Kezdőlap arrow Archívum arrow A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2018-10-21 00:13 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele Nyomtatás E-mail
2012-12-21 13:24
HÍREK - 2012. december

Lezárult a Közép-Duna határon átnyúló védelme – a környezeti nevelés feltételeinek fejlesztése „Danube” projekt


A Magyarország-Horvátország IPA - Határon Átnyúló Együttműködési Program (2007-2013) pályázati támogatásával megvalósult a Közép-Duna határon átnyúló védelme – a környezeti nevelés feltételeinek fejlesztése „Danube” elnevezésű projekt, a horvát Zeleni Osijek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije szervezet együttműködésében. A közreműködő partnerek december 11-én mutatták be a megvalósult beruházásokat és fejlesztéseket.
Közvetlen környezetünk természeti kincseinek megismerése jelöli ki az utat a természet iránti elkötelezettség növekedése, a tudatos értékvédelem felé. Csak úgy lehetünk büszkék értékeinkre, ha valóban jól ismerjük őket, tudatában vagyunk annak, hogy milyen, világviszonylatban is egyedülálló kincsek között élünk. Ezt a célt szolgálja a magyarországi Baranya megyében, valamint a horvátországi Eszék-Baranya régióban összesen 176.777 euro összköltséggel megvalósult fejlesztési projekt.
 
A projekt részeként elkészült a pályázatot érintő terület értékleltára és ez alapján egy közös tanulmány valósult meg, mely a turisztikai és a környezeti nevelési programok kidolgozásának alapját képezi. Megújult és jelentős mértékben kibővült a kölkedi Fehér Gólya Múzeum (HU) és a Zlatna Greda Ökocentrum (HR) oktatási tevékenysége és oktatási infrastruktúrája. A résztvevő magyar és horvát partnerek közösen készítettek el egy oktatófilmet, mely a Duna szabályozásának természetre, valamint a térség lakóinak életére gyakorolt hatásait mutatja be. A Fehér Gólya Múzeumban interaktív terepasztal, virtuális árvízmodell és homokasztal szemlélteti a Duna áradásakor és apadásakor lezajló folyamatokat. A Zlatna Greda Ökocentrumban a folyók szakaszjellegeit és a folyószabályozás következtében fellépő jelenségeket szemléltető terepasztalok készültek el.
 
Az oktatást, szemléletformálást segíti a projekt keretében létrehozott természetismereti könyvtár, a nyomtatott, magyar-horvát nyelvű foglalkoztató füzet, valamint az elsősorban gyerekek számára összeállított NatúraKódex. Új pedagógiai programokat dolgoztunk ki, melyek a megvalósult interaktív szemléltető eszközök segítségével ismertetik meg a diákokat a Duna-mente természeti folyamataival.
 
A területen útbaigazító táblákat és magyar-horvát kétnyelvű információs táblákat helyeztünk ki. A Fehér Gólya Múzeum honlapja kreatív formában megújult, lényegre törő információkat nyújt a múzeumról és az új szolgáltatásokról. A programok népszerűsítését emellett plakát és magyar-horvát kétnyelvű információs kiadvány szolgálja, bemutatva Béda-Karapancsa és a Kopácsi-rét természeti értékeit, a folyó mente élővilágát, valamint a megújult pedagógiai programokat, melyek mindezen értékek diákokkal való megismertetését szolgálják.
 
A projekt keretében több hónapon át zajlott a Duna kincsei című vetélkedősorozat, mely ráirányította a régióban élő általános iskolás korú diákok figyelmét a védett területekre, a résztvevők játékos formában bővítették tudásukat a védett területekkel kapcsolatos természeti, gazdaság-, és kultúrtörténeti ismeretekkel. A pedagógusok számára két study tourt, a diákok számára 4 szakmai napot rendeztünk, melyek célja a megújult környezeti nevelési infrastruktúra bemutatása volt.
 
A megújult oktatási infrastruktúra és az általa kínált lehetőségek alkalmazása, a számos új oktatási program elősegíti a projektben megfogalmazott célok megvalósulását.

