Kezdőlap arrow Archívum arrow Hírlevél 2018-10-20 14:59 
 
Erdei Iskola Program

 

Szögi Lajos képző és továbbképző központ

Fő menü
Kezdőlap
Hírek, események
Hasznos linkek
Kapcsolat
Archívum
GYIK
- - - - - - -
Magunkról
- - - - - - -
Történet
Vezetőség
Dokumentumok
Közbeszerzések
Tagjelöltjeink
- - - - - - -
Enikő-díjasaink
- - - - - - -
Dunamenti Tehetség Tanács
- - - - - - -
Égig érő tanterem
- - - - - - -
Zöld Óvoda-Ökoiskola Országos Forrásközpont

Kárpát-medencei környezeti, nevelési összefogásOktatóközpontok

Látogató szakértők
Erdei iskola
Erdei óvoda
- - - - - - -
Regisztrált erdei óvoda-iskola szolgáltatók
- - - - - - -
Iránytű
Minősített Erdei Óvodák
Minősített Erdei Iskolák
Fotóalbum

Fotóalbum

 

Erdei Iskola Program Érdekegyeztető Tanács

Erd
ei óvoda

Erdei iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Legfrissebb hírek
 
Hírlevél Nyomtatás E-mail
2013-02-28 16:13
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2013. február ________________________________________
HÍREK
________________________________________


Huszonöt év alatt megtízszereződött a hazai rétisasok száma

Az 1987-es adatokhoz képest több mint tízszeresésre növekedett a Magyarországon fészkelő rétisasok száma. A hazai állomány jelentős emelkedése az 1990-es évektől figyelhető meg, mely emelkedés napjainkban is folyamatos. A rétisas fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 1.000.000 Ft.

Január 11. és 13. között rendezték az Országos Sasszinkront, a Magyarországon telelő sasok és más ragadozó madarak éves számlálását. Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek, mivel az állandó hazai populációhoz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak Magyarországon tölti a telet a parlagi sas kárpát-medencei költő állományából származó fiatal egyedek nagy része. Ritkaságnak számít ugyan, de előfordul szirti- és a fekete sas is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2004 óta minden évben kezdeményezi a legfontosabb területek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett "szinkron" felmérését.

A téli időszakban főként az északi területekről érkeznek vonuló és telelő madarak. Megfigyelések szerint az északi egyedek érkezése szeptember második hetétől kezdődik, majd a libacsapatok érkezésével október 15. és november 15. között éri el a csúcsot. Enyhe teleken áttelelnek, erős télben továbbállnak dél-délkeleti irányba. Az északi irányú vonulás általában februárban, esetenként januárban, vagy márciusban tetőzik az időjárástól függően. Az északi és a kárpát-medencei populációk egyedei közötti költéseltolódás miatt előfordul, hogy a hazai párok már fészkükön kotlanak, az északi egyedek még vonulásban vannak. Becsléseink szerint a vonuló és telelő állomány nagysága hazánkban elérheti, sőt időnként meghaladhatja a 800-1000 példányt is.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai által koordinált Rétisasvédelmi Program eredményességét példázza, hogy az 1987-es évben 25 párra becsült állomány megtízszereződött: 2012-ben, 262 költőpárt ismertünk. A Duna-Dráva Nemzeti Park területe különösen jelentős a hazai fészkelő rétisas állomány szempontjából, mivel a költőállomány mintegy 50%-a az Igazgatóság működési területén költ. A duna-menti védett területek hálózata, a DanubeParks, több nemzetközi természetvédelmi szervezettel együttműködve 2011-ben közös Rétisasvédelmi Akciótervet dolgozott ki, mely a Duna-menti országok rétisas állományának védelmi helyzetét elemzi, áttekinti a veszélyeztető tényezőket és cselekvési tervet tartalmaz ezen tényezők kiküszöbölésére, illetve azok mérséklésére.
(Forrás: MTI)
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kínálatával ismerkedhet a nagyközönség a tavaszi turisztikai vásárokon

