Kezdőlap arrow Archívum arrow A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2019-01-21 20:39 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele Nyomtatás E-mail
2012-04-30 20:58
AKTUÁLIS HÍREINK

Nyári napközis tábor a Duna-Dráva Nemzeti Parkban június 25-29-ig

Értékes természetismereti programokkal kitöltött napközis tábor várja a 8-12 éves korú gyermekeket Barcs-Drávaszentesen, a Dráva Kapu Bemutatóközpontban. A táborozók megismerhetik a nemzeti park csodálatos élővilágát, láthatják a végtelen világ egy kis hazai szeletének természeti kincseit, őshonos háziállatainkat, ehető növényeinket. Betekinthetnek a madarak, vagy épp a vizek lakóinak rejtett világába, kipróbálhatják magukat a kézműveskedés és az íjászat terén is.
A tábor időpontja: 2012. június 25-29., minden nap 8-16 h-ig. Jelentkezési határidő: 2012. június 8. A tábor maximális befogadóképessége 25 fő, így érdemes mihamarabb jelentkezned! A részvételi díj 12.000 Ft/fő, mely tartalmazza a programok költségeit, valamint a napi egyszeri meleg ebédet. Részletes információ és jelentkezési lap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján található a táborról (www.ddnp.hu)

Kis természetvédők tábora – napközis tábor Pécsen augusztus 13-17-ig

Augusztusban Pécsen várja a természetvédelem, a vizek és erdők élővilága iránt érdeklődő 8-12 éves gyermekeket napközis tábor. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak közreműködésével a leendő kis természetvédők együtt fedezik fel a Nyugat-Mecsek élővilágának titkait, az ember körül élő, de sokszor elrejtőző különleges élőlényeket, képet kapnak a természetközeli életmódról, játékos formában szembesülnek a hazai természetvédelem problémáival és azok megoldási lehetőségeivel. A tábor időpontja: 2012. augusztus 13-17., minden nap 8-16 h-ig. Jelentkezési határdidő: 2012. augusztus 3. A tábor maximális befogadóképessége 25 fő, így érdemes mihamarabb jelentkezni! A részvételi díj 12.000 Ft/fő, mely tartalmazza a programok és a kirándulás költségeit.

Felhívás meseíró pályázatra

Megérkeztek hozzánk a gólyák! Alkalomhoz illően a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság meseíró pályázatot ír ki általános iskolás diákok részére, „A FEHÉR GÓLYA” jelmondattal. A díjazott munkák alkotói június 15-ig értesítést kapnak és részt vehetnek a Kölkedi Fehér Gólya Múzeumban, a Duna Nap alkalmából tartandó díjkiosztó ünnepségen 2012. június 29-én. A legjobb pályamunkák összefűzve olvashatóak lesznek a Múzeumban. A Duna Nap a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban, A Közép-Duna határon átnyúló védelme – a környezeti nevelés feltételeinek fejlesztése, „DANUBE” c. pályázat keretében valósul meg. Részletes információ a pályázatról a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján található (www.ddnp.hu).

Duna kincsei vetélkedő
   
Duna kincsei címmel indított természetvédelmi és honismereti vetélkedőt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Magyarország-Horvátország IPA - Határon Átnyúló Együttműködési Program (2007-2013), a Közép-Duna határon átnyúló védelme – a környezeti nevelés feltételeinek fejlesztése című pályázat, a “DANUBE” keretében. A vetélkedő célja a DDNPI Béda-Karapancsa Tájegysége, valamint a Kopácsi-rét természeti és néprajzi értékeinek megismertetése Baranya és Tolna megye felsőtagozatos korosztályával. Az ismereteket bővítő és a gyerekek képességeit sokoldalúan fejlesztő játéksorozat keretében két levelezőfordulót és az ezekhez kapcsolódó kreatív feladatok megoldását, illetve a két megyében egy-egy akciónapi részvételt kell teljesíteni a csapatoknak. A részletes kiírás és az első forduló feladatai elérhetőek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról. [Közvetlen link].