E-tanösvény pályázatok nyertesei

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az idei évben is pályázatokat hirdetett meg a Fekete harkály és a Kövirózsa e-tanösvényre. A fényképezés iránt érdeklődők egy-egy fotópályázatra nevezhettek be a tanösvényen készített felvételeikkel, akik pedig a vezetőfüzetekben feltett kérdésekre adtak helyes válaszokat, sorsoláson vehettek részt. A december 14-ig beérkezett pályázatok közül a Fekete harkály tanösvény látogatói közül a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Gimnázium 2/14 KT osztálya lett a fotópályázat győztese, jutalmuk egy ingyenes látogatás Pécsett a Tettyei Mésztufa-barlangban, szakvezetés a Pintér-kert Arborétumban és foglalkozás a Tettye Oktatási Központban. Szintén a Fekete harkály tanösvényen tett kirándulást Csépe Tamás, csongrádi lakos is, aki a helyes válaszbeküldés és a sorsolás után egy DDNPI ajándékcsomag tulajdonosa.
A Kövirózsa tanösvény pályázatának szerencsés nyertese Végh Brigitta Éva, pécsi lakos, az ő nyereménye is egy DDNPI ajándékokat tartalmazó csomag.
A nyerteseknek ezúton is gratulálunk!
Vadonleső JÁTÉK!
A Vidékfejlesztési Minisztérium által fenntartott Vadonleső program az önkéntesek megfigyeléseire alapozva kísérel meg pontosabb képet kapni a természetvédelmi szempontból is fontos állat- és növényfajok elterjedéséről. A Vadonleső program honlapján minden hónapban játékra van lehetőség. A december havi kérdésre helyesen válaszolók között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ajándékcsomagját sorsolják ki.
A decemberi kérdés a következő:
Micsoda valójában a szúrós csodabogyó levélnek látszó képlete?
(plusz kérdés: Hol található és hogy néz ki valójában a levele?)
A válaszokat a Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. e-mail címre várják 2013. január 15-ig.
A korábbi kérdések és a helyes válaszok, valamint számos érdekesség megtalálható a Vadonleső program honlapján: www.vadonleso.hu
Jó játékot, lelkes Vadonlesést kívánunk!
 
Túrabérlet 2013-ra
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kedvezményes részvételi lehetőséget nyújt rendszeresen visszalátogató vendégeinek.
A bérlet érvényes 2013. évben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság előre meghirdetett programjai közül 10 alkalomra, az alábbiak szerint:
• 7-10 alkalommal szakvezetéses, vagy jelvénygyűjtő túrára
• egy alkalommal a „Halászati bemutató a Boki-Dunánál” programra
• egy alkalommal a „Kikerics túra a Szársomlyón” programra
• egy alkalommal a Zselici Csillagoségbolt-parkba indított éjszakai túrára.
Kisvasutas utazást, múzeumlátogatást tartalmazó, és/vagy kerékpárbérléshez, belépőjegy megváltásához kötött programok esetében a kisvasúti menetjegy, barlangi, múzeumi belépő stb. árát külön kell fizetni. A létszámkorlátozással meghirdetett programok esetében előzetes bejelentkezés szükséges.
A túrán való részvételt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa az adott túra indulása előtt jegyzi be. A bérletet egy alkalommal egy személy használhatja fel. A bérlet nem érvényes: Kenutúrákra, barlangi programokra, a Mohácsi Történelmi Emlékhely rendezvényeire, a Gólyák nyomában Béda-Karapancsán c. programra, bemutatóhelyek látogatására. A túrabérlet ára: 3500 Ft.
 
Bemutatóhelyeink ünnepi nyitva tartása
  
Ezúton tájékoztatjuk kedves vendégeinket bemutatóhelyeink ünnepi nyitva tartásáról.
   
