
A Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egy korábbi tanulmányban megvizsgálta a drávai mellékágak rehabilitációs lehetőségeit. Ez adja a mostani beavatkozás vízügyi alapjait. A projekt keretében részlegesen megbontjuk azokat a kövezéseket, amelyek korábban a mellékágak elzárását szolgálták. A kisvizes időszakokra is gondolva az átépített kőművekbe átereszek kerülnek, amelyek a Dráva alacsony vízállása mellett is biztosítják a kapcsolatot a főmeder és a mellékág között. Emellett azokat a mederszakaszokat is kikotorjuk, amelyek az elzárás után jelentősen feliszapolódtak. Az így eltávolított zagy visszakerül a Dráva fősodrába, s mivel a folyó vízhozamához képest csekély mennyiségről van szó, így nem kell attól tartani, hogy az üledékből esetleg zátony képződik a főmederben. Az élőhelyrehabilitációhoz tartozó műszaki megoldásokat olyan paraméterekkel tervezték meg, hogy az sem az árvízi biztonságot, sem a hajózhatóságot nem veszélyezteti.
A kivitelezési munkák mellett a pályázat részeként elkészül egy tanulmány is a mellékágak élővilágáról, valamint a jövőben új monitoring eszközökkel tudjuk folyamatosan figyelni a meder fejlődését. A közvetlen természetvédelmi célon túl a pályázattól azt is várjuk, hogy az egyedülálló drávai táj fenntartásán keresztül hozzájárul majd az ökoturisztikai vonzerő fejlesztéséhez is.
 
A projektet bemutató kisfilm, valamint fényképek megtekinthetők honlapunkon:
http://www.ddnp.hu/index.php?pg=news_111_1919

 
Több mint 163000 vízimadár a leendő Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum területén
   
Összesen 163291 vízimadarat vettek számba a januári Nemzetközi vízimadár szinkronszámlálás alkalmával a szakemberek a Mura, a Dráva és a Duna folyókon, valamint az ártereken. Tucatnyi magyar, szerb, horvát és szlovén civil szervezet együttműködésével valósult meg a hatalmas vállalkozás, hogy az összesen mintegy 470 km folyószakasz összes telelő madara összeírásra kerülhessen. A nagyszámú telelő madár között szép számmal előfordulnak ritka és fokozottan védett fajok a leendő bioszféra rezervátumban, például 1868 világszerte veszélyeztetett kis kárókatona és 223 rétisas – a térség legnagyobb ragadozómadara. A számlálásban a magyarországi Duna-szakaszon közreműködött Mórocz Attila, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre. További információ: www.ddnp.hu
 
 
A 2012. év növényei - állatai
 
Az Év madara: egerészölyv
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben kijelöli az év madarát. Idén a közönségszavazatok alapján az egerészölyv (Buteo buteo) viselheti ezt a „címet”. Az egerészölyv hazánk leggyakoribb ragadozó madara, a fátlan pusztaságok kivételével mindenhol megtalálhatjuk fészkeit, zárt erdőségektől a mezőgazdasági területeket övező fasorokig. Saját maga rakja fészkét zömmel 4-20 méteres magasságban, amelyet más madarak is szívesen elfoglalnak. Az egerészölyv általában 2-3 (ritkábban 1-4) fiókát nevel. A hazai állományból származó madarak telente ritkán hagyják el a Kárpát-medencét, de hozzánk a gyűrűzések tanúsága szerint sok példány érkezik a Baltikumból és Skandináviából. Táplálékának legfontosabb részét apró rágcsálók adják, de alkalmanként dögöt is fogyaszt. Az egerészölyvre hazánkban 1933 óta egész éves tilalmi idő van, 1954 óta törvényi védelem alatt áll, jelenleg természetvédelmi értéke példányonként 10000 forint.
(forrás: www.kormany.hu)
 
