Kezdőlap arrow Archívum arrow A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2018-10-24 07:44 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele Nyomtatás E-mail
2012-06-01 06:51
AKTUÁLIS HÍREINK
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működteti a Nagyharsányi Szoborparkot 
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a közelmúltban átvette a Baranyai Alkotótelepek Közhasznú Nonprofit Kft-től a Nagyharsányi Szoborpark működtetését. A szoborgyűjtemény látogathatósága szempontjából ez nem eredményez jelentős változást a nagyközönség számára. A hagyományoknak megfelelően idén augusztusban is megrendezésre kerül az Ördögkatlan Fesztivál, melynek egyik helyszíne a Szoborpark és környéke lesz. Az 1687. augusztus 12-én lezajlott Nagyharsányi csata - más néven "második mohácsi csata" - évfordulóján a szoborpark megemlékezésnek ad helyet.
 
A Nagyharsányi Szoborpark története 1967-ig nyúlik vissza. Ekkor tartották fiatal pécsi művészek kezdeményezésére a Szársomlyó egykori kőfejtőjében az első kőszobrász szimpoziont. A következő évben a művészek a közeli Gyimóthy-villában állandó jellegű, nyári alkotótelepet létesítettek. Az alapítólevélben foglaltak értelmében az alkotótelepen készült művekből minden művésznek egy-egy alkotást a szimpozion közgyűjteményének kell átadni. Ez jelentette a mai szabadtéri szoborpark alapját. A kezdeti években hazai pályakezdő művészeket hívtak meg, majd később külföldi szobrászok is bekapcsolódtak az alkotó munkába. Az alkotói műhely kitűnő helyszínévé vált a kortárs képzőművészek számára a kapcsolatépítésre, tudásuk fejlesztésére. A műtárgyegyüttes 2009-ben műemléki védettséget kapott. Az alkotó művészek között olyan neves mestereket találunk, mint Bocz Gyula, Bencsik István, Kígyós Sándor, illetve Wladislaw Tumkiewicz (Lengyelország), Vittorio di Muzo (Olaszország), Pierre Székely (Franciaország/Magyarország). A környékből származó kőből, a lehető legtágabb műteremben, a szabad ég alatt készült művek szinte életre kelnek a szoborparkban, a felhagyott kőbánya igazi otthonává vált a műalkotásoknak. A szobrok többsége nonfiguratív: magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek. Némelyik a látogatóktól kapott nevet, ilyen például a Villányi Vénusz, a Kolumbusz tojása, vagy az Emlék. A szobrok hátterét észak és nyugat felől a felhagyott kőbánya felső jura kori mészkőrétegekből álló meredek fala adja, dél felől a végtelenbe nyúló Dráva-menti táj terül el.
 
Nyitva tartás:
Május 1 – szeptember 30.: naponta 9.00-19.00
Április 1-30. és október 1-31.: naponta 10.00-18.00
November 1 – március 31.: naponta 10.00-16.00
 
Belépő:
Felnőtt: 400 Ft/fő
18 éves kor alatt: 250 Ft/fő


 
Búbos cinege költése a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben
 
2010 telén a Nyugat-Mecsek egy eldugott szegletében búbos cinege járt rá az ott kihelyezett madáretetőre. A faj viszonylagos ritkasága miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) szakemberei nagy figyelmet szenteltek a madárnak. Az ezt követő tavasszal az erdőben mesterséges odútelepet hoztak létre a DDNPI munkatársai, nem titkoltan azzal a céllal, hogy az egész télen itt tartózkodó búbos cinegéket költésre bírják. Bár az odútelep 2011-ben nem keltette fel a madarak érdeklődését, egy fiókáit etető szülő megfigyelésével sikerült bizonyítani a faj költését. Ezzel bizonyságot nyert, hogy a faj része lett a mecseki költő madárfaunának. 2012-ben örömteli változás történt. A kihelyezett odúk egyikét elfoglalta egy búbos cinege pár. Az első költésből hét fiókát röptettek szerencsésen a szülők. Így most már fényképpel, és madárgyűrűzési adatokkal is bizonyíthatóvá vált a búbos cinege Baranya megyei költése, melynek eddig egyetlen ismert párja a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben él. [Fotó]
Völgyi Sándor