Pécs, Pintér-kert Arborétum
december 21.: 8:00-12:00
december 22 - január 1.: zárva
 
Pécs, Tettyei Mésztufa-barlang
december 22-23.: 10:00-16:00
december 24-26.: zárva
december 27-28.: 11:00-16:00
december 29-30.: 10:00-16:00
december 31 - január 1.: zárva
 
Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum
december 22-23.: 10:00-15:00
december 24-26.: zárva
december 27-31.: 10:00-15:00
január 1.: zárva
 
Mohácsi Történelmi Emlékhely
december 22-23.: 9:00-16:00
december 24-26: zárva
december 27-31: 9:00-16:00
január 1.: zárva
 
Kölked, Fehér Gólya Múzeum
A múzeum december 20 - január 2-ig zárva tart
 
Dráva Kapu Bemutatóközpont, Barcs-Drávaszentes
december 17 - január 1.: zárva
 
Szársomlyó, szakvezetéses túrák
december 22-23.: 10:00
december 24-28-ig nem indul túra
december 29-30.: 10:00
december 31 - január 1.: nem indul túra
 

EMBER ÉS TERMÉSZET


Védett területeken tilos korcsolyázni


A téli hideg napok lehetővé teszik, hogy befagyott vizeinken is hódolhassunk a korcsolyázás örömének. Sokan a védett természeti területek holtágait, tavait veszik célba, anélkül, hogy tisztában lennének az itteni szabályokkal. Ezért összefoglaljuk az erre vonatkozó jogszabályokban foglaltakat.

Ez a szabadidős tevékenység, amellett, hogy sok helyen még most is veszélyeket rejt magában, jogszabály általi korlátokba is ütközik. A 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet többek között kimondja, hogy tilos a szabad vizek jegén tartózkodni folyóvizeken és azok mellékágain, kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között. Folyóvizek alatt a folyókat, időszakos és állandó vízfolyásokat, valamint a holtágakat értjük. Aki ezeket a szabályokat megszegi, 5.000-től akár 300.000 forint összegű bírsággal is büntethető (2012. évi II. törvény). Fokozottan védett területeken tartózkodni csak külön engedéllyel szabad (1996. évi LIII. törvény).
Az egyéb vizeken, halastavakon stb. is érdemes tájékozódni, mielőtt jégre szállunk, mivel a terület tulajdonosának a beleegyezése szükséges. Gondoljunk csak bele, hogy egy sekélyebb halastóban alattunk halak téli vermelésüket töltik. A korcsolyák éles hangja, ami a vízben még tovább erősödik, zavarhatja a halakat, ami tömeges elhullásukhoz vezethet.

Összefoglalva: javasoljuk a kijelölt korcsolyázó helyek felkeresését. Köszönjük együttműködésüket!
 

PROGRAMAJÁNLÓ


Csatatéri séták 2013-ban
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programkínálata az előző években már megismert, folyamatosan nagy népszrűségnek örvendő programfajták mellett 2013-ban új elemekkel bővül. Ezek közül a Csatatéri séták című programsorozatra hívjuk fel a figyelmet. A túra- és előadássorozat a hadtörténelem nyomait követi végig terepen a török időktől az 1950-es évekig, hadtörténész kutató közreműködésével.
 
A sorozat első programja február 23-án Drávaszabolcsra, a német csapatok 1945. márciusi átkelésének színhelyére kalauzolja az érdeklődőket. A Mohácsi Történelmi Emlékhelyen március 16-án a török szemszögéből lehet megismerni a mohácsi csatát, míg május 25-én a csatát bemutató előadás és a sírkertben tett séta után korabali fegyverek másolatainak megtekintésére, kézbe vételére nyílik lehetőség. Az I. bolgár hadtest 1945. márciusi harcainak nyomait kereshetik fel az érdeklődők június 1-jén Kisbajomban. Augusztus 10-én a villányi Ammonitesz tanösvényen a második mohácsi csataként ismert nagyharsányi csata helyszínével lehet megismerkedni. Szeptember 7-én Szigetvár 1566-os ostromáról hallhatnak a résztvevők. Szeptember 14-én ismét a Mohácsi Történelmi Emlékhely lesz a program helyszíne, ekkor a "Nézetek és elméletek a mohácsi csata lefolyásával kapcsolatban" című előadásra és a sírkert bejárására kerül sor. A Dráva mellett folytatódik a programsorozat október 19-én: az 1664-es ostrom helyszínét, valamint a Murakeresztúr környéki, 1950-es évekbeli erődkörletet látogathatják meg a résztvevők. Az egykori jugoszláv határon található hidegháborús védelmi rendszer bemutatása november 16-án folytatódik, ekkor a Kelet-Dráva tájegységben található létesítményeket tekinthetik meg az érdeklődők Matty község határában. A programsorozat december 14-én zárul, a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen végzett régészeti felrárások eredményeiről lehet sok érdekességet megtudni.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai januárban és február elején

Január 8. 
DDNP Klub
Bulgária, a kellemes meglepetések országa – Komlós Attila előadása
Diavetítéses előadás. Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes.
 