________________________________________
AZ ELMÚLT HÓNAPBAN TÖRTÉNT
________________________________________

Két elismerés a Föld Napja alkalmából Dél-Dunántúlra

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Föld Napja alkalmából 2012. április 13-án, pénteken a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpontjában megrendezett ünnepségen Szegvári Zoltánnak, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetőjének Miniszteri Elismerő Oklevelet; Dr. Kolláth Zoltánnak, a Magyar Tudományos Akadémia KTM CSKI tudományos tanácsadójának Pro Natura Emlékplakettet adományozott.
Szegvári Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Somogy Tájegységének tájegységvezetője Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Somogy megye természeti értékeinek feltárásában, megőrzésében, a környezeti nevelésben, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság saját vagyonkezelésű területeinek fenntartásában kifejtett magas szintű munkájáért, valamint az Európában elsőként kialakított Zselici Csillagoségbolt-park létrehozása érdekében végzett tevékenységéért.
Szegvári Zoltán 2001 óta dolgozik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságon. A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjaként először őrkerület-vezetőként, majd a Somogy Tájegység irányítójaként a kezdetektől kiemelkedő színvonalú munkát végez. Magas szinten fogja össze és irányítja a térségben folyó természetmegőrzési, környezeti nevelési és természetvédelmi vagyonkezelési munkákat. Szoros kapcsolatot ápol civil szervezetekkel, kutató műhelyekkel, önkormányzatokkal. Különösen elhivatott a Belső-Somogyi homokvidék vízfolyásainak rehabilitációja irányában és elévülhetetlen érdemeket szerzett az Európában elsőként kialakított Zselici Csillagoségbolt-park sikeres létrehozásában, valamint a parkhoz kapcsolódó éjszakai túrák szervezésében és lebonyolításában.
A Zselici Csillagoségbolt-park Európában elsőként, a Földön ötödikként alakult, e program kezdeményezője, az előkészítő felmérések és a felterjesztés elkészítője Kolláth Zoltán. Nem csak hazánkban úttörője a fényszennyezés problémájának megismertetésének, a természetes éjszakai tájkép megőrzésének, hanem nemzetközileg is elismert tagja az e témával foglalkozó tudományos körnek.
Kolláth Zoltán kezdeményezésére és szakmai irányításával a Zselici Tájvédelmi Körzet területén – Európában elsőként – csillagoségbolt-parkot alakított ki a Magyar Csillagászati Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, több helyi szervezettel együttműködve. E rangos cím elnyerése után a Hortobágyi Csillagoségbolt-park létrehozásában is aktívan közreműködött. Az ország több védett természeti területén is elindította az éjszakai égbolt minőségének vizsgálatát.
Hazai és nemzetközi fényszennyezéssel foglalkozó konferenciák állandó előadója. Elkötelezettségét és hozzáértését az is példázza, hogy az International Dark-Sky Association (Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség) beválasztotta a csillagoségbolt-park cím megítéléséről döntő bíráló bizottságba.
A Zselici Csillagoségbolt-park bemutatásában, népszerűsítésében jelentős szerepet játszik:  a fényszennyezésről, a fényszennyezés élővilágra gyakorolt hatásáról tudományos alapossággal összeállított előadásokat tart, éjszakai túrákat vezet, ahol nem csak a csillagászati ismeretei, de a természethez való kötődése is magával ragadja a résztvevőket. A zselici éjszakában készített fotói, fotósorozatai és kisfilmjei művészi eszközökkel mutatják be az egyre kevesebb helyről megfigyelhető csillagos égboltot, mely megőrzéséért sokat tesz.
Félúton a drávai mellékág-rehabilitációs munkálatok
   