 
 
Bulgáriában rendezték az Európai Gólyás Települések Hálózatának nemzetközi találkozóját
 
2012. május 24-27. között rendezték Bulgáriában, Plovdiv város közelében Belozem településen az Európai Gólyás Települések Hálózatának éves, immár 9. találkozóját. A szakmai eseményen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság két munkatársa, Szegvári Zoltán és Nyemcsok Tamás természetvédelmi őrök, valamint Nagybajom Város Önkormányzatának küldöttsége vett részt.
Az évente más-más országban megrendezésre kerülő találkozónak 2008-ban Nagybajom adott otthont. Nagybajom 1996-ban elnyerte az "Európai gólyafalu" címet, amely a település 2001. július 1-jén történt várossá avatása után „A gólyák városa” névre változott.
A találkozón a küldöttségek beszámoltak az előző éves tevékenységükről, és közösen értékelték ezek eredményeit.  Nyemcsok Tamás előadásában a Nagybajom környéki, DDNPI vagyonkezelésében lévő gyepterületek legújabb rehabilitációiról számolt be. Kiemelte, hogy a gólyák táplálkozó területeinek bővítése adhat esélyt a költőpárok csökkenésének megállítására, újabbak megtelepülésére.
A rendezvényhez kapcsolódó gólyafesztivál és a terepi programok során a résztvevők megismerhették a helyi gólyavédelmi programot, a térség természeti környezetét, kultúráját.
A jövő évi találkozót Szlovéniában szervezik.

Szegvári Zoltán

Új „E-tanösvény” avatására kerül sor június 16-án
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén immár hat úgynevezett „e-tanösvény” található, melyek a www.ddnp.hu címről letölthető vezetőfüzet segítségével járhatók be. A legújabb, sorban a hatodik a "Cikta tanösvény", mely a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzetben található nagydorogi Szenes-legelő értékeit mutatja be. A letölthető útvonalvezető és információs anyagok, valamint a tanösvény mentén a fákra, vagy kövekre festett cikta emblémák és állomás-jelző számok segítik az önálló bejárást, de természetesen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakembereitől szakvezetés is igényelhető.
 
A június 16-án megrendezésre kerülő rövid avatóünnepséget követően jelvénygyűjtő túra indul a tanösvényen, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjainak vezetésével. A tanösvény útvonalán haladva bemutatásra kerül az árvalányhajas puszta növény-, rovar- és madárvilága, a résztvevők megfigyelhetik a játékos ürgéket, az itt költő gyurgyalagokat, búbos bankákat, parlagi pityereket és más madarakat. Az állattartó telepen őshonos háziállatok, mint pl. a tolnai cikta juh, vagy a mangalica tartásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
Helyszín, időpont: Dél-Mezőföld TK, Nagydorogi Szenes-legelő, találkozás a Nagydorog-Györköny közötti műútról induló földútnál, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 8 km, 4 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
 
 
Duna Nap a Fehér Gólya Múzeumban
 
A Duna Európa második legnagyobb folyója, és a világon az egyetlen, melynek vízgyűjtő terültén 19 ország osztozik. A június 29-én, a Fehér Gólya Múzeumban és a tájegységben megrendezésre kerülő Nemzetközi Duna Nap a folyó és vízgyűjtője értékeire, a környezettudatosságra és a takarékos vízhasználatra kívánja felhívni a figyelmet. A jeles nap alkalmából gyermek játszóházzal, a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegységét és az ártér élővilágát megismertető kirándulások, kenutúrák várják az érdeklődőket. A program a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban, A Közép-Duna határon átnyúló védelme – a környezeti nevelés feltételeinek fejlesztése, „DANUBE” c. pályázat keretében valósul meg.
Folyamatos programlehetőségek a nap folyamán: ingyenes tárlatvezetés a Fehér Gólya Múzeumban, kézműves foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek, természetismereti foglalkozások, gólyalábazás, kerékpárbérlési lehetőség, a Duna Kincsei vetélkedő plakátkiállítása, szavazás: a múzeum két új gólyalakójának elnevezése.
10:00 órakor a Fehér Gólya Múzeumban kerül sor „A Fehér gólya” címmel meghirdetett meseíró pályázat eredményhirdetésére és díjkiosztójára. 11:00 ótától szakvezetéses séta indul Kölked gólyafészkeihez madarász kíséretével. 12:00 órától ingyenes halászati bemutató lesz a Boki-Dunán. Délben és délután 2 órakor kenutúrára lehet indulni a Külső-Bédán.
Információ a prógramokról: Fehér Gólya Múzeum (7717 Kölked, Széchenyi u. 1.), tel.: 30/846-6020. Web: www.fehergolyamuzeum.hu, www.ddnp.hu
 