 
Az Év fája: zselnicemeggy
A hazai erdők egyik legkorábban, már a lombfakadással egyidőben virágzó fafaját, a zselnicemeggyet (Padus avium) választotta 2012-ben az év fájának az Országos Erdészeti Egyesület. Az egész Európában elterjedt fafaj termését a kőkorszaki ember fogyasztotta, napjainkban az erdők élővilágának változatosságát növelő szerepe és esztétikai értéke jelentős. Az Országos Erdészeti Egyesület által az idei évre a figyelem középpontjába emelt fafaj magyar neve a szláv eredetű zöld (zelena) szóból vezethető le, ami szintén a korai lombfakadásra utal. Erősen illatos, 15-20 fehér virágból álló fürtös virágzata a mészkerülő erdők patak- és folyómenti részeinek dísze. A magyar nyelv ismeri még májusfaként, büdöshársként, gyöngyvirágfaként vagy apró fekete terméseire utalva vadmeggyként és kutyacseresznyeként.
(forrás: www.kormany.hu)
 
 
Az Év vadvirága: tavaszi hérics
A tavasz egyik legszebb vadvirága. Magános, aranysárga, 3–6 cm átmérőjű virágai sokszirmúak és olykor már március első napjaiban megjelennek. Ilyenkor még szinte földön ülőnek tűnnek, ám később a szár 20–30 cm magasra is nőhet. Levelei összetettek, a levéllemez keskeny-szálas sallangokra osztott. Évelő, mész- és melegkedvelő sztyepnövény. Ma még hazánk legtöbb vidékén találkozhatunk vele, de nagyon megritkult az Alföldön és hiányzik a Ny–DNy-i országrészből. Állományait élőhelyeinek megszűnése, becserjésedése, töveinek kiásása, virágainak gyűjtése veszélyezteti. Természetvédelmi értéke: 2000 Ft. (forrás: www.felsofokon.hu)
 
 
Az Év hala: széles kárász
A Magyar Haltani Társaság által meghirdetett felhívásra beérkezett szavazatok alapján az év hala idén az széles kárász. Elsőségét valószínűleg annak köszönheti, hogy természetvédő és horgászkörökben egyaránt ismert, és mindkét csoport szimpátiáját élvezi. A színezete miatt aranykárásznak is nevezett halnak ötven éve még sűrű állományai éltek a növényekkel gazdagon benőtt holtmedrekben, csatornákban és mocsarakban, de napjainkra élőhelyeinek túlnyomó többségéről kiszorította a Magyarországra 1954-ben behozott ezüstkárász, a szomszédos Romániából pedig már gyakorlatilag eltűnt.
(forrás: Magyar Haltani Társaság)
 
 
Az Év rovara: imádkozó sáska
Az imádkozó sáska vagy ájtatos manó ragadozó rovar. Jól felismerhető széles homlokpajzsáról, hosszú nyakáról – ami valójában az állat megnyúlt előtora – és a jellegzetesen maga előtt meghajlítva tartott elülső lábairól, melyek tüskés fogólábakká alakultak. A kifejlett állatok színe a környezet színétől függően változik: a zöld és barna szín között sokféle árnyalatot felvehet. Színének és testtartásának köszönhetően jól beleolvad környezetébe. Az imádkozó sáska a sík- és dombvidéki, általában déli kitettségű, meleg, száraz, füves területeket, kaszálókat kedveli. Kertekben is találkozhatunk vele. Tápláléka elsősorban rovarokból áll, de nagy ritkán akár fiatal gyíkokat, madárfiókákat is elejthet. Zsákmányát bicskaszerűen csukódó erős fogólábaival ragadja meg. Védett, természetvédelmi értéke 2000 Ft. (forrás: www.vadonleso.hu)
 
________________________________________
A DUNA-DRÁVA NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG PROGRAMJAI MÁRCIUSBAN
________________________________________
 
 
Békamentés Sikondán
A méltatlanul rossz hírben álló kétéltűek életét súlyosan veszélyeztetik a vonulási útjaikat keresztező autóutak. A program a védettséget élvező békafajok megmentését szolgálja, egyben közelről megismerhetjük ezeket az apró és nagyon hasznos állatokat. Szakemberek adnak pontos információt az egyes békafajok életéről és szerepükről a természet rendjében.
A PROGRAM PONTOS IDŐPONTJÁRÓL HONLAPUNKON ÉS HIRDETMÉNYEINKBEN TÁJÉKOZTATJUK A KÖZÖNSÉGET!
 