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság idei turisztikai kínálatát mutatja be Magyarország legnagyobb idegenforgalmi vásárán 2013. február 28-március 3. között Budapesten, az Utazás kiállításon. Igazgatóságunk a Vidékfejlesztési Minisztérium standján jelenik meg.
Március 6-10 között a berlini ITB-n megjelenik a duna-menti védett területeket összefogó hálózat, a DanubeParks, melynek része a Duna-Dráva Nemzeti Park is. Így e hálózat tagjaként igazgatóságunknak is lehetősége nyílik bemutatni kínálatát a világ egyik legjelentősebb turisztikai vásárán. A vásáron való megjelenés fő célja a duna-mente 15 nemzeti parkja, tájvédelmi körztete és más védett területe ökoturisztikai vonzerőinek, programlehetőségeinek megismertetése a német közönséggel, valamint a meglévő kapcsolatok gyakorlatban történő továbbfejlesztése, új kapcsolatok felvétele az aktív- és ökoturizmus területén tevékenykedő utazásszervezőkkel, szakmai szervezetekkel. A turizmus segítségével, az élményszerzés és a megismerés vezethet el az európai nemzeteket összekötö Duna folyó iránti elkötelezettség erősödéséhez.
A 18. Pécsi Utazás Kiállításon és Vásáron 2013. március 9-10-én, a Zsolnay Kulturális Negyedben szintén megjelenik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kínálata.

A vásárokon munkatársaink készséggel adnak az érdeklődőknek felvilágosítást az idei évre meghirdetett, száznál is több programlehetőségről: gyalogos- és kenutúrákról, rendezvényekről, környezeti nevelési programokról. A hagyományoknak megfelelően több új, ingyenes kiadvánnyal jelenik meg Igazgatóságunk a vásáron. A fényképekkel gazdagon illusztrált kiadványok sok praktikus információval segítik a Duna-Dráva Nemzeti Parkot, valamint Dél-Dunántúl védett területeit megcélzó kirándulások megtervezését. Az egyéni turisták, családok, baráti társaságok mellett az utazásszervezőket, osztálykirándulásokat tervező pedagógusokat speciális, csoportoknak kidolgozott ajánlatokkal várjuk a vásárokra.

Külön felhívjuk a figyelmet a Pécsi Utazás Kiállítás első napján, március 9-én megrendezésre kerülő szakmai konferenciákra. Délelőtt 9:00 órai kezdettel a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter nyitó konferenciája "Aktív és ökoturizmus a Dél-Dunántúlon" címmel, 14:00 órától pedg a Go Green Projekt - kick off konferenciája, "A Zöldutak fejlesztési lehetősége a Dél-Dunántúli Turisztikai régióban" címmel kerül megrendezésre a Zsolnay Kulturális Negyed Apostolos Termében.

Rajzpályázati felhívás: „Tág a világ mint az álom”
 
A Pécsi Kulturális Központ és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság illusztrációs gyermekrajz-pályázatot hirdetett a 100 éve született Weöres Sándor emlékére, a Föld Napja (április 22.) alkalmából. A pályázaton Weöres Sándor természeti motívumokban gazdag költeményeire készített illusztrációkkal indulhatnak alkotásaikkal óvodás és iskolás gyerekek. Az illusztrációkat Weöres Sándor Ha a világ rigó lenne című, gyermekeknek szóló verseskötetében megjelent művek alapján kell elkészteni, szabadon választható technikával. A részletes pályázíti felhívás a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról tölthető le (www.ddnp.hu).


Pályázatok az E-tanösvények látogatóinak

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ismét pályázatot hirdet meg a működési területén található, internetről letölthető vezetőfüzettel látogatható tanösvényeket végijáró természetkedvelők számára. A pályázati lehetőségek az Ammonitesz (Villány), a Kövirózsa (Jakab-hegy) és a Denevér (Abaliget) tanösvények látogatóit célozzák meg. A pályázat két részből áll: egyrészt fotópályázatból, másrészt kérdések megválaszolásából. A részvételi feltételek a pályázati kiírásokban olvashatók, melyeket a felsorolt tanösvények vezetőfüzetei tartalmaznak. A vezetőfüzetek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról tölthetők le (www.ddnp.hu).
 
________________________________________
AZ ELMÚLT HÓNAPBAN TÖRTÉNT
________________________________________

Varga György, a Mohácsi Történelmi Emlékhely vezetője idegenforgalmi díjat kapott
 
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara évről évre díjazza a megye gazdaságának legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó szereplőit. A kamara mohácsi városi elnökségének döntése alapján a Mohácsi Idegenforgalmi Díj kitüntetést adományozta Varga Györgynek.
Varga György egyéni vállalkozóként, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóság fenntartása alatt álló, Mohácsi Történelmi Emlékhelyet működteti. Sok éves, kitartó munkájának, személyes kapcsolatainak köszönhetően nem merült feledésbe egy országos történelmi és kulturális jelentőségű nemzeti kincs. Munkásságával, nagy  mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Mohácsi Történelmi Emlékhely lehetőséget kapjon a megújulásra és ismét jelentőségének megfelelő helyet foglaljon el a térség kulturális életében.