 
 
 
Magyar Nemzeti Parkok Hete

A június 18-24 között, idén hatodik alkalommal megszervezett Magyar Nemzeti Parkok Hete hazánk természeti és kulturális értékeire, nemzeti parkjaink ökoturisztikai programjaira kívánja felhívni a figyelmet. Az egyhetes programsorozat keretében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén szakvezetéses túrák, érdekes előadások várják a vendégeket. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai részletesen hírlevelünk PROGRAMAJÁNLÓ rovatában tanulmányozhatók.

Az ökoturisztikai programsorozat központi nyitórendezvényének résztvevőit – a korábbi budapesti (2007 és 2008), tihanyi (2009) őrségi (2010) és pécsi (2011) helyszínek után – idén az Aggteleki Nemzeti Park látja vendégül. A szakmai közönséget június 15-én, pénteken Bódvaszilasra várják, ahol a világörökségi helyszínek turizmusáról tartanak ökoturisztikai és természetvédelmi konferenciát. A hazánk egyetlen természeti világörökségi helyszínén megrendezésre kerülő szakmai napnak különös aktualitást ad, hogy az Országgyűlés a 2012-es évet a világörökség évének nyilvánította. Az előzetes bejelentkezéssel látogatható konferencia helyszíne egy közelmúltban felújított, egykori magtárépület, amely egy különleges természetművészeti kiállításnak ad helyet. Június 16-án, szombaton Aggteleken, a Baradla barlang előtti tér festői környezetében kerül megrendezésre a hagyományos „zöld forgatag”, ahol kicsik és nagyok egyaránt tevékeny részesei lehetnek a sokszínű kavalkádnak. A nemzeti parki „kirakodóvásáron” bemutatkozik hazánk tíz nemzeti parkja. A folytatásban, június 18–24. között valamennyi nemzeti parkunkban és további védett természeti területeinken gazdag programkínálat, családbarát programok, mérsékelt árú belépők és kedvezmények, különleges előadások és extra programok várják a természetbarátokat földön, vízen és levegőben.
Induljon el Ön is családjával az „értékek és élmények nyomában”! A rendezvénysorozat részletes programja a www.nemzetipark.gov.hu/mnph weboldalon olvasható.

 
 
Nyári napközis tábor a Duna-Dráva Nemzeti Parkban 
   
Értékes természetismereti programokkal kitöltött napközis tábor várja a 8-12 éves korú gyermekeket Barcs-Drávaszentesen, a Dráva Kapu Bemutatóközpontban. A táborozók megismerhetik a nemzeti park csodálatos élővilágát, láthatják a végtelen világ egy kis hazai szeletének természeti kincseit, őshonos háziállatainkat, ehető növényeinket. Betekinthetnek a madarak, vagy épp a vizek lakóinak rejtett világába, kipróbálhatják magukat a kézműveskedés és az íjászat terén is. A tábor időpontja: 2012. június 25-29., minden nap 8-16 h-ig. Jelentkezési határidő: 2012. június 8. A tábor maximális befogadóképessége 25 fő, így érdemes mihamarabb jelentkezni! A részvételi díj 12.000 Ft/fő, mely tartalmazza a programok költségeit, valamint a napi egyszeri meleg ebédet. Részletes információ és jelentkezési lap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról tölthető le. [Közvetlen link
 
 
 