A feléhez érkeztek a „Water and Life for Drava and Vuka” című IPA pályázat kivitelezési munkái, amelynek köszönhetően részlegesen megújul a Dráva négy mellékága. A horvát-magyar pályázat segítségével biztosítjuk, hogy a folyószabályozás miatt korábban a Dráva főágától leválasztott Drávatamási-felső, Drávatamási- alsó, Tótújfalui- és Drávapalkonyai mellékágakban ismét évente 200 napon keresztül átfolyó vízháztartás alakuljon ki. Az így létrejövő, úgynevezett parapotamon élőhelyek elsősorban a Drávára jellemző, áramláskedvelő halfajok területét növelik és hozzájárulnak a folyami élőhelyek hosszútávú fenntartásához is.
2011 végén indult meg a kivitelezés, amely kisebb-nagyobb mértékben mind a négy mellékágat érintette. A vízi és a vízparti élővilág védelme érdekében a munkákat áprilistól felfüggesztjük a területen, és majd csak ősszel folytatjuk. Az alábbiakban az eddigi eredményeket mutatjuk be vázlatosan.
 
Drávapalkonyai-mellékág
A négy mellékág közül a Drávapalkonyai volt leginkább feltöltődve, ezért itt 840 méter hosszan mintegy 8000 m3 hordalékot, homokot és iszapot kotortattunk ki. Az eredeti tervek szerint ezt hajóról végeztük volna, ám a Dráva tartós, különösen alacsony vízállása nem tette lehetővé, hogy úszókotrót használjunk. Így a kotrás egy speciális technológiával történt, amelynek során helyreállított mederben kialakított zagykazettából szivattyúzták át a Drávába a hordalékot. A kotrásnak köszönhetően 0,5-2,5 méter vastagságú hordalékot távolítottunk el a mederből. A Dráva így a korábbinál jóval kisebb vízállások mellet, 88 mBf szinten is képes lesz feltölteni a helyreállított oldalágat. Azért, hogy a víz átáramlását biztosítani tudjuk, az ág közepén épített keresztgátat a meder új fenékszintjéig visszabontottuk.
 
Tótújfalui-mellékág
Ez a mellékág Drávapalkonyai-mellékághoz képet sokkal kevésbé feltöltődött mederrel bírt, ezért csak a legfelső, közvetlenül torkolat alatti szakaszon, 210 méter hosszban kotortuk ki az iszapos hordalékot, amit a Drávában helyeztünk el. A rekonstrukció nagyobb részét az jelentette, hogy biztosítani kellet a korábban igen magasra épített kőművek jobb átjárhatóságát. Ilyen kőműből kettő is van a mellékágban, az egyik a torkolatnál, a másik az ág vége felé helyezkedik el. A vízáramlás javítását két módszerrel végeztük el. Egyrészt a meglévő koronaszinteket csökkentettük úgy, hogy részlegesen visszabontottuk a kőművek tetejét. A Dráva közepes vízállása mellett így a mellékágak vízellátása javul. Ez a középen elhelyezett kőmű esetében több mint egy méteres küszöbszint süllyesztést jelent. Másrészt a csökkentett koronaszintek alá mindkét kőmű esetében egy-egy acél ikerátereszt építettünk be. Ezek kisvizes időszakokban tudnak a Drávából vizet bevezetni a mellékágba. Az átereszek az új küszöbszintek alatt mintegy másfél méterrel már vízbeáramlást tudnak biztosítani, 95 mBf drávai vízszint esetében már víz folyhat be a mellékágba. Összehasonlításképpen, a torkolatnál található kőmű koronaszintje 98,5 m.
 
Drávatamási-alsó mellékág
A mellékág befolyójánál két elzáró kőművet alakítottunk ki, amelyek között erősen feliszapolódott a mederszakasz, akárcsak az alvízi rész egyes szakaszai. A felhalmozódott üledék vastagsága a tervezett mederfenék fölött helyenként a 2 métert is meghaladta.  Eddig a két kövezést bontottuk meg ideiglenesen, illetve kialakítottuk a medret egy 90 méteres szakaszon. A fennmaradó szakaszok – mintegy 450 méter – kotrása, illetve a kőművek végleges állapotának kialakítása az év második felében fejeződik be. A felső elzáró művet itt majd mintegy egy méterrel bontjuk vissza, a lesüllyesztett küszöb alá pedig egy acél ikerátereszt építünk be 96 mBf küszöbszinttel.  A rehabilitáció eredményeképp a Drávából mintegy 2,5 méterrel kisebb vízállás mellett is víz tud áramolni a mellékágba.
 
