Kezdőlap arrow Archívum arrow A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2018-10-20 14:36 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele Nyomtatás E-mail
2012-11-02 07:32
Híreink - 2012. október
Búcsúzunk Borián György kollégánktól
 
Sajnálattal értesítjük olvasóinkat, a természetbarátokat, hogy Borián György 2012. október 24-én, 53 éves korában türelemmel viselt hosszú betegség után elhunyt.
 
Borián György 1959. július 14-én Budapesten született, végzettsége építőmérnök és mérnök-tanár. 1988-1999 között a Barcsi Dráva Völgye Középiskolában tanított, majd 1999-től a Környezetgazdálkodási Intézet Természetvédelmi Intézet, 2004-től a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaként a Dráva-mente ökoturizmusával és idegenforgalmával foglalkozott.
 
Borián György nevéhez kötődik a Dráva-menti ökoturizmus kialakítása, ezen belül a drávai víziturizmus szabályozásának kidolgozása, a víziturizmus szervezése és működtetése.
 
Közreműködött a Drávatamási Természetismereti Oktatási Központ, valamint a drávaszentesi Dráva Kapu Bemutatóközpont működtetésében, aktívan részt vett pályázatok írásában és lebonyolításában, kiadványok és multimédiás anyagok szerkesztésében, természetismeretei módszertani anyagok kidolgozásában, tanösvények kialakításában és azok fenntartásában. A Green Pannónia Alapítvány titkáraként számos nemzetközi természetismereti módszertani programban is részt vett. Nagy szakértelemmel, lelkiismeretesen, élményszerűen adta át ismereteit szakvezetéseken és előadásokon egyaránt.
 
Kiemelkedő szakmai tudással és elhivatottsággal végezte feladatait. Segítőkész, empatikus, nagy munkabírású és kreatív munkatárstól búcsúzunk.
 
Temetése 2012. november 17-én Veszprémben lesz.
 
Gőzerővel folyik a mohácsi Szabadság-zátony rehabilitációja
 
A Szabadság-zátony és mellékág természetvédelmi rehabilitációja 2009-ben indult, amikor a WWF Magyarország a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósággal, a Dunántúli Regionális Vízművel, valamint Mohács város és a Coca-Cola Magyarország támogatásával egy LIFE+ pályázatot készített el. A pályázat célja a hullámtéri élőhelyek helyreállítása, így a szigeten található ligeterdők és a sziget mögötti mellékág revitalizációja.
 
Az elmúlt másfél évben az erdészeti tevékenységek döntő része lezajlott, ennek keretében a rossz állapotban lévő, tájidegen faültetvények maradványai helyén őshonos fafajokból (fekete és fehér nyár, magyar kőris, vénic szil) álló erdő került telepítésre.
 
Másrészt a sziget déli felében, ahol természetesebb összetételű erdő található, a tájidegen fafajok, elsősorban a zöld juhar térfoglalását próbáljuk csökkenteni. Ennek keretében a tájidegen fafajok magtermő egyedeit kivágtuk, a feltörő sarjakat pedig rendszeres időközönként visszavágjuk. Az így kialakult napsütéses lékekben már több helyen természetes módon megjelent a nyárfa újulata, ami reményeink szerint képes lesz túlnőni a zöld juhart, és árnyaló hatásával megakadályozza annak terjedését.
 
Az idei év nyarán, a tervezési és engedélyezési eljárások lezárultával megindult a projekt leglátványosabb része, az erősen feltöltődött holtágszakasz természetvédelmi célú kotrása, valamint ősz végén kerül sorra a holtágat elzáró kőmű részleges visszabontása, megnyitása. A munkálatok során a 3 km hosszú mellékágból mintegy 160.000 m3, a Duna által korábban felhalmozott hordalék, iszap és homok kerül eltávolításra.
 