Kis természetvédők tábora – napközis tábor Pécsen augusztus 13-17-ig

Augusztusban Pécsen várja a természetvédelem, a vizek és erdők élővilága iránt érdeklődő 8-12 éves gyermekeket napközis tábor. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak közreműködésével a leendő kis természetvédők együtt fedezik fel a Nyugat-Mecsek élővilágának titkait, az ember körül élő, de sokszor elrejtőző különleges élőlényeket, képet kapnak a természetközeli életmódról, játékos formában szembesülnek a hazai természetvédelem problémáival és azok megoldási lehetőségeivel. A tábor időpontja: 2012. augusztus 13-17., minden nap 8-16 h-ig. Jelentkezési határdidő: 2012. augusztus 3. A tábor maximális befogadóképessége 25 fő, így érdemes mihamarabb jelentkezni! A részvételi díj 12.000 Ft/fő, mely tartalmazza a programok és a kirándulás költségeit.
 
 
Barangoló jegy Abaligeten

Az Abaligetre látogató vendégek számára nyújt kedvező lehetőséget a település négy különleges látnivalójának megtekintésére a Barangoló jegy. A jeggyel megtekinthető az Abaligeti-barlang, a Denevérmúzeum, az Abaligeti Helytörténeti kiállítás és Címertár. A jegy megváltható az Abaligeti-barlang pénztárában. Ára: felnőtteknek 1500 Ft/fő, diákoknak, gyerekeknek, nyugdíjasoknak 1200 Ft/fő.


 
 

AZ ELMÚLT HÓNAPBAN TÖRTÉNTA Kovács Béla Általános Iskola csapata nyerte a „Madarak és fák napja” Városi Versenyt
 
Ebben az évben is május 10-én került megrendezésre a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központjában a Madarak és Fák Napja alkalmából szervezett Városi Verseny, 8 csapat részvételével. A felmenő rendszerű versenyen most újra 1. osztályos tanulókat fogadtunk, akik 3-3 fős csapatokban oldották meg a játékos feladatokat. A gyerekek hallgattak madárhangokat, felismertek fekete rigó fészket,  madártollakat, párosították a fák leveleit termésükkel, virágaikkal vagy éppen bimbójukkal. Ezen kívül betűrejtvény, apróhirdetés, képfelismerés, villámkérdések színesítették a programot. Minden tanuló összerakott és felragasztott egy-egy szép képet. A verseny zárásaként a csapatok előadták az előre betanult színes műsorukat, melyben énekeltek, verset és mondókát mondtak. A gyerekek élvezték a játékot. A tartalmas és élménygazdag program győztese a Kovács Béla Általános Iskola csapata lett, a második helyen a Jókai Mór Általános Iskola csapata végzett, a harmadik helyen pedig a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanulói végeztek. Minden csapat kapott oklevelet és ajándékot is. Ezúton köszönjük meg a felkészítő pedagógusok áldozatkész munkáját és az intézményvezetők segítségét, hogy lehetővé tették a tanulók és tanáraik részvételét a városi rendezvényünkön.
 
 


 

PROGRAMAJÁNLÓ

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai júniusban és július elején

Június 2.: Túra Bátaapátiban
A Geresdi-dombság területén megbúvó kis település számos kultúrtörténeti és természeti látnivalóval bír. A hatalmas gyertyános-tölgyes, bükkös erdők, a felszínre bukkanó gránit, a meredek domboldalak, az eldugott kis patakok, a település sváb parasztházai, az Apponyi kúria mind-mind megérdemli, hogy megismerjük az ország ezen eldugott kis szegletét – melyre e túra remek lehetőséget kínál.
Helyszín, időpont: Bátaapáti, falu déli vége, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 6 km, 4 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő.

Június 9.: Csodálatos madárvilág túra
A Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület legjelentősebb értékét madárvilága jelenti. A résztvevők a túra során szakvezetéssel járhatják körül a tavakat, a kilátótornyokból pedig cigányrécék, üstökös récék, gémek és számos egyéb madárfaj megfigyelésére nyílik lehetőség.
Helyszín, időpont: Tamási és Pincehely között a 61-es út 52-es táblájánál, 8.00 óra. A túra hossza, időtartama: 8 km, 4 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő.