Drávatamási-felső mellékág
A rehabilitációra kiválasztott négy mellékág közül a Drávatamási-felső mellékág esetében maradtak meg legjobban a parapotamon állapotok, itt tapasztalható a legkisebb mértékű feliszapolódás. A mellékág hosszabb szakaszain jelenleg is a somogyi Dráva szakaszra jellemző kemény, kavicsos az aljzat. Ezért a rehabilitációs tervekben nem kotrás szerepel, hanem az elzáró vezetőmű koronaszintjének süllyesztésével illetve két ikeráteresz beépítésével kívánjuk a vízellátást javítani. A kivitelezési munkálatok majdnem teljes egészében elkészültek. Ennek eredményeképp a vezetőmű koronaszintjét két, egyenként 85 méter széles szakaszon 97 mBf szintre, a mostani küszöbszintnél 2-2,5 méterrel alacsonyabbra bontottuk vissza. A kőműbe két, acél ikerátereszt építettünk be 96,5 mBf küszöbszintre.

 
PROGRAMAJÁNLÓ

________________________________________

Halászati bemutató a Boki-Dunán


A Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegységében található gyönyörű vízterület évszázadokkal ezelőtt a Duna egy túlfejlődött kanyarulata volt, mely lefűződött és ma holtágként él tovább. Mivel a Dunából csak közvetett úton és ritkán kap vizet, így a feltöltődése lassan halad előre. A halászati bemutatóhelyen 500 évet ugrunk vissza a múltba, és egy ősi vízi világba pillanthatunk be. Elődeink halfogási szokásait és eszközeit ismerhetjük meg és próbálhatjuk ki. A kifogott zsákmány elkészítése és elfogyasztása teszi emlékezetessé a nap során szerzett élményeinket. A program időtartama: 3-4 óra. Helyszín: Boki-Duna (GPS: N45.900006 E18.779894). Közlekedés: egyénileg, gépkocsival Kölked felől az erdőfői úton haladva, Erdőfű után 1,5. km-re, vagy kerékpárral.
Részvételi díj: 2900 Ft/fő. Információ és jelentkezés a programra: Cím: 7717 Kölked, Széchenyi u. 1. Tel.: 69/384-208, 30/846-6020. E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.


Programok a Csombárdi-rét Természetvédelmi Területen


1. Szakvezetés a Csombárdi réten
Az érdeklődők szakvezetéses túra keretében ismerhetik meg a táj történetét, a természet folyamatait és a jellemző társulásokat – így az égeres láperdőt vagy a száraz homoki gyepet. A kellemes séta során a résztvevők megismerkedhetnek a tájra jellemző, máshol már megfogyatkozott állat- és növényritkaságokkal (pl. mocsári teknőssel, gyapjúsással, vidrafűvel) is. Az erdő, mező, a fodrozódó vagy éppen fagyott vízfelszín minden évszakban élményeket és látnivalót kínál. Tavasszal a több száz virágzó fekete kökörcsin és a természetvédelmi kezelés eredményeként megszaporodott orchideák is megcsodálhatóak.

A program időtartama: 2-3 óra, a túra hossza: 4-5 km. Találkozási pont:Helyszín: Mezőcsokonya, református templom (GPS: N46.435672 E17.645357). Közlekedés: egyénileg, gépkocsival, távolsági busszal vagy kerékpárral Kaposvár irányából. A részvételi díj: 20 főig: 10000 Ft/csoport; 20 fő felett: 500 Ft/fő. A túrán gumicsizma viselete ajánlott! A program márciustól októberig kérhető.