A hordalékot úszóműre telepített markolók rakodják be uszályokba, amelyek a holtágból kiszállítják és a Duna sodorvonalába ürítik a tartalmukat, amit aztán a folyó továbbsodor. A kotrás célja, hogy a mellékágban egész évben áramló víz, folyami élőhely legyen, amilyen korábban, az elzárás előtt jellemezte a területet. A kotrás eredményeképp még az alacsony dunai vízállások idején is vízzel borított lesz a mellékág medre is, valódi folyami élőhelyet biztosítva a vízi élőlényeknek és a belőlük táplálkozó madaraknak, emlősöknek is.
 
Ahhoz hogy a fenti cél elérhető legyen, szükséges a medret keresztben elzáró gát részleges visszabontása, megnyitása is. A feladat azért bonyolult, mert ebben a kövezésben futnak a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. nagy átmérőjű ivóvízvezetékei is. Első lépésként ezeket a vezetékeket kell kiváltani új, mélyebb szinten futó vezetékre, ami fölött a kövezés már akadálytalanul elbontható lesz. Az ivóvízvezetékek kiváltását speciális technikával, irányított fúrással végzik el, ami a felszín megbontása nélkül, így a védett terület lehető legkisebb bolygatásával jár.
 
A pályázat részeként egy egyedülálló vízi tanösvény is kialakításra kerül, ami a mellékágba csónakkal, kenuval érkező látogatókat informálja a hely természeti érdekességeiről, valamint magáról a LIFE+ projektről is. A tanösvény különleges, úszó táblái úgy kerülnek kialakításra, hogy követni tudják a Duna vízszintjének ingadozását.
 
A projektről további, részletes információ található a www.szabadsagsziget.hu oldalon.


Bemutatóhelyeink nyitva tartása az őszi-téli szezonban
Az őszi-téli szezon kezdetével bemutatóhelyeink nyitvatartása megváltozik. Az őszi-téli nyitvatartási rend az alábbiak szerint alakul:

Pécs, Pintér-kert Arborétum
május 1-szeptember 30.: munkanapokon H-Cs: 8.00-16.00, P: 8.00-14.00
Szo-V és ünnepnapokon: 10.00-18.00
október 1-április 30.: munkanapokon H-Cs. 8.00-16.00, P: 8.00-14.00
Pécs, Tettyei Mésztufa-barlang
november 1 - március 14. - K-P: 11.00-16.00, Szo-V: 10.00-16.00
március 15 - április 30. - K-P: 10.00-17.00, Szo-V: 10.00-18.00
május 1 - október 31. - K-V: 10.00-19.00
A hétfőre eső ünnep-, szabad- és munkaszüneti napokon a barlang nyitva tart! 

Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum
március 15-október 15.: naponta 9.00-18.00
október 16-március 14.: naponta 10.00-15.00
Az utolsó vezetés a barlangban zárás előtt egy órával indul.

Mohácsi Történelmi Emlékhely
április 1 – október 23. között: H-V 9-18 óráig
október 24 – március 31. között H-V 9-16 óráig
Kölked - Fehér Gólya Múzeum
szeptember 1 - április 30.: keddtől szombatig 10.00-16.00
május 1 - augusztus 31.: keddtől vasárnapig 9.00-17.00

Drávaszentes - Dráva Kapu Bemutatóközpont
Április 1 - október 15.: H: szünnap, K-V: 9-17
Október 16 - március 31.: előzetes bejelentkezéssel látogatható
7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1. Tel.: 82/461-285, 30/377-3393

Nagyharsányi Szoborpark
November 1 – március 31.: naponta 10.00-16.00
Május 1 – szeptember 30.: naponta 9.00-19.00
Április 1-30. és október 1-31.: naponta 10.00-18.00
Szársomlyó
Garantált szekvezetések indulnak a Nagyharsányi Szoborpark bejáratától szerdától vasárnapig naponta 10.00 órakor. Gyülekező: 9.45-kor. A szakvezetéses túra résztvevői a Nagyharsányi Szoborparkot ingyenesen tekintehetik meg.