Újjáéledtek a Dráva mellékágai

A Dráva négy mellékágán állhatnak vissza az eredeti állapothoz közelítő áramlási viszonyok. A megvalósult fejlesztésnek köszönhetően a mellékágakat újra birtokba vehetik a sodrást kedvelő védett halfajok is, melyek a Dráva fontos természeti értékeit képviselik.

Korábban úgy szabályozták a folyót, hogy elzárták a most újjáéledő mellékágakat, általában a torkolat közelében. Ennek azonban az lett a következménye, hogy megváltozott a mellékágak vízjárása. A korábban – főként a somogyi szakaszon – gyors folyású, kemény, kavicsos aljzatú mederből egy lassan áramló, az év jelentős részében holtág jellegű, lassan feliszapolódó terület jött létre. A pályázat keretében megvalósuló élőhely-rehabilitációs beavatkozás célja az, hogy a mellékágakban az eredeti állapothoz közelítő áramlási viszonyok alakuljanak ki, és ezeket az ágakat újra birtokba vehessék azok az áramláskedvelő, védett halfajok is, melyek a Dráva egyik fő természeti értékeit képviselik. Ilyen például a magyar bucó, a német bucó, a leánykoncér, vagy a selymes durbincs. E halfajok a Natura 2000 hálózat jelölő fajai.

A Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egy korábbi tanulmányban megvizsgálta a drávai mellékágak rehabilitációs lehetőségeit. Ez adja a most lezárult beavatkozás vízügyi alapjait. A projekt keretében részlegesen megbontottuk azokat a kövezéseket, amelyek korábban a mellékágak elzárását szolgálták. A kisvizes időszakokra is gondolva az átépített kőművekbe átereszek kerültek, amelyek a Dráva alacsony vízállása mellett is biztosítják a kapcsolatot a főmeder és a mellékág között. Emellett azokat a mederszakaszokat is kikotortuk, amelyek az elzárás után jelentősen feliszapolódtak. Az így eltávolított zagy visszakerült a Dráva fősodrába. Mivel a folyó vízhozamához képest csekély mennyiségről van szó, így nem kell attól tartani, hogy az üledékből esetleg zátony képződik a főmederben. Az élőhelyrehabilitációhoz tartozó műszaki megoldásokat olyan paraméterekkel tervezték meg, hogy az sem az árvízi biztonságot, sem a hajózhatóságot nem veszélyezteti.

Minderről 2013. február 19-én, a DDNP drávaszentesi Dráva Kapu Bemutatóközpontjában a projekt záróeseményén számolt be a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság mint projektgazda, valamint a horvátországi projektpartnerek. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazatóság és a Hrvatske Vode szervezetek vezetésével 2010-ben nyújtották be az IPA pályázatot „Water and Life for Drava and Vuka” címmel. A beruházás a Duna-Dráva Nemzeti Park területén négy mellékágat érintett: - a Drávatamási-felső, a Drávatamási-alsó, a Tótújfalui és a Drávapalkonyai mellékágat. A kivitelezés befejeződött, a munkák magyar oldalon 1.323.300 euróba kerültek, melynek 85%-a Európai Uniós, 15%-a hazai finanszírozású.

A kivitelezési munkák mellett a pályázat részeként elkészült egy tanulmány is a mellékágak élővilágáról, mely a kotrás előtti, alatti és utáni biotikai állapotokat rögzíti. A tanulmány letölthető a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról (http://www.ddnp.hu/_user/browser/File/downloads/Drava_mellekegak_konyv.pdf).
A pályázat segítségével beszerzett új monitoring eszközökkel folyamatosan figyelni tudjuk a meder fejlődését. A közvetlen természetvédelmi célon túl a pályázattól azt is várjuk, hogy az egyedülálló drávai táj fenntartásán keresztül hozzájárul majd az ökoturisztikai vonzerő fejlesztéséhez is.
A „Water and Life for Drava and Vuka” címet viselő beruházás a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazatóság és a Hrvatske Vode vezetésével, a horvát-magyar IPA program pályázati támogatásával valósult meg.