2. Halászati bemutató és túra a Csombárdi réten

A program során a résztvevők szakvezetéses túra keretében ismerhetik meg a Csombárdi rét természeti értékeit. Lehetőség van a terület 4 hektáros taván megismerkedni a hagyományos kis szerszámos halászeszközökkel (varsákkal, dobóhálók), azokat használat közben megnézni, működésüket megérteni. Közben az érdeklődők számos érdekességet hallhatnak őshonos halainkról (sügér, csík) és az ezek sokszínűségét veszélyeztető inváziós fajokról (ezüstkárász, naphal). A tóban él a széles kárász is, amely 2012-ben elnyerte az Év hala címet. Találkozhatunk vizeink veszélyeztetett csúcsragadozójának, a vidrának nyomaival is, amelyek a tó élővilágáról mesélnek. A program időtartama: 3-4 óra, a túra hossza: 4-5 km. Helyszín: Mezőcsokonya, református templom (GPS: N46.435672 E17.645357).
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival, távolsági busszal vagy kerékpárral Kaposvár irányából. A részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport; 20 fő felett: 600 Ft/fő.
A túrán gumicsizma viselete ajánlott! A program márciustól októberig kérhető.

Információ, jelentkezés a programokra: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, tel.: +36 (30) 405-4571. E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai májusban és június elején

Május 2.: A biológia úttörői – kutatók itthon és a nagyvilágban – Temesi Andrea előadássorozata
James D. Watson, Francis Crick, Richard Dawkins
Vendégelőadó: Rózsa Anita
Diavetítéses előadás
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra, a programon való részvétel ingyenes.


Május 5.: Hármaslevelű szellőrózsa túra
A túra során a résztvevőknek lehetőségük nyílik megtekinteni a nyugat-balkáni flóratartomány hazánk területén is fellelhető botanikai ritkaságait (hármaslevelű szellőrózsa, pofók árvacsalán, keleti zergevirág, turbánliliom), melyek élőhelye hazánkban az őrtilos-zákányi vasútoldal és az e területhez tartozó patakvölgyek. A kellemes erdei séta során a látogatók megtekinthetik a Zrínyi-Újvár történelmi emlékhelyet, visszafelé pedig a Mura árterének érintésével érkeznek vissza a kiindulási pontra.
A kirándulás végén igény szerint étkezési lehetőség is rendelkezésre áll a Három Sárkány Fogadóban.
Helyszín, időpont: Őrtilos, Szentmihályhegy, Három Sárkány Fogadó, 10.00 óra. a Túra hossza, időtartama: 7 km, 5 óra, A Részvételi díj: 500 Ft/fő.


Május 8.: DDNP Klub
Barangolások Délkelet-Lengyelországban – Komlós Attila előadása
Diavetítéses előadás
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra, a programon való részvétel ingyenes.


Május 12.: Réti iszalag túra
A program során ártéri élőhelytípusokat, vizes élőhelyeket ismerhetnek meg a résztvevők. A Gemencen található Taplósi gyepen a réti iszalag sötét ibolyaszínű virágainak megcsodálására is lehetőség nyílik.
Helyszín, időpont: Bogyiszlói gátőrház, 10.00 óra. A Túra hossza, időtartama: 4-5 km, 2-3 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő.


Május 15.: Öko-szemlélet a mindennapokban 3.  – Buchert Eszter beszélgetéssorozata
A nyitott beszélgetés során a témában jártas meghívott vendégekkel keresünk választ arra, hogy egy kis odafigyeléssel, néhány változtatással hogyan élhetjük környezettudatosabban mindennapjainkat, hogyan tehetjük „zöldebbé” otthonunkat.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra, a programon való részvétel ingyenes.


Május 16.: Kis madárszakértő – Pecsétgyűjtő program gyerekeknek
Érdekességek a madarak életéről: hogyan képesek repülni? Madárgyűrűzés ismertetése.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra, a részvételi díj: 200 Ft/fő.