Június 16.: Cikta tanösvény avató túra – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA
A program során a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság legújabb, internetről letölthető vezetőfüzet segítségével bejárható tanösvényének avatására kerül sor. A tanösvény útvonalán sétálva a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet Szenes-legelőjén a homokpuszta természeti értékei csodálhatóak meg. A túra során az árvalányhajas puszta növény-, rovar- és madárvilágával találkozhatunk, megfigyelhetjük a játékos ürgéket, az itt költő gyurgyalagokat, búbos bankákat, parlagi pityereket és más madarakat. Az állattartó telepen őshonos háziállatok, mint pl. a tolnai cikta juh, vagy a mangalica tartásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
Helyszín, időpont: Dél-Mezőföld TK, Nagydorogi Szenes-legelő, találkozás a Nagydorog-Györköny közötti műútról induló földútnál, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 8 km, 4 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő.


Június 18-24.: Magyar Nemzeti Parkok Hete

Június 18.: Szakvezetés a Pintér-kert Arborétumban

Helyszín, időpont: Pécs, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Zöld Pont Iroda, Tettye tér 9., 10.00 és 14.00 óra
A program időtartama: 1 óra, a részvétel ingyenes.

Június 19.: Élet az ártéren – kiállítás és túra
A Gemenc festői szépségű ártéri világába kalauzoló program során a résztvevők megtekinthetik az Élet az ártéren kiállítást, amely a dunai ártér természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. A kiállítás megtekintését követően az érdeklődők kellemes erdei sétán vehetnek részt a Bárányfoki tanösvényen.
Helyszín, időpont: Bárányfoki szabadidőközpont parkolója, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 2 km, 2-3 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő.

Június 20.: Nyári túra a Jakab-hegyre
A program az Ökocsali Csoporttal együttműködésben valósul meg.
A túra során a geológiai és kultúrtörténeti értékeiről híres Jakab-hegyet ismerhetik meg a résztvevők. A hegyet vörös homokkő és kavics-konglomerátum építi fel, melyek legszebb kifejlődései a Babás szerköveknél és a Zsongor-kő kilátónál tanulmányozhatók. A túrát követően a cserkúti Biobia portán medvehagymás tejfölös kemencés lángost is kóstolhatnak az érdeklődők.
Helyszín, időpont: Cserkút, Pajta szálló, 10.00 óra, a túra hossza, időtartama: 5 km, 3-4 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő + kemencés lángos ára: 700 Ft/fő.

Június 21.: Szársomlyó túra
Magyarország legdélibb hegyvidékének – a Villányi-hegységnek – legmagasabb tömbje a Szársomlyó. Erőteljes kiemelkedése sajátos és igen eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoz létre a déli és északi oldalon, szubmediterrán klímaterületein botanikai ritkaságok élnek. A hegyen 75 védett növényfajt találtak, közülük 4 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban. A túrán a különleges hegy természeti és kultúrtörténeti értékeit ismerhetik meg a résztvevők, és a csúcsról letekintve pazar panorámában gyönyörködhetnek. Helyszín, időpont: Villányi (Nagyharsányi) szoborpark, 10.00 óra. A részvétel ingyenes.

Június 22.: Csillagnéző túra a Zselici Csillagoségbolt-parkban
A Zselicben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Naplemente után derült, felhőtlen égbolt esetén a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, csillagász szakember segítségével. A résztvevők távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatnak meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől.
A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges! Telefon: 30/405-4571. Helyszín, időpont: Zselic, Hotel Kardosfa, 20.00 óra, a túra hossza, időtartama: 5-6 km, 3-4 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő.

Június 23.: A bogdásai legelő természeti kincsei túra
A túra során az érdeklődők megismerkedhetnek a bogdásai legelő természeti kincseivel, és lehetőség nyílik a környék legnagyobb kocsányos tölgyének és fűzének megtekintésére is. A túrán a résztvevők a kosborfélék családjába tartozó védett mocsári nőszőfüvet is megcsodálhatják.
Helyszín, időpont: Bogdása, temető, 10.00 óra, a túra hossza, időtartama: 4 km, 2-3 óra, a részvételi díj: 500 Ft/fő.