 

AZ ELMÚLT HÓNAPBAN TÖRTÉNT

 
Fekete István nyomában
 
Október 10-én, Az Erdők Hete rendezvénysorozat keretében, a verseny történetében először borús időben, a Baranya megyei Bakóca környékén létesített „Fekete István Emlékösvény” körülbelül 5 km-es szakaszán, immár hatodik alkalommal került lebonyolításra a „Fekete István nyomában” – Természetismereti és életrajzi terepi akadályverseny. A majd ötven általános iskolás a Veszprém megyei Nagyalásonyról, a Somogy megyei Nagyatádról, a Baranya megyei Abaligetről, Berkesdről, Mecseknádasdról, Mindszentgodisáról, Pécsről és Siklósról érkezve járta végig a verseny távját, ahol természetismereti (növény- és állatfajok felismerése, természetjárással, természetvédelemmel, erdő- és vadgazdálkodással kapcsolatos kérdések, terepi feladatok) és az író életével, különösen a környékhez kapcsolódó emlékeivel, írásaival foglalkozó kérdésekre, terepi feladványokra kellett válaszolniuk.
A háromfős csapatok közül a feladatokat legjobban az abaligeti diákoknak sikerült megoldani, őket az egyik pécsi (Jurusics Utcai Általános Iskola) és a mecseknádasdi csapat követte.
A verseny szervezőinek (Duna-Dráva NPI, Mecsekerdő Zrt. Sásdi Erdészete, Dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület, Ajkai Fekete István Irodalmi Társaság, Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya) reményei szerint a rendezvénnyel évről-évre sikerül továbbvinni és a gyerekekbe oltani az író örök törekvését, a magyar táj szeretetét és védelmét.
 
 
 
Állatok Világnapja Városi Verseny

2012. október 4-én került megrendezésre a Tettye Oktatási Központban a hagyományos meghívásos verseny az Állatok Világnapja alkalmából. Kilenc iskolából érkeztek a 2. osztályos résztvevők. A háromfős csapatok a felkészülés során nyolc állatról nézegettek képeket, olvastak, tanultak a versenyre. Minden csapat készült egy mesével, melynek előadása igazi élményt nyújtott minden jelenlévőnek. A játékos feladatokat ügyesen és élvezettel oldották meg a gyerekek. Játszottak pókot: cérnából sodortak „pókfonalat” és megvizsgálták szakíthatóságát. Kísérlettel igazolták az éti csiga házának mésztartalmát, közben megtanulták a pipetta használatát. Felismertek képeket, hangokat, tollat, darázsfészket a gyerekek, majd kiválasztották az éti csiga házát a többi csigaház közül. A résztvevők mindegyike játszott képekkel, apróhirdetés alapján felismerték az állatokat, kép- és betűrejtvényt oldottak meg. A tanulságokkal teli, hangulatos játék és egyben verseny helyezettjei között csak néhány pont különbség döntött. Az idei győztes csapat a Szent Mór Iskolaközpontból érkezett. Második helyen a Kovács Béla Általános Iskola csapata végzett. A harmadik helyet a Budai Városkapu Általános Iskola csapata szerezte meg. Ezúton köszönjük meg a felkészítő tanárok munkáját, a szülők támogatását és segítségét, valamint az Intézményvezetőknek, hogy lehetővé tették a tanulók és tanáraik részvételét az igényes versenyen.
 
 
 
A Kopácsi-rétre utazhatnak a Duna Kincsei vetélkedősorozat győztesei

„Duna kincsei” címmel, több hónapon át tartó vetélkedősorozaton vehettek részt Baranya és Tolna megyei általános iskolás (5-7. osztályos) diákok, háromfős csapatokkal. A diákok a Dunával, a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegységével, valamint a Kopácsi-réttel kapcsolatos ismereteiket több fordulóban mérhették össze. A komplex, interaktív vetélkedősorozat két levelezőfordulóból állt, tartalmazta kreatív feladatok megoldását, továbbá magába foglalt Szekszárdon és Pécsett egy-egy akciónapi részvételt. A legkiválóbban szereplő tíz csapat juthatott be az élővetélkedő formájában 2012. október 2-án megrendezett döntőre, melyet felkészítő szakmai kirándulás előzött meg. A döntőn a legsikeresebb hat csapat nyerte el a vetélkedő fődíját: a Kopácsi-rét területére szervezett jutalomkirándulást.
 