________________________________________
EMBER ÉS TERMÉSZET
________________________________________

Közeleg a tavasz, itt a békamentés szezonja!

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve 2003 óta végzi a békamentést Sikondán. A mentés ott szükséges, ahol a békák vonulási útvonalát forgalmas közlekedési út keresztezi. A szárazföldi békák élete csak a peterakás idején van vízhez kötve, ezen az időszakon kívül többnyire erdőben élnek. Kora tavasszal a napsugarak első melengető hatására a telelőhelyükről tömegesen megindulnak e kétéltűek a vizek felé. Ilyenkor a nőstény béka van különösen nagy veszélynek kitéve, "aki" fajtól függően 800-12000 petét cipel magával, így mozgása különösen nehézkes. Ezt még nehezíti, hogy a hímek gyakran már vonulás közben ráakaszkodnak a petehordozókra.
A békák útra jutását egy háló elhelyezésével akadályozzuk meg, amely Sikonda esetében 800 méter hosszan van kifeszítve az út mentén. A hálóba került békákat naponta kétszer, napkeltekor és naplementekor kell összegyűjteni, vödörbe tenni, majd átvinni az úton, és a tóba vagy a tó mellé helyezni. Várjuk önkéntesek jelentkezését az alábbi honlapon, ahol sok hasznos információ is olvasható a békamentéssel kapcsolatos tudnivalókról: http://sbeka.mlap.hu, illetve www.ddnp.hu.
 
A tavasz hírnöke: a hóvirág

A hóvirág (Galanthus nivalis) az Amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növényünk, mely gyakran még hófoltok között virágzik, így a tavasz egyik hírnökeként tartják számon. Jellegzetes alakú, három külső, hosszabb és három belső, rövidebb lepellevélből álló, fehér színű bókoló virágaival februártól áprilisig találkozhatunk az üde- és nedves lomboserdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyómenti ligeterdőkben. Lombfakadás előtt virágzik, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére. Májusban már termést érlel. A magok olajos függelékét a hangyák kedvelik, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, segítve ezzel a hóvirág terjedését. A hóvirág termésérlelés után visszahúzódik, majd a következő évben a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra. Fontos tudnunk, hogy hagymája és föld feletti részei nem ehetőek. A hagymájában termelődő anyag mérgező, ám a gyógyászatban gyermekbénulás és Alzheimer-kór kezelése során tapasztalták kedvező hatását. Tudományos neve a görög gala (tej), anthos (virág) szavak összevonásából származik.
A hóvirágot Európa-szerte veszélyezteti a kereskedelmi célú gyűjtés, amely révén nemcsak a faj egyedei, hanem az élőhelyei is sérülnek. A hóvirág jellegzetes megjelenésű, ám az egy családba tartozó tavaszi tőzikével (Leucojum vernum) esetlegesen összekeverhető. A tavaszi tőzike lepellevelei közel egyforma méretűek, harang alakban összehajlók és csúcsuk zöldessárga vagy sárga. A hóvirág hazánkban nem őshonos rokonaival és kerti változataival - melyek a kereskedelemben is kaphatóak - parkokban és kertekben is találkozhatunk. Védett, természetvédelmi értéke 10.000,-Ft. Közösségi jelentőségű (NATURA 2000) faj.
(Forrás: www.vadonleso.hu)

________________________________________
PROGRAMAJÁNLÓ
________________________________________

Márciusban adjuk át a hetedik „E-tanösvényt”
 
Március 16-án, a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet területén, Paks határában elterülő Ürge-mezőn adja át a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a hetedik "E-tanösvényét". A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén ezzel együtt immár hét úgynevezett „e-tanösvény” járható végig. A tanösvény, mely bemutatja az Ürge-mező természeti értékeit, a www.ddnp.hu címről - a túra napjától - letölthető vezetőfüzet segítségével járható be. A letölthető útvonalvezető és információs anyagok, valamint a tanösvény mentén a fákra, vagy kövekre festett ürge emblémák és állomásjelző számok segítik az önálló bejárást, de természetesen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakembereitől szakvezetés is igényelhető.