Március 3.: A Kelet-Mecsek vadregényes patakos völgyei – túra a Hidasi- és Takanyó-völgyekben
A túra során a Kelet-Mecsek talán legvadregényesebb patakos völgyeiben vezet utunk. A nagyrészt mészkő alapkőzeten bukdácsoló víz számos helyen mésztufa képződményeket alakított ki. Ezek talán legszebb, legjelentősebb formációit a Csurgónál találjuk. A földtani és víztani értékek mellett megismerkedünk a völgyek növény- és állattani különlegességeivel is. A Hidasi-völgy érdekessége a kiépített (foglalt) források sokasága. A kirándulás végén a Vargánya tanyán zsíros kenyér és tea várja a túrázókat. FIGYELEM! A túra kifejezetten nehéz terepen halad. A túrán való részvételt csak 14 éven felülieknek ajánljuk! Gumicsizma, vagy vízhatlan bakancs nélkülözhetetlen! Helyszín, időpont: Zobákpuszta, Vargánya tanya, 10.00 óra
Túra hossza, időtartama: 9 km, 4-5 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő
 
Március 6.: Duna-Dráva Nemzeti Park Klub: Utazás a varázslatos Lombardiába
Rózsa Anita diavetítéses előadása
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. A programon való részvétel ingyenes.

Március 7.: A biológia úttörői – kutatók itthon és a nagyvilágban – Temesi Andrea előadássorozata
Kitaibel Pál, Diószegi Sámuel, Herman Ottó
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. A programon való részvétel ingyenes.
 
Március 10.: Tavaszi kikelet – tájtörténeti túra Péterhidán – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA
Fedezzük fel közösen Péterhida rejtett szépségeit, közben pedig ismerkedjünk meg a helyi lakosok tájhasználatának múltjával és jelenével! Gondolkodjunk együtt a táj és az ember kapcsolatáról és lássuk meg, hogy a vidéki aprófalvak lakói milyen módon viszonyulnak az őket körülvevő természeti környezethez.
A túra végeztével a pihenőhelyen szalonnasütésre van lehetőség a helyi termelők termékeinek felhasználásával.
Helyszín, időpont: Péterhida, vasúti megállóhely, 9.30 óra. A túra hossza, időtartama: 6 km, 3-4 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
Március 13.: Öko-szemlélet a mindennapokban 2.  – Buchert Eszter beszélgetéssorozata
A nyitott beszélgetés során a témában jártas meghívott vendégekkel keresünk választ arra, hogy egy kis odafigyeléssel, néhány változtatással hogyan élhetjük környezettudatosabban mindennapjainkat, hogyan tehetjük „zöldebbé” otthonunkat.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. A programon való részvétel ingyenes.

Március 14.: Kis erdész – Pecsétgyűjtő program gyerekeknek
Barangolás az erdők rejtélyekkel teli világában! Erdő vagy faültetvény – mi lehet a különbség? Van-e szerepe a holt fáknak egy erdő életében?
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra, a  részvételi díj: 200 Ft/fő.
 
Március 16.: Állatövi fény túra a Zselici Csillagoségbolt-parkban
Naplemente után tiszta idő, felhőtlen égbolt esetén a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség szabad szemmel és távcsövekkel Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, csillagász szakember segítségével. A résztvevők kis szerencsével a bolygóközi porról visszaverődő napfényben, az állatövi fényben is gyönyörködhetnek, valamint számtalan érdekességet hallhatnak a Zselic természeti értékeiről a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől.
A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges! Telefon: 30/405-4571, e-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. Helyszín, időpont: Zselic, Hotel Kardosfa, 17.30 óra, a túra hossza, időtartama: 5-6 km, 3-4 óra. A részvételi díj: Felnőtt: 800 Ft/fő; 18 éves korig: 600 Ft/fő.
 