A verseny első hat helyezett csapata:
1. Jégmadár (Boldog Gizella Általános Iskola, Mohács)
2. Dunakavics (Városközponti Iskola Jókai Mór Ált. Isk.)
3. Természetőrök (Bátai ÁMK)
4. Szitakötők (Városközponti Iskola Jókai Mór Ált. Isk.)
5. Kockás Tulipán (SÁIÓ és AMI Dunaszekcsői Tagisk.)
6. Tappancsok (Mohácsi ÁMK Park Utcai Ált. Isk.)
 
A természeti értékek megismerése által fejlődhet tovább a Baranya megyében, valamint a horvátországi Eszék-Baranya régióban élők helyi identitástudata, a környezeti-természeti értékek iránti elkötelezettsége. A határ mentén húzódó terület legfőbb kincsei a Duna mentén találhatóak: a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Kopácsi Rét Természeti Park, valamint több NATURA2000 védettséget élvező terület. A vetélkedő a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyarország-Horvátország IPA - Határon Átnyúló Együttműködési Program (2007-2013), a Közép-Duna határon átnyúló védelme – a környezeti nevelés feltételeinek fejlesztése című pályázat, a “DANUBE” keretében valósult meg.
 
 
Konferenciát tartottak a Tolnai-dombságért
 
Október 18-án a Tolna megyei Lengyel-Annafürdőn, a Turisztikai és Természetismereti Központban rendezték meg az „V. Dél-Dunántúl Zöld Szigetei” - Konferencia a Tolnai-dombságért című tanácskozást. A konferenciasorozat évente, változó helyszíneken kerül megrendezésre. Célja a Dél-Dunántúl védett dombvidéki-hegyvidéki területeinek természeti értékeivel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredmények bemutatása, az aktuális feladatok, kihívások megvitatása, a közös gondolkodás és cselekvés elindítása.
 
Az idei konferencián a Tolnai-dombság került reflektorfénybe. A szép számú –majd száz- érdeklődő a plenáris ülésen ismerkedhetett meg a tájegység természeti értékeivel, a természetszerű erdőgazdálkodás lehetőségeivel. A szekcióüléseken a természettudományos kutatási eredményeket, illetve az aktuális társadalmi-gazdasági aktivitásokat vitatták meg, míg a poszter szekcióban a terület természeti értékeitől az állattenyésztésen, a szőlészeten át a környezeti nevelésig széles spektrumban, számos megközelítésben ismerhették meg a résztvevők a Tolnai-dombsághoz kapcsolódó aktualitásokat.
 
A konferencia alkalmára készült el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével a Kirándulások a Tolnai-dombságban című leporelló, mely sok praktikus információt, valamint egy térképet is tartalmaz a tájegységről, ötleteket adva kirándulásokhoz is. A kiadvány ingyenesen hozzáférhető a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Zöld Pont irodájában (Pécs, Tettye tér 9).

 

PROGRAMAJÁNLÓ

 
A Tettye Oktatási Központ oktatási kínálata
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Pécsett, a Tettye Oktatási Központban várja sokszínű környezeti nevelési ajánlatokkal a gyerekeket és pedagógusokat.
Az oktatás gyönyörű természeti környezetben Pécs kedvelt kirándulóhelyén a Tettyén, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben elterülő Pintér-kert arborétumban, a Mecsekben és az Oktatási központban valósul meg. Ez a három helyszín biztosítja az a természeti értékek élménygazdag bemutatását. A központ programjai között szerepelnek a különböző állatcsoportokat bemutató interaktív előadások (pl. Amit a halakról, kétéltűekről, hüllőkről, madarakról, emlősökről tudni érdemes), valamint az élőhelyek gazdagságát ismertető foglalkozások (pl. a Vizek világa, Az avar titkai, Élet az erdőben). Számos egyéb ismeretterjesztő program közül lehet választani, mint például a Bagolyköpet vizsgálat, az Időjárásvadászat, Vízminőség vizsgálat vagy Magyarország nemzeti parkjainak bemutatása.
Az óvodás korosztályt külön az életkoruknak megfelelő foglalkozásokkal várjuk. Nagy hangsúlyt fektetünk az évszakok bemutatására, az állatok és növények játékos formában való megismertetésére.
Előzetes bejelentkezéssel várjuk az óvodás és iskolás csoportokat. Érdeklődni és bejelentkezni a következő telefonszámok valamelyikén lehet:
Rózsa Anita 72/517-222, 30/377-3383, Ötvös Károlyné 72/517-223, 30/300-3091.
 