Május 18.: Csillagnéző túra a Zselici Csillagoségbolt-parkban
A Zselicben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Naplemente után derült, felhőtlen égbolt esetén a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, csillagász szakember segítségével. A résztvevők távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatnak meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől.
A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges! Telefon: 30/405-4571.
Helyszín, időpont: Zselic, Hotel Kardosfa, 19.00 óra. A túra hossza, időtartama: 5-6 km, 3 óra, a részvételi díj felnőtteknek 800 Ft/fő; 18 éves korig: 600 Ft/fő.


Május 19.: Fehér tündérrózsa túra a Barcsi Borókásban – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA
Európai Nemzeti Parkok Napja
A természeti értékek megőrzésén munkálkodó nemzeti parkok jelentőségére emlékeztető nap alkalmából szervezett túrán megismerkedhetünk a Barcsi Borókás élővilágával, felkeressük a fokozottan védett Nagyberek láptavat, amelyen megfigyelhetjük a láptó szinte teljes felszínét elborító fehér tündérrózsát. Emellett megismerkedhetünk néhány, a lápokban előforduló védett növényfajjal (tőzegpáfrány, fűzlevelű gyöngyvessző). Lehetőség nyílik a láptó szélén elhelyezkedő madármegfigyelő kunyhóból vízimadarak megfigyelésére is, úgymint nagy kócsag, szürke gém vagy a fokozottan védett cigányréce.
Helyszín, időpont: Barcsi Borókás parkolója (6-os főút 253 km-szelvény), 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 5-6 km, 3-4 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő.


Május 21.: Kis Természetbúvárok Szakköre
A leggazdagabb állatok és rokonaik: csigák és más puhatestűek
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra, a részvételi díj: 200 Ft/fő.


Május 26.: Halászati bemutató a Boki-Dunánál
A Béda-Karapancsán található Boki-Duna holtág az 1800-as években fűződött le a Dunáról. Hatalmas nádasaival és mély, tiszta vizével, tündérrózsa telepeivel gyönyörű látvány. Az ártéri élet fontos eleme volt a halászat évszázadokon keresztül, ennek hangulatával, tárgyi emlékeivel ismerkedhet meg a látogató a program során. Lehetőség van az eszközök kézbe vételére és kipróbálására is.
Helyszín, időpont: Boki-Duna, Erdőfűn áthaladva 1,5 km-re (GPS: N45.900006 E18.779894), 9.00 óra. A program időtartama: 3-4 óra, a részvételi díj: 800 Ft/fő.


Június 2.: Túra Bátaapátiban
A Geresdi-dombság területén megbúvó kis település számos kultúrtörténeti és természeti látnivalóval bír. A hatalmas gyertyános-tölgyes, bükkös erdők, a felszínre bukkanó gránit, a meredek domboldalak, az eldugott kis patakok, a település sváb parasztházai, az Apponyi kúria mind-mind megérdemli, hogy megismerjük az ország ezen eldugott kis szegletét – melyre e túra remek lehetőséget kínál.
Helyszín, időpont: Bátaapáti, falu déli vége, 10.00 óra
A túra hossza, időtartama: 6 km, 4 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő.


Június 9.: Csodálatos madárvilág túra
A Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület legjelentősebb értékét madárvilága jelenti. A résztvevők a túra során szakvezetéssel járhatják körül a tavakat, a kilátótornyokból pedig cigányrécék, üstökös récék, gémek és számos egyéb madárfaj megfigyelésére nyílik lehetőség.
Helyszín, időpont: Tamási és Pincehely között a 61-es út 52-es táblájánál, 8.00 óra
A túra hossza, időtartama: 8 km, 4 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő.

 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő IntézetJelenleg 1 vendég olvas minket

Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa144
mod_vvisit_counterTegnap182
mod_vvisit_counterA héten144
mod_vvisit_counterA hónapban5200
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1260000

*********************************

© 2019 KOKOSZ