A március 16-án megrendezésre kerülő rövid avatóünnepséget követően jelvénygyűjtő túra indul a tanösvényen, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata tagjainak vezetésével. A tanösvény útvonalán haladva megismerkedhetünk a Paks környéki homokpuszta sajátos és változatos élővilágával. Helyszín, időpont: Paks, M6-os felüljárójának ürgemezei oldala, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 4 km, 3 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.

Barlangász szakkör - irány az Abaligeti-barlang!

A szakmai ismeretekkel nem rendelkező, de a barlangok iránt érdeklődő fiatalokat várjuk a foglalkozásra. A program során bejárjuk az Abaligeti-barlang titkokat rejtő felszínét és egy kibővített túra keretében magát a fokozottan védett barlangot is, mely a Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója. Gyalogosan, kényelmesen járható végig 466 méteres főága, ahol a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik arról, hogy a barlang az emberi szem számára láthatatlanul, ma is változzon. Klímája a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést. A túra során a barlang környékének változatos élővilágát, geológiai érdekességeit is megcsodálhatják a résztvevők.
Helyszín: Abaligeti-barlang, Abaliget. Időpont: 2013. március 23. 11 óra. A túra hossza 5 km, a program időtartama 2,5 óra. Részvételi díj: a barlangi belépőjegy ára.

Barlangi manó túrák Abaligeten

Az óvodás és kiksiskolás korosztályt Barlangi manó túrákkal várjuk az Abaligeti-barlangban. A manótúra a barlangok varázsát kínálja gyermekeknek, egy mesés elemekkel átszőtt programon. A történetben megjelenik Pipisztrella, a barlangi manó, aki vendégül látja barátját, Moszankát, a városi manót. Útjuk közben Pipisztrella bemutatja a Moszankának - és a gyerekeknek - a barlangot, annak keletkezését és a föld alatti titokzatos világot. Az Abaligeti-barlang belépőjegy ára tartalmazza a manóvezetés részvételi díját. A manóvezetés időtartama kb. egy óra. A barlang hőmérséklete átlagosan 11-12 °C, ennek megfelelő öltözet ajánlott. A túrákra előzetes bejelentkezéssel 10-40 fős csoportokat várunk! Tel.: 72/498-766.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai márciusban és április elején

Március 2.: Lösz-szurdik tanösvény túra - JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA
Ezúttal egy rendhagyó túrára invitáljuk Önöket a hűvös és vadregényes lösz-mélyutak – vagy ahogy a helybéliek hívják „szurdikok” – világába. Nincs még egy olyan város Magyarországon, melynek belterületén ennyi löszbe vájt szurdik, fal vagy mélyút lenne megtalálható. A felfedezésre váró útvonal „mini Grand Canyonokon” át, a löszbe vájt egykori barlanglakások, hagyományos és modern művelésű szőlőterületek mellett vezet, ahol helyenként csodálatos panoráma fogadja az idelátogatót.
Helyszín, időpont: Szekszárd, Béla király tér, Tourinform iroda, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 6 km, 4 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
 
Március 5.: DDNP Klub
A krakkói vonat – magyar emlékek Kis-Lengyelország fővárosában – Varga Zsolt előadása
Diavetítéses előadás. Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes.
 
 
Március 9.: Túra a kétújfalui legelőn és a rovarmúzeum megtekintése
A program első részében lehetőség lesz megtekinteni a 2012-ben megnyílt kétújfalui rovargyűjteményt, ahol amazóniai és ormánsági rovarokkal ismerkedhetnek az érdeklődők. A résztvevők ezt követően sétát tehetnek Kétújfalu környékén, amelynek keretében a rovarok terepi megismerését szakavatott rovarkutató segíti.
Helyszín, időpont: Kétújfalu, általános iskola, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 2 km, 3 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő + a belépő ára.
 
 
FIGYELEM! A március 12-re meghirdetett, "Öko-szemlélet a mindennapokban 2." beszélgetés technikai okok miatt elmarad!
 
 
Március 13.: Kis rovarász – Pecsétgyűjtő program gyerekeknek
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központja játékra invitálja a 7-13 éves diákokat! A játék egy előadássorozat része, ahol a résztvevők rengeteg érdekességet tudhatnak meg a természetvédelem gyakorlati tevékenységeiről, valamint a növényekről, a gombákról és az állatokról. Azok a gyerekek, akik a pecsétgyűjtő sorozat hat programján részt vesznek, ingyenesen látogathatnak el családjukkal (max. 5 fő) a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyik szabadon választott túrájára 2013-ban.
A március 13-i program témája: Ismerkedés az ízelt lábak birodalmával.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra. A részvételi díj: 300 Ft/fő.
 