Kis Természetbúvárok Szakköre
 
A Kis Természetbúvárok Szakkörének foglalkozásain rátermett oktatók segítségével, élményt adó programokon fedezhetik fel a gyerekek az élővilág titkait. Többek között megtudhatják miért érkeznek hozzánk télen a madarak, hogyan lehet túlélni a fagyos telet, milyen az élet a hóhatár felett, az édesvizekben és az óceánokban.
A szakkör helyszíne a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központja (cím: Pécs, Tettye tér 8.).

A tervezett témák a 2012-13. tanév hátralévő részében:
2012. november 19.: Távoli tájak küldöttei
2012. december 18.: Túlélés a fagyos télben
2013. január 21.: Téli vendégeink. Madárgyűrűzés
2013. február 18.: A magas hegyek állatai
2013. március 18.: A homokbuckák élővilága
2013. április 15.: Élet az erdő mélyén az avarban
2013. május 20.: Egy tölgyfa lakói
A foglalkozások 15:00 órakor kezdődnek, időtartamuk 1,5 óra. A foglalkozásokon való részvétel díja 300 Ft/fő/alkalom.
 
 
Kis természetvédők programsorozat
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központja játékra invitálja a 7-13 éves diákokat! A játék egy előadássorozat része, ahol a résztvevők rengeteg érdekességet tudhatnak meg a természetvédelem gyakorlati tevékenységeiről, valamint a növényekről, a gombákról és az állatokról. Azok a gyerekek, akik a pecsétgyűjtő sorozat hat programján részt vesznek, ingyenesen látogathatnak el családjukkal (max. 5 fő) a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyik szabadon választott túrájára 2013-ban. Az idei tanév hátralévő részében a követlező programokra várjuk a diákokat:
 
2012. november 14.: Kis denevérkutató - Ismerkedés a denevérek titokzatos világával.
2012. december 12.: Kis etológus - Tudnak beszélni az állatok? Az állatok viselkedésének vizsgálata. Híres etológusok és híres barátaik.
2013. február 13.: Kis bakteriológus - A körülöttünk élő baktériumok rejtélyekkel teli élete. Barátaink vagy ellenségeink?
2013. március 13.: Kis rovarász - Ismerkedés az ízelt lábak birodalmával.
2013. április 10.: Kis orchideaszakértő - Minden, amit tudni érdemes Földünk egyik legnépesebb és legszínesebb növénycsaládjáról. Hazánk és a világ orchideacsodái.
2013. május 15.: Kis madárgyűrűző - Madárgyűrűzés megismertetése.
 
A foglalkozások kezdési időpontja 15:00 óra. A részvételi díj: 300 Ft/fő/alkalom. Helyszín: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központ, Pécs, Tettye tér 8. Információ: Rózsa Anita, Tel.: 30/377-3383, 72/517-222. E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.


 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai novemberben és december elején

November 6.: DDNP Klub
New York–San Francisco–Grand Canyon–Las Vegas – Gáspár Attila előadása
Diavetítéses előadás.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes program.


November 7.: A biológia úttörői – kutatók itthon és a nagyvilágban – Temesi Andrea előadássorozata
Szent-Györgyi Albert, Czeizel Endre, Csányi Vilmos
Diavetítéses előadás.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes program.