Január 12.
Téli madármegfigyelés a Dunán
Az év első túráján a Dunán éjszakázó és pihenő liba- és récefajok megfigyelésére nyílik lehetőség. A túrára érdemes távcsövet hozni a hatásosabb látvány érdekében.
Helyszín, időpont: Kölked határában, a Nagypartosi tanösvény indító táblája a Duna-töltésen, 7.00 óra.
A túra hossza 2-4 km, időtartama 2-3 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
Január 15.
Öko-szemlélet a mindennapokban 1.
Buchert Eszter beszélgetéssorozata
A nyitott beszélgetés során a témában jártas meghívott vendégekkel keresünk választ arra, hogy egy kis odafigyeléssel, néhány változtatással hogyan élhetjük környezettudatosabban mindennapjainkat, hogyan tehetjük „zöldebbé” otthonunkat.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes.
 
Január 17.
Barlangász szakkör
Barlangok kialakulása, fajtái. A barlangkutatás története.
A szakmai előismeretekkel nem rendelkező, de a barlangok iránt érdeklődő fiatalokat várjuk a programra. Az előadás alkalmával bőséges bemutatóanyag (cseppkövek, kőzetminták, barlangász felszerelések) segíti a témában való elmélyülést.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 16.00 óra. A program időtartama 1,5 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
Január 19.
Télen a jégen
A túrán a befagyott Aranyos-patakon, enyhébb idő esetén a patak mentén haladunk. A résztvevők megismerkedhetnek az Aranyos-patak rehabilitációjával, vadnyomokat figyelhetnek meg, valamint szalonnasütésre is lehetőség nyílik.
Helyszín, időpont: Nagybajom-Sápapuszta, 10.00 óra. A túra hossza 7 km, időtartama 3-4 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
Január 21.
Kis Természetbúvárok Szakköre
Téli madárvendégeink bemutatása, a madárgyűrűzés elméleti és gyakorlati ismertetése.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra. Részvételi díj: 300 Ft/fő.
 
Január 26.
Kikerics túra a Szársomlyón
Hazánk területén egyedül a Szársomlyón él a fokozottan védett magyar kikerics. Ezen a napon kivételes alkalom nyílik a szintén fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható Szársomlyó földtani, növénytani, állattani és kultúrtörténeti értékeinek megtekintésére.
A túra résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért minden esetben előzetes jelentkezés szükséges!
A helyszínről és az időpontról a túra előtt néhány nappal kapnak értesítést a jelentkezők.
Tel.: 30/377-3388, 30/326-9459. A túra hossza kb. 5 km, időtartama 3 óra. Részvételi díj: 800 Ft/fő.
 
Február 2.
Kikerics túra a Szársomlyón
Hazánk területén egyedül a Szársomlyón él a fokozottan védett magyar kikerics. Ezen a napon kivételes alkalom nyílik a szintén fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható Szársomlyó földtani, növénytani, állattani és kultúrtörténeti értékeinek megtekintésére.
A túra résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért minden esetben előzetes jelentkezés szükséges!
A helyszínről és az időpontról a túra előtt néhány nappal kapnak értesítést a jelentkezők.
Tel.: 30/377-3388, 30/326-9459. A túra hossza kb. 5 km, időtartama 3 óra. Részvételi díj: 800 Ft/fő.
 
Február 5.
DDNP Klub
Egy kicsinyke Kalotaszeg – Élet a természettel Mákófalván – Nagy Gábor előadása
Diavetítéses előadás. Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes.

 

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Turisztikai és Közkapcsolati Osztály 
7625 Pécs, Tettye tér 9. 
Tel.: 72/518-221, 72/518-222 
E-mail:  Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.  
www.ddnp.hu
 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő IntézetJelenleg 1 vendég olvas minket

Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa4
mod_vvisit_counterTegnap270
mod_vvisit_counterA héten1953
mod_vvisit_counterA hónapban4659
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1239602

*********************************

© 2018 KOKOSZ