 
Március 16.: Ürge tanösvény avató túra - JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság legújabb e-tanösvényét végigjárva egy kellemes séta során megismerkedhetünk a Paks környéki homokpuszta sajátos és változatos élővilágával. Helyszín, időpont: Paks, M6-os felüljárójának ürgemezei oldala, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 4 km, 3 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
 
Március 16.: Csatatéri séták – A mohácsi csata a török szemszögéből
Előadás a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen és a sírkert bejárása.
Helyszín, időpont: Mohácsi Történelmi Emlékhely, 10.00 óra. A program időtartama: 2 óra. A részvételi díj: a belépőjegy ára.
 
 
Március 18.: Kis Természetbúvárok Szakköre
A Kis Természetbúvárok Szakkörének foglalkozásain rátermett oktatók segítségével, élményt adó programokon fedezhetik fel a gyerekek az élővilág titkait.
A március 18-i program témája: A homokbuckák élővilága
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A pogram időtartama: 1,5 óra. A részvételi díj: 300 Ft/fő.
 
 
Március 23.: Barlangász szakkör – Szakvezetéses túra az Abaligeti-barlang felszínén és a barlangban
A szakmai előismeretekkel nem rendelkező, de a barlangok iránt érdeklődő fiatalokat várjuk a programra. A program során bejárjuk az Abaligeti-barlang titkokat rejtő felszínét, és egy kibővített túra keretében magát a fokozottan védett barlangot is.
Helyszín, időpont: Abaligeti-barlang, 11.00 óra. A túra hossza, időtartama: 5 km, 2,5 óra. A részvételi díj: a barlangi belépőjegy ára.
 
 
Március 23.: Húsvétváró szöszmötölés a Fehér Gólya Múzeumban
Játékos kézműves foglalkozás gyerekeknek
Az ünnepváró programon a résztvevők szakavatott kézművesek segítségével készíthetnek kedves húsvéti ajándékokat, valamint az ünnephez kapcsolódó népszokásokról is számos érdekességet tudhatnak meg.
Helyszín, időpont: Kölked, Fehér Gólya Múzeum, 10.00 óra. A program időtartama: 3 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
 
Április 2.: DDNP Klub
Mérges szépségek – egy veszélyeztetett hüllőfaj megmentése a Kiskunsági Nemzeti Parkban – Rózsa Anita előadása
Diavetítéses előadás
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes.
 
 
Április 6.: A kisvasút nyomában túra kisvasutazással
A túrára kisvasúttal indulnak a résztvevők Mesztegnyőről, majd a búsvári állomásnál leszállva gyalogosan folytatják útjukat. A hajdani erdei vasút töltésén haladva megismerkedhetnek a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet erdeivel, halastavaival, valamint a múltbeli gazdálkodás nyomait is felfedezhetik. A résztvevők megcsodálhatják a természetes erdőtársulások tavaszi virágszőnyegét, és kis szerencsével rétisasokat is megpillanthatnak.
A túra résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért minden esetben előzetes jelentkezés szükséges! Telefon: 30/405-4571
Helyszín, időpont: Mesztegnyő, kisvasút állomás, 10.00 óra (Gyülekező: 9.30). A túra hossza, időtartama: 6 km, 6 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő + a kisvasút jegyára.
 
________________________________________
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Ökoturisztikai és Környezeti nevelési Osztály
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: 72/518-221, 72/518-222
E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. , Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
www.ddnp.hu
 
< Előző   Következő >
 
     

Elfelejtette a jelszavát?
Kopjafa avatás

Kopjafaavatás

Szögi Lajosra emlékeztek

X. Szögi Lajos emléktúra

Szögi Lajos Emléktúra
2014. október 18.


Ökocentrum Alapkőletétel

Tanösvény kialakítása a Tiszalöki Kenyérgyári holtágonTámogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
EMET
Nemzeti Tehetség Program
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Látogató statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa155
mod_vvisit_counterTegnap314
mod_vvisit_counterA héten1600
mod_vvisit_counterA hónapban4540
mod_vvisit_counterÖsszes látogató1239483

*********************************

© 2018 KOKOSZ