 
November 10.: Márton-napi éjszakai túra
A program az Ökocsali Csoporttal együttműködésben valósul meg.
A program során virágszirmos-leveles lampiont készíthetnek az érdeklődők a Biobia portán, majd az elkészült lámpásokkal tehetnek érdekes esti sétát a Babás szerkövekig. A program során gyógytea és libatöpörtyűs kemencés lángos kóstolására is lehetőség nyílik.
Helyszín, időpont: Cserkút, Pajta szálló, 17.00 óra. A túra hossza, időtartama: 3 km, 3-4 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
 

November 13.: Öko-szemlélet a mindennapokban 5. – Buchert Eszter beszélgetéssorozata
A nyitott beszélgetés során a témában jártas meghívott vendégekkel keresünk választ arra, hogy egy kis odafigyeléssel, néhány változtatással hogyan élhetjük környezettudatosabban mindennapjainkat, hogyan tehetjük „zöldebbé” otthonunkat. A beszélgetés vendége: Hajnal Klára (PTE TTK Földrajzi Intézet).
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. A részvétel ingyenes.
November 14.: Kis denevérkutató – Pecsétgyűjtő program gyerekeknek (II. sorozat)
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központja játékra invitálja a 7-13 éves diákokat! A játék egy előadássorozat része, ahol a résztvevők rengeteg érdekességet tudhatnak meg a természetvédelem gyakorlati tevékenységeiről, valamint a növényekről, a gombákról és az állatokról. Azok a gyerekek, akik a pecsétgyűjtő sorozat hat programján részt vesznek, ingyenesen látogathatnak el családjukkal (max. 5 fő) a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyik szabadon választott túrájára 2012-ben vagy 2013-ban.
A november 14-i program témája: Ismerkedés a denevérek titokzatos világával.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra. A részvételi díj: 300 Ft/fő.
 

November 15.: Képes útirajz Dél-Afrikából és Kenyából – Sallai Zoltán előadása
Sallai Zoltán 2011. 08.16-09.09. között „Az európai és afrikai vidrák  életmódjának tanulmányozása” program keretében ismerkedett Dél-Afrika és Kenya vidrás élőhelyeivel,  a különleges növény- és állatvilággal.  Több száz képpel illusztrált előadása a különleges Afrikát mutatja be az érdeklődőknek.
Diavetítéses előadás a Dráva Kapu Bemutatóközpontban. Helyszín, időpont: Dráva Kapu Bemutatóközpont, Barcs-Drávaszentes, 15.00. A részvétel ingyenes.
 

November 19.: Kis Természetbúvárok Szakköre
A Kis Természetbúvárok Szakkörének foglalkozásain rátermett oktatók segítségével, élményt adó programokon fedezhetik fel a gyerekek az élővilág titkait. Többek között megtudhatják miért érkeznek hozzánk télen a madarak, hogyan lehet túlélni a fagyos telet, milyen az élet a hóhatár felett, az édesvizekben és az óceánokban.
A november 19-i foglalkozás témája: Távoli tájak küldöttei.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra.
Program időtartama: 1,5 óra. A részvételi díj: 300 Ft/fő.
 
 
December 4.: DDNP Klub
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Pro Silva szellemiségű tevékenysége – Nagy Gábor előadása
Diavetítéses előadás.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. A részvétel ingyenes.
 

December 8.: Karácsonyváró szöszmötölés a Fehér Gólya Múzeumban – Kézműves játszóház gyerekeknek
A vidám, alkotó délelőtt a karácsonyi készülődés jegyében telik, természetes anyagokból alkothatnak szebbnél szebb karácsonyfadíszeket a gyermekek.
Helyszín, időpont: Kölked, Fehér Gólya Múzeum, 10.00 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
 

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Turisztikai és Közkapcsolati Osztály
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: 72/518-221, 72/518-222
E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. , Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
www.ddnp.hu
 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő IntézetJelenleg 2 vendég olvas minket

Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa151
mod_vvisit_counterTegnap314
mod_vvisit_counterA héten1596
mod_vvisit_counterA hónapban4536
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1239479

*********************************

© 2018 KOKOSZ