Március 17.: Tavaszi túra a Herman Ottó-tó környékén
A kellemes séta során a résztvevők megismerhetik a helyi védettségű Herman Ottó-tó vadregényes környezetét. Az ébredező tavaszi erdőben haladva számos érdekességet mond el a túravezető a terület természeti értékeiről, valamint nyíló hóvirágokban és sárgán viruló szártalan kankalinokban is lehet gyönyörködni.
Helyszín, időpont: Tekeresi Lovaspanzió, 14.00 óra, a túra hossza: 3 km. A túra időtartama: 2-3 óra. A rszvétel ingyenes!
 
Március 19.: Kis Természetbúvárok Szakköre
A tavasz a vonuló madarak megérkezésének ideje. Madárgyűrűzés a Pintér-kertben.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra. A részvételi díj: 200 Ft/fő.
 
Március 24.: Tavaszi gyógynövénytúra Cserkút környékén
Az Ökocsali Csoporttal együttműködésben megvalósuló túra során a résztvevők Cserkút környékén ismerkedhetnek a gyógynövényekkel, azok hatásával és felhasználási módjával, valamint a terület természeti kincseiről is számos érdekességet tudhatnak meg. A program során Biobia gyógyteáinak kóstolására is lehetőség nyílik. Helyszín, időpont: Cserkút, Pajta szálló, 10.00 óra, a túra hossza, időtartama: 4 km, 2-3 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
Március 31.: Kisvasutazás és túra a Tőzike tanösvényen
A túrára erdei kisvasúttal indulnak a résztvevők Mesztegnyőtől a kakpusztai végállomásig, ezt követően gyalogosan járják be a tanösvényt. A valamikori puszták helyén, egykor sűrűn lakott tájban napjainkban már embertől szinte háborítatlan fiatal és öreg égeresek, tölgyesek mélyén, olykor patakok, lápok mellett haladva ismert és ritkán látott növényfajokkal találkozhatnak a látogatók. A kellemes séta során kis szerencsével számtalan virágzó növényfajt – kakasmandikót, májvirágot, farkasboroszlánt, tavaszi csillagvirágot és tavaszi tőzikét – is meg lehet csodálni. Helyszín, időpont: Mesztegnyő, kisvasút állomás, 10.00 óra (Találkozó: 9.30 óra), a  túra hossza, időtartama: 7 km, 3-4 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő + a kisvasút jegyára.

Március 31.: Húsvétváró szöszmötölés a Fehér Gólya Múzeumban
Az elsősorban gyerekeknek meghirdetett játékos kézműves foglalkozáson a résztvevők szakavatott kézművesek segítségével készíthetnek kedves húsvéti ajándékokat, valamint az ünnephez kapcsolódó népszokásokról is számos érdekességet tudhatnak meg. Helyszín, időpont: Kölked, Fehér Gólya Múzeum, 10.00 óra, a program időtartama: 3 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
Április 3.: DDNP Klub: Gólyák útján Törökországba
Szegvári Zoltán és Nyemcsok Tamás előadása
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. A programon való részvétel ingyenes.
 
Április 7.: Kormorán túra Gordisán – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA
A kormoránok, más néven kárókatonák nem tartoznak a halászok, horgászok kedvenc madarai közé. A Dél-Dunántúl egyetlen kárókatona fészkelő telepének életébe pillanthatunk be ezen a túrán. Helyszín, időpont: Mattyi-tó, horgászház, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 10 km, 4-5 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő
 
 
________________________________________
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Turisztikai és Közkapcsolati Osztály
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: 72/518-221, 72/518-222
E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. , Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
www.ddnp.hu

 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa88
mod_vvisit_counterTegnap235
mod_vvisit_counterA héten566
mod_vvisit_counterA hónapban5506
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1240449

*********************************

© 2018 KOKOSZ