Június 24.: Hódító hód kenutúra
A túra során kenuinkkal bejárjuk a Vén-Dunát, mely alig több mint száz évvel ezelőtt a Duna fő ága volt.
A maximális létszám 20 fő, előzetes bejelentkezés szükséges. A jelentkezőket a kenutúra előtt néhány nappal értesítjük az indulási időpontról!
Helyszín: Baja - Vén-Duna, a túra hossza, időtartama: 8 km, 3 óra, a részvételi díj: 1500 Ft/fő.

Június 24.: Szent Iván-éj a Tettyei Mésztufa-barlangban
Helyszín, időpont: Pécs, Tettyei Mésztufa-barlang, 19:00 óra. A részvételi díj: a belépőjegy ára.

Június 25-29.: Napközis tábor Drávaszentesen
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak közreműködésével minden érdeklődő gyermek bepillanthat a nemzeti park titkainak legmélyére, szakemberek irányításával. Akiket érdekel a végtelen világ egy kis hazai szelete, a Dráva csodálatos élővilága, aki szeretné látni természeti kincseinket, a vizekben élő érdekes élőlényeket, a madarak rejtett világát, annak köztünk a helye!
Helyszín: Dráva Kapu Bemutatóközpont, Barcs-Drávaszentes. Időpont: hétfőtől péntekig 8.00-16.00 óráig.

Június 29.: Duna Nap
A Duna Európa második legnagyobb folyója, és a világon az egyetlen, melynek vízgyűjtő területén 19 ország osztozik. A Nemzetközi Duna Nap a folyó és vízgyűjtője értékeire, a környezettudatosságra és a takarékos vízhasználatra kívánja felhívni a figyelmet. A jeles nap alkalmából gyermek játszóházzal, a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegységét és az ártér élővilágát megismertető kirándulásokkal, kenutúrákkal várjuk az érdeklődőket.
Helyszín, időpont: Kölked, Fehér Gólya Múzeum, 10.00 óra.

Június 30.: Kenutúra a Ferenc-csatornán
A kenutúra során a Mohácsi-szigetet keletről határoló Ferenc-csatorna változatos vízi világát csodálhatjuk meg. Utunk erdő, gyep, nádasok mellett vezet. A kenuban ülve szemügyre vehetjük a térségben élő vízimadarakat, és ha szerencsénk van, láthatjuk az itt élő európai hód rágásnyomait a fákon.
Maximális csoportlétszám 20 fő, előzetes bejelentkezés szükséges!
A jelentkezőket a kenutúra előtt néhány nappal értesítjük az indulási időpontról és helyszínről!
A túra hossza, időtartama: 5 km, 4 óra, a részvételi díj: 2000 Ft/fő.
Július 7.: Hódító hód kenutúra
A túra során kenuinkkal bejárjuk a Vén-Dunát, mely alig több mint száz évvel ezelőtt a Duna fő ága volt.
A maximális létszám 20 fő, előzetes bejelentkezés szükséges. A jelentkezőket a kenutúra előtt néhány nappal értesítjük az indulási időpontról!
Helyszín: Baja - Vén-Duna, a túra hossza, időtartama: 8 km, 3 óra, a részvételi díj: 1500 Ft/fő.

Július 7.: Gólyák nyomában Béda-Karapancsán
A Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegysége a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értékét képviselő élőhelyeit foglalja magába. A program erre a különleges területre kalauzolja az érdeklődőket. A résztvevők először kenutúrát tehetnek a Duna hullámterén található varázslatos Külső-Béda mellékágon, majd a Fehér Gólya Múzeumban érdekes tárlatvezetés keretében ismerhetik meg e gyönyörű madarak életét.
Maximum létszám: 40 fő, egyéni turisták részére. Helyszín, időpont: Kölked, Fehér Gólya Múzeum, 9.00 óra, a program időtartama: 3 óra, a részvételi díj: 2-14 éves korig: 1900 Ft/fő, 14 éves kor felett: 2200 Ft/fő.
 


 

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Turisztikai és Közkapcsolati Osztály
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: 72/518-221, 72/518-222
E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. , Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
www.ddnp.hu
 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő IntézetJelenleg 1 vendég olvas minket

Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa94
mod_vvisit_counterTegnap235
mod_vvisit_counterA héten572
mod_vvisit_counterA hónapban5512
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1240455

*********************************

© 2018 KOKOSZ